SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020 // La ce ne așteptăm? De ce sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea Simonei în Australia

Articol de - Publicat luni, 13 ianuarie 2020 09:00

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020. Din 2014 încoace, Halep a disputat doar un singur turneu înainte de Australian Open, iar rezultatele au fost oscilante, depinzând însă mult de starea ei fizică.

În 2020, la fel ca în ultimele cinci sezoane, actualul număr 3 mondial are aceeași formă de abordare a primului turneu de Mare Șlem al anului. Cu un concurs disputat înainte, pentru a se testa în meciuri oficiale și a se readapta regimului competițional după perioada de pregătire din extrasezon. 

Simona Halep, un start de 2020 la fel ca 2019

De data aceasta, identic cu anul anterior, dar din motive diferite, turneul ales este în săptămâna a doua, producându-se astfel un start un pic întârziat. 

Și cum turneul de la Sydney a fost mutat la Adelaide, orașul natal al antrenorului ei, Darren Cahill, acolo va porni Simona în sezonul 2020. Ea o va întâlni direct în turul secund pe învingătoarea dintre Ajla Tomljanovic și o jucătoare din calificări.

Fiecare dintre anii de top ai româncei a avut povestea lui, începând cu "a fost odată". Developând filmul înapoi, să parcurgem debuturile ei de sezon din 2014 încoace.

Simona Halep în 2014. Examene timpurii

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020 // La ce ne așteptăm? De ce sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea Simonei în Australia

A luat startul fiind clasată aproape de Top 10, după ce avusese un 2013 de explozie în circuit, una garnisită cu 6 titluri din tot atâtea finale jucate. A preferat și atunci să ia startul în săptămâna a doua. Se afla într-o situație diferită de finalul anului precedent, fără antrenor, după despărțirea de Adrian Marcu, încercând o variantă pe care o mai accesase și înainte pe perioade scurte: aceea de a se descurca singură. A intrat în turneul de la Sydney (foto), însă nu a putut trece de puternica Madison Keys, oprindu-se în primul tur.

Ce a făcut la Australian Open: sferturi de finală

Simona Halep în 2015. Ni hao, Shenzhen!

Simona a schimbat continentul, alegând să dispute turneul de la Shenzhen, aflat pe atunci la a treia ediție. Venea după un 2014 foarte bun, chiar spectaculos, punctat cu prima ei finală de Mare Șlem, prima finală de concurs Premier Mandatory, calificarea în ultimul act la Turneul Campioanelor și semifinala de la Wimbledon. 

China i-a priit, s-a adaptat repede condițiilor de acolo și a cucerit titlul. A adunat meciuri, victorii, chiar dacă adversarele nu aveau neapărat un clasament foarte competitiv. Lucra atunci, după ce încheiase colaborarea cu Wim Fissette, cu Victor Ioniță și Thomas Hogstedt pe post de consultant.

Ce a făcut la Australian Open: sferturi de finală

Simona Halep în 2016. Aer îngreunat

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020 // La ce ne așteptăm? De ce sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea Simonei în Australia

Nu a fost cel mai fericit start de sezon pentru româncă. Marcat de unele probleme la sinusuri, care o împiedicau să respire bine – chiar s-a pus problema unei intervenții, i-a adus totuși o semifinală la Sydney (foto). A avut acolo victorii la Caroline Garcia, 34 WTA la momentul respectiv, și la Karolina Pliskova, 11 WTA, însă a fost stopată de Svetlana Kuznețova, a 25-a jucătoare a lumii. Și parcursul de la Melbourne a fost cel mai scurt posibil, cu eliminare din primul tur în fața lui Shuai Zhang.

Ce a făcut la Australian Open: turul 1

Simona Halep în 2017. Start îngenuncheat

Încă o campanie pornită cu dubii din motive medicale. Halep încheiase sezonul anterior cu o accidentare la genunchi, apărută în timpul Turneului Campioanelor de la Singapore. Urmele acesteia s-au resimțit și la începutul lui 2017, aducând cel mai palid start pentru Simona din ultimii 6 ani. A încercat să revină într-un loc în care s-a simțit bine, la Shezhen, dar a fost învinsă acolo repede, în turul secund, de Katarina Siniakova, cea care avea să cucerească titlul. Apoi, la Australian Open, a suferit a doua eliminare ultrarapidă consecutivă, de data aceasta contra americancei Shelby Rogers.

Ce a făcut la Australian Open: turul 1

Simona Halep în 2018. Demaraj strălucitor

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020 // La ce ne așteptăm? De ce sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea Simonei în Australia

Din nou Shenzhen ca bornă inițială și din nou învingătoare în turneul din China (foto), luându-și revanșa în finală în fața Katerinei Siniakova, cea care o eliminase devreme cu un an înainte. De data aceasta, adaptarea a fost ideală, a avut și meciuri încheiate cu victorii clare, dar și partide în care a fost testată. Mai mult, s-a impus și la dublu, alături de Irina Begu, pentru primul trofeu al carierei în această probă. Finalele s-au disputat în sală, fără spectatori, din cauza vremii nefavorabile. Evoluția consistentă de la Shenzhen a fost urmată de cel mai bun rezultat al Simonei la Australian Open, calificarea în ultimul act.

Ce a făcut la Australian Open: finală

Simona Halep în 2019. Spatele și dubiile

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020 // La ce ne așteptăm? De ce sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea Simonei în Australia

Un sezon în care a pornit cu dubii și o doză bună de teamă în urma problemei la spate care îi apăsase finalul lui 2018. Diagnosticul de hernie de disc a fost dur, iar revenirea la tenis a presupus multă precauție. Fără antrenor oficial, după ce Darren Cahill îi comunicase că vrea să petreacă mai mult timp alături de familie, dar beneficiind totuși de sfaturile sale, Halep a jucat la Sydney înainte de Melbourne. A avut și ghinionul de a întâlni o adversară puternică, pe viitorul lider WTA Ashleigh Barty, de aceea nu a putut depăși primul obstacol (foto). La Australian Open însă a fost stopată doar de Serena Williams.

Ce a făcut la Australian Open: optimi de finală

Simona Halep în 2020: așteptări mari în Australia

Concluzia este că în China i-a mers mai bine decât în Australia în acești ani. De asemenea, e ușor de observat faptul că, exceptând sezonul 2014, atunci când nu a avut probleme de sănătate, succesul s-a conturat clar. 

Necazurile fizice, indiferent de ce natură au fost, sinusuri, genunchi, spate, i-au influențat începutul de an, făcându-l mai nesigur decât în celelalte situații.

Cum în 2020 Simona s-a declarat eliberată de orice urme ale accidentărilor și cu o pregătire de iarnă consistentă făcută la Dubai, sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea ei în Australia. Dacă va fi așa sau nu, vom vedea chiar de la Adelaide, zilele următoare.

2titluri a cucerit Simona Halep în luna ianuarie până acum, ambele la Shenzhen, în 2015 și 2018

30de meciuri a câștigat românca în ianuarie din 2014 încoace, pierzând 9

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN 2020 // La ce ne așteptăm? De ce sunt de așteptat rezultate de nivel înalt din partea Simonei în Australia

Simona Halep / Juan Sebastian Cabal vs Angelique Kerber / Robert Farah » Meci caritabil pentru sportiva noastră

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
argus
argus  •  13 Ianuarie 2020, 21:53

Un lighean cu apa frece, pentru pus picioarele...Simonei! La ce sa ne asteptem? Ganditi-va (daca aveti timp pentru asa ceva...!)! 1. cand declari ca vrei sa "fii cat mai odihnita in perspectiva JO de la Tohkio, nu inseamna UN RABAT antrenamentelor? 2. cand "iti faci timp" sa te pozezi si sa plimbi cu iubitelul (pardon! logodnicul!) in loc sa te odihnesti dupa un antrenament solicitant (aud? "solicitant"?); 3. cand celelatle jucatoare de top dovedesc o alta "filosofie" (in care "odihna Simonei" nu are loc, acestea participand deja la primele turnee ale anului 2020; Serena Wiliams, Wozniacki, Kerber, Townsend (de care se pare ca "a uitat", Anisimova, Martic) toate jucatoare la care (a mai si) pierdut; 4. cand la dublu, se dovedeste veriga "mai slaba" (de unde se vede ce probleme are cu jocul la fileu!). Ce asteptari am putera avea? ***! Sa fiu clar! Imi doresc la fel de mult, ca "tot omul", ca Simona sa aiba succese! Nenumarate! Problema este la Simona: vrea performanta? Atunci sa renunte la "vreau sa fiu cat mai odihnita..."! De nu! Nu performanta! Succes Simona! Contrazice-ma! Prin fapte nu "vrajeli"!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează