SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP SUSPENDATĂ

Simona Halep are un aliat uriaș, pe marea Martina Navratilova: „La ce reacții adverse are roxadustatul, nu văd de ce l-ar lua un sportiv!”

Martina Navratilova // foto: Guliver/gettyimages
Martina Navratilova // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 21 septembrie 2023 17:56 / Actualizat joi, 21 septembrie 2023 18:09

Fosta mare jucătoare de tenis Martina Navratilova, acum în vârstă de 66 de ani, a sărit în apărarea Simonei Halep (31), suspendată 4 ani pentru dopaj.

Găsită vinovată de încălcarea regulamentului anti-doping în două privințe, utilizarea substanței interzise roxadustat și practicarea unei metode interzise / folosirea unei substanțe nepermise pe durata întregului an 2022, Simona Halep are un nou aliat.

Este vorba despre una dintre cele mai mari jucătoare din toate timpurile, Martina Navratilova. Într-o reacție pe contul de X, fostul Twitter, acolo unde este urmărită de peste 460.000 de oameni, Navratilova s-a întrebat de ce ar folosi un sportiv de bunăvoie roxadustatul, având în vedere posibilele reacții adverse ale substanței.

Martina Navratilova se pronunță în favoarea Simonei Halep: „Nu văd de ce ar folosi un sportiv roxadustatul”

„Am vrut mereu să acord sportivilor prezumția de nevinovăție. Treaba asta cu dopajul miroase urât, având în vedere că doar aici ești considerat vinovat automat, până când poți dovedi că nu ești. 

Ca sportiv - chiar dacă ar fi permis - nu văd de ce ar vrea cineva să folosească această substanță, având în vedere posibilele reacții adverse...”, a scris Navratilova.

Cuvintele Martinei au venit ca răspuns la o postare care prezenta o reacție recentă a lui Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei. Australianul scrisese pe aceeași platformă că „Simona nu a făcut nimic din ce este sugerat în raportul ITIA. TAS este locul potrivit unde să fie judecat cazul”.

Simona Halep: „Roxadustatul nu m-ar ajuta”

Poziția adoptată de Martina Navratilova se potrivește cu ceea ce a afirmat Simona Halep într-un interviu recent, acordat americanilor de la Front Office Sports.

Halep a susținut că ea nu ar fi fost ajutată de roxadustat, întrucât se confruntă de multă vreme cu o problemă de tiroidă, iar acea substanță nu ar fi făcut decât să o agraveze:

Nu avea niciun sens ca eu să iau substanța asta. Ar lucra împotriva mea, nu m-ar ajuta”.

Sursa citată a prezentat un studiu în acest sens, unul realizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), în care sunt studiate efectele Evrenzo, denumirea comercială a medicamentului care conține roxadudstat ca substanță activă. Concluziile acestuia:

  • Roxadustatul poate duce la scăderea funcției tiroide;
  • Roxadustatul poate duce la scăderea TSH, hormonul de stimulare a glandei tiroide;
  • Utilizatorii de roxadustat cu raportat cazuri de hipotiroidism secundar. „Aceste reacții au fost reversibile la întreruperea tratamentului cu roxadustat. Monitorizarea funcției tiroide este recomandată”, au notat specialiștii.

De ce este interzis roxadustatul? În motivarea tribunalului pentru suspendarea sportivei din Constanța, este precizat că „Roxadustatul este un agent de dopare a sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii (n.r. - eritrocite). Ca atare, crește oxigenul disponibil în corpul unui sportiv”.

Tot despre Simona Halep: 

Jucătorul suspendat 15 ani pentru dopaj știe ce o așteaptă pe Simona Halep: „Ăsta e cel mai fericit scenariu, dar sper că va avea parte de liniște”
HALEP SUSPENDATĂ
Jucătorul suspendat 15 ani pentru dopaj știe ce o așteaptă pe Simona Halep: „Ăsta e cel mai fericit scenariu, dar sper că va avea parte de liniște”
Experți anti-doping cu păreri diferite în cazul Simona Halep: „A fost norocoasă că a primit doar 4 ani” vs „Care este pragul pentru roxadustat? Unde găsim datele?”
HALEP, SUSPENDATĂ 4 ANI
Experți anti-doping cu păreri diferite în cazul Simona Halep: „A fost norocoasă că a primit doar 4 ani” vs „Care este pragul pentru roxadustat? Unde găsim datele?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (21)
tase67
tase67  •  22 Septembrie 2023, 20:24

Ma bucura raspunsul tau, ideile diferite trebuiesc analizate, numai in asa fel devine posibil un numitor comun. Stim bine ca doua parti ale unui intreg nu se pot aduna in stil matematic, fara acel numitor comun. Nimeni nu vrea sa creeze impresia ca Simona este o jucatoare perfecta. Este o jucatoare muncitoare,serioasa, corecta, chiar prea corecta, care de-a lungul carierei a facut multe greseli. De multe ori vedeam cum adversarele ei, unele chiar in finalele mari, pierdute, de Grand Slam, recurgeau la tertipuri ieftine, isi maximizau sansele de victorie, si ea isi vedea credincios de treaba. Atunci cind legende dintr-o lume mult departe deasupra noastra vorbesc, precum Navratilova, o fac din respect pentru munca si atitudinea la care ma refer mai sus, si reprezinta dovada aprecierii unui anumit caracter, dovedit de acei jucatori corecti din turul WTA. Fara sa datoreze ceva cuiva, un gigant precum Navratilova si-a ales si a completat singura aceasta tema de constiinta si integritate. Este clar si vad si din rindurile tale ca pe toti ne doare ca s-a ajuns aici pentru Simona, pe finalul ei de cariera. Sa privim totusi cu speranta la TAS, si pentru ca, Navratilova, cind vorbeste, nu vorbeste degeaba. Hai sa fim multumiti ca putem comenta aici pe teme diferite care ne pasioneaza. Asta este de fapt scopul acestei comunitati

Freyya
Freyya  •  22 Septembrie 2023, 20:22
Postat de Vasycool1976 pe 22 Septembrie 2023, 09:00

Mai tăceți din gură antihalepiștilor cu părerile voastre,nu sunt un mare fan halep de cind a fost cearta cu Sorana de acum câțiva ani,dar tind să îi iau apărarea. Dacă vroia substanțe interzise o făcea cind era mai tânără și necunoscătoare, dar după atâția ani și atâtea controale antidoping nu cred că ar fi făcut acest lucru știind de riscurile la care se supune. Oricine poate să ia o substanța interzisă chiar și drog vorbind de non sportivi ,fără să știe, așa că nu mai judecați că nu știe nimeni ce se petrece în casa altuia

te-ai hotarat tu ca nici sa vorbim nu mai avem voie? uite: eu rad cu gura pana la urechi ca "sportiva" si-a dat arama pe fata si si-a pus stampila de "curata" pe toata cariera - si lumea civilizata vede SI PRONUNTA RASPICAT CUVANTUL (in ciuda cenzurii agresive de pe site-urile romanesti)

Freyya
Freyya  •  22 Septembrie 2023, 17:17

halepa (mandria natiei :D) a absolvit "magna cum fraudae' academia martalogu - sectia roxadustat, clasa contaminate la șto'

Vezi toate comentariile (21)
Comentează