SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

Sorry, guys! It's 1-1 » România și Cehia sînt la egalitate după prima zi: favoritele din fiecare echipă au pierdut

Monica Niculescu și-a exasperat ieri adversara cu loviturile ei
Monica Niculescu și-a exasperat ieri adversara cu loviturile ei

Articol de , , - Publicat duminica, 07 februarie 2016 00:00

Petra Kvitova a spus vineri că scorul la finalul zilei de sîmbătă va fi 2-0 pentru echipa sa, ”Sorry guys! It will be 2-0 for Czech”. Pronosticul ei nu s-a împlinit, dubla campioană de la Wimbledon cedînd ieri cu 3-6, 4-6 în fața Monicăi Niculescu.

Emoțiile sînt acele stări care apar atunci cînd te aștepți mai puțin. Monica Niculescu nu se aștepta ca ele să o lovească atît de devreme ieri. Sala Polivalentă din Cluj-Napoca s-a umplut.

Steaguri, strigăte, aplauze și "Deșteaptă-te, române!" cîntat din peste 7.000 de piepturi. "Am simțit că mi se taie picioarele, am fost incredibil de emoționată. Norocul meu că nu am intrat prima pe teren! Deși am declarat că nu contează dacă intru prima sau a doua, a fost mai bine că am jucat după Simona", a spus Monica, dînd un pic timpul înapoi. 

A intrat pe teren atunci cînd România era condusă cu 1-0, după ce Simona Halep și Karolina Pliskova au jucat peste două ore și jumătate. Ce a făcut Monica în tot acest timp? A încercat să scape de toate stările care o luaseră pe sus. "Am stat în vestiar, m-am uitat un pic la meci. Antrenorul meu, Călin Ciorbagiu, a fost cel care m-a ajutat să trec peste toate emoțiile", a spus Monica.

Pe teren, ea a intrat fără urme de emoții. Determinată. Chiar dacă nu o învinsese niciodată pe Petra Kvitova, iar victoriile sale la jucătoare de Top 10 se pot număra pe degetele de la o mînă. Așa cum spunea și Petr Pala, căpitanul nejucător al Cehiei, Monica a făcut clic imediat cu publicul din Sala Polivalentă.

Jocul ei atipic și angajamentul său au făcut switch-ul imediat pentru clujeni. De la tristețea pentru înfrîngerea Simonei la exuberanță pentru reușitele Monicăi. "Incredibil! Monica e în față", se transmitea pe holurile din Polivalentă pentru cei care întîrziau la un suc.

După ce a ratat două mingi de set, românca a închis prima parte cu 5-3 în uralele spectatorilor.  Dreapta sa cu slice e deja marcă înregistrată, o lovitură care i-a creat multe coșmaruri Petrei Kvitova.

Setul al doilea a fost mai strîns, la fel ca pumnii Monicăi după o reușită spectaculoasă. Două break-uri rapide la început, dar apoi atît Petra, cît și Monica au servit constant. S-a ajuns la 5-4 și sala fierbea după un val mexican menit să o ducă pe româncă spre  victorie.

Alina Tecșor-Cercel a simțit momentul. "E timpul să fii agresivă, nu mai aștepta greșeala ei!", i-a spus Monicăi în timp ce aceasta încerca să se adune și să încheie meciul. "Mi s-au înmuiat un pic picioarele, am făcut și o prostie în acel game, dar pînă la urmă am reușit și sînt foarte bucuroasă", a spus zîmbind Monica. 

Și a mai spus ceva, ca de încheiere: "O să dorm bine la noapte".  Azi e o nouă zi, cu alte emoții.

Marea surpriză

Întrebată ce crede în legătură cu rezultatele din prima zi a întîlnirii, cînd numerele 1 din ambele echipe au pierdut, Petra Kvitova a spus că pentru ea victoria Karolinei Pliskova în fața Simonei Halep nu a fost o mare surpriză. "Faptul că eu am fost învinsă, da, este marea surpriză", a accentuat dubla campioană de la Wimbledon (2011 și 2014).

Ea a pus faptul că a avut multe emoții în startul partidei pe seama meciurilor extrem de puține disputate în acest sezon. "M-am antrenat bine, dar e o mare diferență între pregătire și o întîlnire oficială", a explicat ea.

Cea mai mare izbîndă

Într-un Top 5 al victoriilor carierei, unde și-ar așeza Monica Niculescu succesul de ieri? După o scurtă ezitare, ea a dat răspunsul logic: pe primul loc. "S-o bați pe Kvitova, o jucătoare atît de bună, care a cîștigat turnee de Mare Șlem, care e de atîta vreme între primele în lume... Da, înseamnă cel mai mult", a spus Monica.

Ea mai avea două victorii la jucătoare de Top 10, la Na Li, în 2011, la Beijing, și la Vera Zvonareva, în 2012, la Doha, însă ce s-a petrecut ieri, la Cluj, reprezintă pentru româncă un moment special.

Cînd tabela arăta două mingi de meci în favoarea ei, a făcut semn publicului s-o ajute. "Îmi simțeam piciorele moi, îmi doream foarte mult să cîștig. Iar cînd s-a terminat am simțit că se cutremură sala, cei din tribune m-au sprijinit foarte mult, nu doar atunci, ci pe tot parcursul meciului".

ROMÂNIA- CEHIA    1-1

Ieri
Simona Halep-Karolina Pliskova 7-6 (4), 4-6, 2-6
Monica Niculescu-Petra Kvitova    6-3, 6-4

Azi
Simona Halep-Petra Kvitova
Monica Niculescu-Karolina Pliskova
Mitu, Olaru-Allertova, Strycova

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
sakamoto
sakamoto  •  07 Februarie 2016, 11:29

Felicitari Monica! Meciul vietii! Din pacate ceva se intimpla cu Halepina. Justine Henan, afirma-catre sfirsitul carierei-ca a invatat sa-si asculte corpul. Din pacate fatuca noastra a fortat prea mult, n-a tinut cont de oboseala, accidentari, a tras de ea si acum plateste tribut. Trebuie sa se odihneasca, sa se trateze. Este tinara si poate sa revina. Altminteri daca o tine tot asa-da-i inainte fara frica-si-ar putea incheia cariera prematur. Sau poate mult mai rau, Doamne fereste!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  07 Februarie 2016, 11:27

Fed Cup e o competitie diferita fata de turneele individuale. Asa cum in acest meci au castigat out-siderele s-a intamplat si in meciul dintre Franta si Italia, de pilda. Giorgi, nr.40 mondial, a invins-o pe Mladenovic, nr. 30, iar Garcia, nr.38, pe Errani, nr.22. Dar socul primei zile s-a produs in sala Olimpiski din Moscova, unde cele doua olandeze, clasate pe locurile 106 si 141 mondial, le-au invins pe Makarova, nr.31 si Kuznetova, nr.17 mondial. Astfel ca Olanda are 2-0 in fata Rusiei dupa prima zi. Iar Hogenkamp a reusit un meci epic in fata Kuznetovei, invingand-o cu 10-8 in decisiv, dupa 4 ore si 2 minute, cel mai lung meci din istoria Fed Cup. Precedentul data din 2005, intre Castellvi si Wozniak si avusese durata de 3 ore si 49 minute. In tot anul 2015 Hogenkamp a obtinut doar 2 victorii pe tabloul principal ale turneelor WTA: la Wimbledon cu Wang si la Bad Gastein cu cu Petra Martic. In Fed Cup o invinge pe Kuznetova la Moscova, intr-o sala de 25000 de spectatori, tinandu-si nervii tari pe parcursul a 4 ore de joc. Asta e Fed Cup.

211129509236314
Dan Ponta  •  07 Februarie 2016, 10:17

Ce evoluții mai trebuie să aibe Halep pt. a convinge ca este o jucătoare de loc 20-30 în clasamentul mondial? Ca noi românii,nu prea reușim să confirmam !Cred ca banii câștigați,relativ ușor și cu calcule șmecherești,cu "fumurile de mare vedetă" (departe de ea modestia )când nu era prea mult de câștigat,a dat dovadă de caracterul sau discutabil!Mai util pt națională era dacă se operă!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează