TENIS  ·  ATP

SPECIAL GSP // VIDEO Andy Murray și istovitorul drum spre revenirea în vârful ATP: „Voi avea nevoie de o înlocuire totală a șoldului”

Articol de — Joi, 10 Octombrie 2019

Andy Murray (32 de ani, 289 ATP) și-a reluat participarea în turnee la simplu, fiind conștient însă că va avea nevoie la un moment dat de o a doua operație la șold, una de înlocuire totală.

În ianuarie a avut o emoționantă despărțire de tenis, după înfrângerea în primul tur la Australian Open la mare luptă în fața lui Roberto Bautista Agut. O despărțire temporară însă, fiindcă scoțianul a revenit la marea sa pasiune sportivă, iar acum e gata să-și asume un program mai consistent de turnee. 

Între aceste două repere stă o intervenție pe care a suportat-o, tot în luna ianuarie, după Melbourne, la șoldul dureros. Cel care îi cauza probleme nu doar pe teren, ci și în viața de toate zilele. 

În procedura la care a fost supus, descrisă drept „resurfacing”, capul femural nu este îndepărtat, ci acoperit cu un fel de capac metalic. Osul și cartilajul afectate, în schimb, sunt înlocuite cu o proteză, de asemenea metalică. 

Această operație îi garantează fostului lider mondial o existență fără probleme încă 20-25 de ani de acum înainte. „După aceea voi avea nevoie de o înlocuire totală a șoldului. Nu poți să apelezi la resurfacing decât o dată”, a explicat el pentru The Express.  

Chirurgul l-a convins 

„Întotdeauna există un risc în sport”, a adăugat. „Iar acum acesta înseamnă că proteza pe care o am va rezista mai puțin decât în mod normal. Practicând tenis la un nivel înalt, riscul crește. De aceea medicii sunt precauți, nu mi-au spus: «Dacă faci asta, vei scăpa complet de probleme»", a detaliat Andy. 

Inițial, el era decis să lase în urmă sportul după operație și să se bucure de viață, pur și simplu. Chirurgul care a efectuat intervenția, Sarah Muirhead-Allwood, a fost însă între cei care l-au convins să-și ofere încă o șansă în tenis. Parțial și pentru că voia să probeze cât de robustă poate fi această modalitate de tratament.  

„Doamna care m-a operat mi-a spus la început: «Poți încerca, dar să nu ai mari așteptări»", a rememorat Murray. „Apoi, pe parcursul recuperării, mi-am zis: «Știi ce? Mă simt grozav. Nu mai am dureri, sunt fericit. Nu am nevoie să joc tenis», iar atunci ea a început să insiste: «O, nu, ar trebui să-ți dai o șansă!» 

Medicii au nevoie să-și confirme propria încredere în operația respectivă. Și sper că eu, făcând ceea ce fac acum, îi voi convinge și pe alți oameni că ar fi bine să facă această intervenție”. 

Muncă, dar și odihnă 

Semnele sunt bune deocamdată. La Zhuhai, de exemplu, unde a cedat contra australianului Alex de Minaur la capătul unui meci de două ore și 42 de minute, durerile au rămas departe de el. 

„În acest caz, e clar că pot concura la un nivel înalt. Mi-am supus corpul la multe încercări de-a lungul anilor, dar cu tot ce s-a întâmplat recent, încă îmi doresc să muncesc și să mă antrenez din greu. Doar că îmi acord mai mult timp pentru odihnă și relaxare, ceva ce nu am făcut înainte în cariera mea”, a conchis britanicul.

4 meciuri câștigate

La revenirea în circuit, în august, la Cincinnati, era clar că nivelul lui Murray era departe de cel necesar pentru circuitul ATP, în ciuda experienței sale bogate și a spiritului de luptă. A cedat atunci în fața lui Richard Gasquet, iar la Winston-Salem a fost învins de Tennys Sandgren. A participat apoi în challengerul organizat de Rafael Nadal la Mallorca, atingând „sferturile". 

Turneele din Asia au arătat însă un alt Andy, mult mai competitiv. La Zhuhai a trecut un tur, la Beijing i-a învins pe Matteo Berrettini și Cameron Norrie înainte de a ceda la viitorul campion Dominic Thiem, iar la Shanghai a trecut de Juan Ignacio Londero, fiind eliminat de Fabio Fognini, dar după ce servise de două ori pentru meci.

Afaceri productive 

Deși nu a apărut pe terenuri câteva luni bune, afacerile lui Andy Murray nu au suferit semnificativ, anuntă Daily Record. Are și acum contracte active cu Head, pentru rachete, și Castore, pentru echipament.

În trecut, a obținut sume importante din acordurile cu firma elvețiană de ceasuri Rado și cea financiară Standard Life. Compania sa, 77 Management, este evaluată la 25.023.198 de lire sterline, cu 70.000 mai puțin decât în 2017. An în care a declarat un profit de 5 milioane. 

Pentru 2018 nu a anunțat însă numerele pentru că cifra de afaceri a fost mai mică de 10,2 milioane. Conturile arată că firma deține bunuri în valoare de 27,9 milioane de lire sterline, între care 16,4 în bancă, 9 milioane de primit de la debitori și 2,4 în portofoliul de investiții, dar și 2,9 milioane retunate creditorilor. Andy e și proprietarul hotelului Cromlix, din apropierea orașului său natal, Dunblane.

61, 3 milioane de dolari.sumă brută, a câștigat Andy Murray din tenis în cariera sa profesionistă începută în 2005

Vezi și: 

VIDEO Andy Murray și Fabio Fognini, schimb dur de replici pe teren » Britanicul, scos din minți: „Taci!”Cine e Florin Cîțu, noul premier desemnat al României! Ce a pățit la o ședință în Parlament: „Chiparosule! După ce că ești urât...„

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
14:30 Tenis, WTA

Turneul din Doha

Digi 2
22:00 Fotbal, Europa League

Sevilla - CFR Cluj

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1