SPORTURI  »  TENIS  »  HORIA TECĂU

Suflet de campion » Învingătorul de la Wimbledon şi de la ATP Finals îşi dezvăluie din nou latura caritabilă

Horia Tecău, privind cu emoţie incubatorul în care se află un bebeluş cu probleme
Horia Tecău, privind cu emoţie incubatorul în care se află un bebeluş cu probleme

Articol de - Publicat miercuri, 25 noiembrie 2015 00:00

Horia Tecău a donat 18.000 de euro pentru organizația „Salvați Copiii!”, bani cu care a fost achiziționat un ventilator de suport respirator pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Constanța.

Campion la Wimbledon. Învingător la Turneul Campionilor. Primul loc în ierarhia celor mai bune echipe de dublu din acest sezon, alături de olandezul Jean-Julien Rojer. Horia Tecău are toate motivele să fie fericit la finalul unui an perfect. Și a ales să dăruiască momente de fericire și celor cărora soarta nu le-a zîmbit.

Prin intermediul Organizației "Salvați Copiii" România, constănțeanul a donat 18.000 de euro pentru achiziționarea unui ventilator suport respirator pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Constanța. Un aparat performant care le salvează viața bebelușilor născuți prematur.

Ieri, Horia a venit acasă pentru cîteva ore și i-a vizitat pe micuții cărora le-a dat o șansă la viață. "Sînt foarte norocos pentru că am crescut sănătos, am avut parte de o educație bună și de specialiști care m-au ajutat să ajung la acest nivel. Vreau să răsplătesc cumva acest lucru, să dau ceva înapoi. Sînt alți oameni care nu au avut norocul meu. Înainte de Wimbledon, am hotărît să mă implic mai mult. Este un sentiment minunat să joci tenis pe cele mai mari arene din lume și să cîștigi, dar nimic nu se compară cu sentimentul de a fi aici.

Există mai mult în sport, în carieră și în viața unui sportiv decît titluri și clasamente. Este modul de a răsplăti Universul pentru tot ce ai primit. M-am gîndit la copii, i-am cunoscut pe cei de la Organizația «Salvați Copiii», iar proiectul de a ajuta copii născuți prematur m-a impresionat cel mai mult. Acești bebeluși au cea mai mare nevoie de o șansă în viață și noi putem să le-o oferim. Altfel, viața s-ar termina pentru ei și ar fi cel mai trist lucru", a mărturisit campionul de la Londra.

"Un gest pentru o viață"

Donația făcută de Horia reprezintă doar un prim pas într-o campanie demarată pentru salvarea bebelușilor cu probleme. "Un gest pentru o viață", un simplu mesaj prin SMS la 8844 cu textul "salvez" și 2 euro se îndreaptă către echiparea cu aparate performante care le vor salva viața micuților născuți prematur.

"Pe viitor, îmi doresc să mă implic mai mult pentru că mi-am dat seama cît de important este pentru comunitate, dar și pentru împlinirea mea. Este și o mare sursă de motivație pentru mine. Cînd știu că prin activitatea mea pot să-i ajut, am o motivație în plus să merg la antrenamente și să fac tot efortul necesar. Munca mea nu se oprește aici. Nu știu cît voi juca tenis, chiar dacă sînt tînăr și sper să am o carieră cît mai lungă, dar la un moment dat mă voi opri și voi face altceva. Mă bucur că am început acest proiect devreme", a spus constănțeanul.

Cu lacrimi în ochi

Cel mai emoționat moment a fost chiar întîlnirea dintre sportivul în vîrstă de 30 de ani și bebelușii aflați în incubatoare. Horia i-a privit cu lacrimi în ochi și a rămas impresionat: "Acești micuți merită dreptul la viață. Cu astfel de aparate au parte de o șansă în plus. Pentru mine, ei sînt campioni, sînt adevărați învingători în lupta lor pentru viață. Îmi doresc foarte mult să îi ajut în continuare și să aibă o șansă la o viață normală", a explicat constănțeanul, care a făcut și o promisiune: "Am un motiv în plus să vin mai des acasă!".

Un exemplu de urmat

Managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, speră ca exemplul lui Horia să fie urmat și de alți sportivi constănțeni. "Mă aștept de la toți sportivii și de la toți cei care provin din Constanța, pentru că datoria oricărui om care ajunge într-o anumită zonă este de a nu uita de unde a plecat și să ajute comunitatea. Pînă la urmă, este un gest creștinesc să dai din surplusul tău celor care nu au", a spus acesta.

"Dacă media pe țară este de 8,8 la mie, aici, în județul Constanța, este de 11,9 la mie. Este o mortalitate mare, asta înseamnă că mulți copii sub vîrsta de un an își pierd viața în această zonă. Vin multe cazuri de bebeluși cu risc la naștere și au nevoie de echipamente performante pentru a fi salvați", a adăugat președintele executiv al Organizației "Salvați Copiii" România, Gabriela Alexandrescu.

Demonstrativ în Danemarca

Mîine, Tecău și Rojer vor susține un meci demonstrativ în orașul Herning (Danemarca), unde se vor duela cu Jonathan Marray (Marea Britanie) și Frederik Nielsen (Danemarca), campionii de la Wimbledon din 2012, apoi constănțeanul va intra într-o vacanță de o săptămînă.

"Vineri mă întorc în România și o să am, în sfîrșit, o săptămînă de vacanță, în care mi-am lăsat totul liber, ca să pot face exact ce vreau. Cîteodată simt nevoia să plec trei zile la munte, cîteodată să stau în casă trei zile. Vreau, pur și simplu, să fac ce-mi doresc, fără un program anume", a declarat constănțeanul.

"Îmi plac copiii, organizez evenimente pentru ei în fiecare an. Mă bucur că pot să cunosc copilașii și să văd cum pot să ajut mai mult"
Horia Tecău

"Va veni și acel moment, cînd voi avea și eu copii. Sînt anumite etape, întîi trebuie să ai o prietenă"
Horia Tecău

"Multe lume se gîndește de ce nu face x sau y, dar schimbarea vine din fiecare. Să faci ceva tu, cu ceea ce ai. Multă lume nu poate să ajute financiar, dar o poate face altfel"
Horia Tecău

886.584 $e totalul cîştigurilor din tenis în acest an pentru Horia Tecău

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează