SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

EXCLUSIV Tim Henman, despre Simona Halep: „Rezultatul de la Paris nu va păta deloc ceea ce face”

Simona Halep ]n acíune pe zgura de la Paris FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep ]n acíune pe zgura de la Paris FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat miercuri, 07 octombrie 2020 18:05 / Actualizat miercuri, 07 octombrie 2020 19:22

Tim Henman, expert Eurosport la ediția din 2020 a turneului francez, vorbește despre parcursul Simonei Halep la Roland Garros, dar și despre evoluția româncei în ultimii ani

Fostul număr patru mondial a răspuns întrebărilor Gazetei Sporturilor, încercând să contureze un context mai amplu asupra evoluției româncei la Roland Garros 2020. Semifinalist în trei turnee de Mare Șlem, inclusiv la competiția din Franța, Tim Henman, 46 de ani, este un fin observator al tenisului și oferă o privire de ansamblu a ceea ce înseamnă Simona Halep în tenisul feminin. 

EXCLUSIV Tim Henman, despre Simona Halep: „Rezultatul de la Paris nu va păta deloc ceea ce face”
Tim Henman în studioul Eurosport

 - Tim, care sunt punctele forte al Simonei Halep pe zgură, dar și care sunt punctele ei vulnerabile? 
- Meciuri precum cel dintre Simona și Iga Swiatek, 1-6, 2-6, sunt cele în care apar surprize enorme, așa că eu obișnuiesc să le analizez ca pe niște cazuri izolate. Cam ca acel meci dintre Andy Murray și Stan Wawrinka. Când se joacă în condițiile în care s-a jucat în Paris, lucrul acesta egalează mult valorile jucătoarelor. Este rece, terenul e greu, mingea nu sare mult, Swiatek a jucat excepțional și merită toate aplauzele. Mi-a plăcut mult atitudinea lui Halep. A fost foarte matură și și-a arătat experiența. A avut parte de rezultate grozave în ultima perioadă și a avut o carieră extraordinară în care vor mai veni rezultate bune. E un moment în care să lase rezultatele în urmă și să privească înainte. 

- Cum crezi că au influențat condițiile evoluția Simonei, există diferite opinii în ceea ce privește subiectul. 
- Condițiile cu siguranță nu au ajutat-o pe Simona, fiindcă nu este cea mai mare și mai puternică fată. Când terenul este atât de greu, de regulă jucătorii care pot genera multă forță sunt cei avantajați, fiindcă nu pierd controlul mingii. Murray, spre exemplu, nu generează forțe precum Wawrinka sau Del Potro, așa că pentru jucători ca el este greu să facă față în asemenea condiții. 

„Mai agresivă" 

- Ce schimbări ai observat în jocul ei - de la finala din 2014, trecând prin cele din 2017 și 2018?
- Cred că jocul Simonei a evoluat. Este în mod constant mai agresivă. Cred că asta vine din experiența susținerii unor meciuri importante și a câștigării unor turnee mari. Îmi aduc aminte că m-am uitat la finala de la Wimbledon cu Serena Williams. Simona nu era favorită, însă avea încredere și era convinsă că trebuie să creadă în jocul ei și să intre pe teren agresivă, jucând cum vrea să joace, indiferent de rezultat. Lucrurile astea țin de psihologie mai mult, de proces și de rezultat. Dacă procesul este corect, rezultatul va veni. Când a învins-o pe Serena în acel meci, a fost un punct culminant al muncii sale, dar și rezultatul încrederii că poate câștiga. Acum își maximizează toate oportunitățile pe care le are. 

- Când te-a impresionat Simona cel mai mult, fie pe teren, fie în afara lui? 
- Mă impresionează atitudinea și felul ei de a fi. Mereu dă 100% în tot ce face. Succesul ține de maximizarea potențialului, așa că dacă te concentrezi la 100% pe jocul tău, 100% pe condiția fizică, pe a fi mai fit, mai puternic, mai rapid, pe diete, pe recuperare - când faci toate acestea poți avea succes, iar Halep a avut această abordare asupra carierei sale. Cu echipa pe care o are alături, nu există dubii că își maximizează tot ceea ce poate oferi în tenis. 

Chimia dintr-o echipă 

- Consideri că Darren Cahill i-a schimbat cariera fundamental? Cât de importantă este o relație atât de bună cu un antrenor? 
- Sunt sigur că Darren a contribuit enorm, pentru că a fost un foarte bun jucător la rândul lui, la fel cum este un foarte bun antrenor și analist. Știe tenisul ca pe propria palmă și să ai pe cineva precum el în colțul tău de teren e foarte important, sunt sigur că Halep a beneficiat enorm în urma colaborării cu el. Este important să existe chimie între jucător și antrenor, fiindcă ajung să petreacă mult timp împreună, călătorind la turnee. Dacă se înțeleg bine și se simt bine când sunt împreună, cred că există o fundație foarte bună pentru a face relația să funcționeze. 

- Va exista un loc în tenisul feminin, în viitor, pentru jucătoare de statura sa, 1, 68 m, și cu stilul el de joc? 
- Da. Trebuie să controlezi lucrurile care pot fi controlate, fie că ai 1,65 sau 2,00 m.  Datele fizice nu pot fi schimbate. Dar trebuie să lucrezi la stilul tău de joc în funcție de ele. Halep a fost mereu rapidă, are un joc de picioare grozav și este încă foarte puternică la jocul din spatele terenului. Când privești ce a realizat în tenis îți dai seama că a jucat grozav. Cred că acest rezultat de la Paris nu va păta deloc ceea ce face. 

Ce au spus alți experți Eurosport 

Evert: „Nu ar putea avea un antrenor mai bun" 

Chris Evert, campioană de 7 ori la Roland Garros, a vorbit și ea despre relația specială pe care o are Simona Halep cu Darren Cahill. „El o cunoaște foarte bine, știe cum să se poarte cu ea, ce să-i spună în momentele grele, cum să o calmeze. A avut și are o influență incredibilă asupra ei. Din punctul de vedere al tacticii, al jocului, al deprinderilor este extraordinar pentru ea. Nu ar putea avea un antrenor mai bun", a spus Evert. 

„Ce-mi place la Simona Halep este că nu face prea multe greșeli neforțate. În ultimii ani tenisul este despre forță și lovituri direct câștigătoare. Iar pe zgură te uiți la greșelile neforțate, iar ea a avut meciuri în care a făcut doar șase sau șapte", a adăugat Evert. 

McEnroe: „Zgura i se potrivește"

John McEnroe a spus că zgura este suprafața care-i pune Simonei cel mai bine jocul în evidență. „Știe foarte bine cum să evolueze. zgura se potrivește cu stilul său agresiv", a spus câștigătorul a opt turnee de Mare Șlem. El a comentat și despre relația cu Darren Cahill. „Pare că se simte cel mai bine când el este prin preajmă, chiar dacă au fost mereu în contact, prezența sa fizică a contat de fiecare dată". 

Simona Halep la Roland Garros

  • Turul 1 2010, 2012, 2013 
  • Turul 2 2011, 2015
  • Optimi de finală 2016, 2020
  • Sferturi de finală 2019 
  • Finală 2014, 2017 
  • Câștigătoare 2018

13 victoriia adunat Simona Halep pe zgură în acest sezon din paisprezece meciuri disputate

1 trofeuare Simona Halep la Roland Garros, ea disputând alte două finale în 2014, respectiv 2017

Citește mai multe știri despre Roland Garros:

VIDEO + FOTO S-au stabilit semifinalele la Roland Garros 2020: Iga Swiatek e în penultimul act și în proba de dublu

Trei coroane și două șanse » Cum a fost 2020 pentru Simona Halep

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează