SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Titanii umăr la umăr » Nadal despre Federer: „Avem o rivalitate fantastică de mulți ani, dar și o relație bună, ne respectăm imens. Într-un fel, el se bucură atunci când câștig și eu când câștigă el"

Rafael Nadal și Roger Federer FOTO Guliver/GettyImages
Rafael Nadal și Roger Federer FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 13 octombrie 2020 13:46 / Actualizat marti, 13 octombrie 2020 15:14

Rafael Nadal l-a egalat pe Roger Federer, duminică, la numărul titlurilor de Mare Șlem, 20, cei doi împărțind de acum recordul cu un zâmbet pe buze și mult respect reciproc

Era actuală a tenisului masculin pare să fie cea mai răsfățată din istorie: are parte de jucători extraordinari, care își cresc performanțele într-un mod fascinant, cuceritor, de la an la an, uneori de la lună la lună și de la zi la zi. Doi dintre ei, Rafael Nadal și Roger Federer, se află, de duminică la egalitate în ce privește trofeele de Mare Șlem, câte 20, iar Novak Djokovici stă în apropiere, cu 17. 

Cele mai noi schimbări au venit după finala de la Roland Garros, câștigată magistral de spaniol în fața sârbului, lider mondial și cel care nu suferise nicio înfrângere pe teren în 2020 până acum două zile. 

„Nicio expresie de nemulțumire" 

Abia după ce exclamațiile pentru scorul de 6-0, 6-2, 7-5 s-au mai estompat a venit și dezvăluirea onestă și cumva brutală a lui Nadal. „Multă lume mă vede cu trofeul pe masă și spune: a câștigat din nou. Adevărul însă este acela că realitatea mea de zi cu zi e mai complicată decât pare. Știu de unde vin ca să ajung aici, după oprirea circuitului au fost luni foarte complicate pentru mine la nivel fizic", a spus Rafa. „Două luni de pauză totală, apoi zile întregi în care am muncit fără o recompensă clară, de aceea să ating acest obiectiv înseamnă mult pentru mine".

Al 20-lea titlu major și al 13-lea la Roland Garros, acolo unde este rege incontestabil. „Nu-mi place să mă laud, dar am avut o atitudine perfectă. Nu m-am plâns deloc, nicio expresie de nemulțumire la antrenamente. Mi-am spus că nu trebuie să mă dezamăgesc și asta am făcut. Nu m-am decepționat", a explicat campionul spaniol. 

Pentru el, 20 nu reprezintă o țintă pe care și-a propus-o. A mers pe o socoteală simplă și sănătoasă, titlu după titlu, fiecare în parte cu importanța lui. Iar după reușita de duminică, Roger Federer a fost între primii care l-au felicitat. 

Titanii umăr la umăr » Nadal despre Federer: „Avem o rivalitate fantastică de mulți ani, dar și o relație bună, ne respectăm imens. Într-un fel, el se bucură atunci când câștig și eu când câștigă el
Cele 20 de trofee ale lui Rafael Nadal FOTO Reuters

Respect reciproc

„Am avut mereu cel mai mare respect pentru amicul meu Rafa ca persoană și campion. A fost rivalul meu cel mai mare pentru mulți ani și cred că ne-am împins unul pe altul pentru a deveni jucători mai buni. De aceea este o onoare să-l felicit pentru al 20-lea Grand Slam", a scris Roger. „Sper că 20 este doar un pas într-o călătorie care continuă pentru amândoi. Bravo, Rafa, meriți". 

Iar Nadal a replicat: „Îi mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Avem o rivalitate fantastică de mulți ani, dar și o relație bună, ne respectăm imens. Într-un fel, el se bucură atunci când câștig și eu când câștigă el". Iar tenisul îi îndrăgește pe amândoi. De la același etaj 20, titanii zâmbesc umăr la umăr pentru istorie și pentru viața de zi cu zi pe care le-o fac fanilor mai frumoasă cu fiecare succes. 

„Nu știu dacă sunt cel mai bun din istorie, cifrele trebuie analizate de către persoanele care cunosc foarte bine istoria tenisului. Sincer, nu mă interesează atât de mult. Sunt fericit pentru cariera pe care am avut-o până acum. E clar că acum sunt unul dintre cei mai buni doi, dar vom vedea ce se întâmplă cu Novak, cu Roger. Vom avea timp de analizat, când niciunul nu va mai juca tenis”-Rafael Nadal

Rafael Nadal - 20 

  • Primul trofeu: Roland Garros 2005, la 19 ani
  • Al cincilea: Wimbledon 2008, la 22 de ani 
  • Al zecelea: Roland Garros 2011, la 25 de ani
  • Al cincisprezecelea: Roland Garros 2017, la 31 de ani
  • Al douăzecilea: Roland Garros 2020, la 34 de ani
  • Cele mai multe cucerite la un turneu: 13 la Roland Garros
  • Distribuție: Australian Open (1), Roland Garros (13), Wimbledon (2), US Open (4)
  • Finale pierdute: 8

Roger Federer - 20 

  • Primul trofeu: Wimbledon 2003, la 21 ani 
  • Al cincilea: Wimbledon 2005, la 23 de ani 
  • Al zecelea: Australian Open 2007, la 25 de ani 
  • Al cincisprezecelea: Wimbledon 2009, la 27 de ani 
  • Al douăzecilea: Australian Open 2018, la 36 de ani 
  • Cele mai multe cucerite la un turneu: 8 la Wimbledon Distribuție: Australian Open (6), Roland Garros (1), Wimbledon (8), US Open (5) 
  • Finale pierdute: 11

Citește mai multe știri din tenis: 

Roland Garros. Presa internațională, cuvinte memorabile pentru Rafael Nadal: „Ești cel mai mare pe care îl vom vedea vreodată!”

FINALA ROLAND GARROS. Simona Halep, mesaj superb pentru Rafa Nadal: „Ești cel mai bun!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
1609288426001049
Vasiliu Daniel  •  13 Octombrie 2020, 16:27
Postat de Marius Cristian pe 13 Octombrie 2020, 15:23

Soluții nu sunt multe : Lucescu si Boloni . Restul Petrescu , Piturca, Sumudica nu pot sa construiască o echipă . Ramane si varianta unui antrenor strain cu experiență care a mai construit echipe naționale .

da ,ai dreptate ... punem si pe halep ... chemam si pe federer si facem o salata merge sa o chemam si pe aia de la oltchim ? pana la urma e platita de romania ...

853246084756615
Marcel Popa  •  13 Octombrie 2020, 16:06

Respectul conteaza mult dar presa si televiziunile cauta sa promoveze doar scandal.Numai gropari avem in presa si tv.

1500744200249107
Marius Cristian  •  13 Octombrie 2020, 15:23

Soluții nu sunt multe : Lucescu si Boloni . Restul Petrescu , Piturca, Sumudica nu pot sa construiască o echipă . Ramane si varianta unui antrenor strain cu experiență care a mai construit echipe naționale .

Vezi toate comentariile (3)
Comentează