SPORTURI  »  TENIS  »  DEZVĂLUIRE

Transformarea lui Alejandro Davidovich, semifinalist la Toronto: „Cititul m-a învățat să fiu modest”

Alejandro Davidovich Fokina în acțiune Foto Imago
Alejandro Davidovich Fokina în acțiune Foto Imago

Articol de - Publicat joi, 17 august 2023 22:25 / Actualizat joi, 17 august 2023 22:28

Alejandro Davidovich Fokina, 24 de ani, 23 ATP și recent semifinalist în Mastersul 1000 de la Toronto, a descoperit anul acesta lectura și beneficiile care vin din renunțarea la rețelele sociale

Spaniolul născut în apropiere de Málaga este cunoscut în lumea tenisului pentru talentul și potențialul său, dar și pentru risipirea frecventă a unor șanse glorioase. 

Alejandro Davidovich Fokina, 24 de ani, ocupă săptămâna aceasta locul 23 mondial, cel mai bun al său, grație atingerii semifinalei de la Toronto, a doua într-un turneu de categorie Masters 1000 din cariera sa.

În spatele ascensiunii, a jocului mai legat, mai solid, dar și a atitudinii vizibil îmbunătățite stă un mic secret, dezvăluit de iberic ca pe o revelație: lectura.

„Am început în această vară”, a mărturisit el pentru site-ul ATP. „Toate lucrurile pe care mi le spuneau antrenorul meu și cei din echipa mea le-am găsit în cărți. Dar până nu citești cu ochii tăi, nu realizezi că așa trebuie să procedezi”, a explicat el.

„Am citit trei cărți în două luni, tocmai eu, care spuneam că nu pot citi niciuna. Sau nicio pagină! Acum am deja trei”, s-a mirat cel alintat Foki.

Toate acestea aparțin genului dezvoltare personală: Atomic Habits (Ritualuri atomice), The Subtle Art of Not Giving a F*** (Arta subtilă de a nu da doi bani) și The Life-Changing Power of Gratitude (Forța gratitudinii care îți schimbă viața).

Unul dintre cele mai importante lucruri cu care a rămas este acela că trebuie să se bucure mai mult de ceea ce face, de meciuri, de posibilitatea de a se întrece cu adversarii. „Trebuie să zâmbesc mai mult pentru că atunci când o fac, se vede în jocul meu. Dacă sunt fericit, funcționează. Dacă sunt nervos, nu pot să câștig niciun punct”, a subliniat el.

Și a mai învățat ceva, concentrat într-un singur cuvânt: modestie. „Cărțile m-au ajutat să fiu mai umil. Mă simt cu picioarele pe pământ. Tenisul, câteodată, nu vreau să rostesc cuvântul exact...”, a spus el între râsete, „dar te învață că trebuie să fii mai modest și să îți vezi de rutina ta”.

Transformarea lui Alejandro Davidovich, semifinalist la Toronto: „Cititul m-a învățat să fiu modest”
Alejandro Davidovich Fokina a creat o platformă non-profit pentru cei care vor să adopte animale Foto Instagram

În plus, a renunțat o vreme la lucruri care îi deviau atenția, îi afectau concentrarea. „Înainte, după ce mă ridicam din pat, primul lucru pe care îl făceam era să iau telefonul și să încep să intru peste tot. 

Acum nu mai procedez așa: merg la baie, fac duș, cobor la micul dejun fără telefon. Am renunțat și la rețelele sociale timp de două luni, am văzut că sunt o pierdere de vreme. Acum sunt liniștit și împăcat”, a conchis Alejandro Davidovich.

Ibericul are o singură finală disputată în circuitul ATP, însă una foarte importantă, în turneul Masters 1000 de la Monte Carlo 2022, pierdută în fața lui Stefanos Tsitsipas, actual număr 4 mondial.

Hotshot Alejandro Davidovich Fokina la Wimbledon

Citește și: 

Stan Wawrinka a învins un jucător de Top 10 la Cincinnati: „Tenisul este un puzzle uriaș”
INEDIT
Stan Wawrinka a învins un jucător de Top 10 la Cincinnati: „Tenisul este un puzzle uriaș”
Felipe Massa dă în judecată F1 și FIA pentru titlul pierdut în 2008 » „Au știut și nu au făcut nimic”, reclamă brazilianul
ACȚIUNE
Felipe Massa dă în judecată F1 și FIA pentru titlul pierdut în 2008 » „Au știut și nu au făcut nimic”, reclamă brazilianul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează