SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Wimbledon, șansa ratată? Ce consecințe poate avea anularea turneului pentru Serena Williams și Roger Federer

Roger Federer și Serena Williams în 2012, atunci au coincis pe tabloul învingătorilor de la Wimbledon Foto Guliver/GettyImages
Roger Federer și Serena Williams în 2012, atunci au coincis pe tabloul învingătorilor de la Wimbledon Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 05 aprilie 2020 18:50

Anularea prestigiului turneu britanic Wimbledon poate avea consecințe asupra numărului de titluri majore în cazul unor staruri precum Serena Williams și Roger Federer

2020 fără întreg sezonul european de zgură și fără sezonul de iarbă. Urmare crudă, dar logică a situației actuale, în care toată planeta suferă din cauza pandemiei de COVID-19.  

  • Ambele circuite, WTA și ATP, sunt oprite până pe 13 iulie. Roland Garros încă are speranțe să poată găsi un loc într-un calendar al tenisului ce nu mai are nicio asemănare cu cel inițial. 
  • Wimbledon, în schimb, a luat o decizie categorică: ediția din acest an a fost declarată anulată de organizatori, o decizie așteptată, dar parafată și anunțată miercurea trecută.

Prima anulare a istoricului concurs de la Al Doilea Război Mondial încoace. Una care poate afecta la nivel statistic, dar și de prestigiu carierele celor care sunt considerați cei mai valoroși jucători ai tuturor timpurilor în numeroase sondaje făcute de-a lungul vremii: Serena Williams și Roger Federer. Ambii vor împlini 40 de ani în 2021. Dacă sezonul acesta era încă unul pe care ambii l-au început ca pe oricare altul, cu aceleași obiective înalte pe care nu le-au ignorat până acum în carieră, cel următor ridică multe semne de întrebare.

Wimbledon, iarba familiară pentru Serena Williams și Roger Federer

În acest tablou, Wimbledonul apărea ca un punct luminos. Un loc în care au strălucit, adunând 8 titluri Roger, respectiv 6 Serena. Un loc în care în mod constant își găseau nivelul înalt, indiferent de felul în care evoluaseră până atunci în sezon. Ambii au disputat finala în 2019, pierzând însă la Novak Djokovici și Simona Halep. Iar în 2020 își puteau procura din nou o șansă de a se bate pentru trofeu. Ce va fi însă în 2021?

„Întrebarea pe care trebuie să și-o pună Roger este cât de motivat va fi să revină pentru încă un an?”, spunea pentru AP Todd Woodbridge, de 9 ori campion de Mare Șlem la dublu și semifinalist la simplu. 

„Sau poate această pauză l-a ajutat? Rămâne de văzut. Cu cât joci mai puțin în această perioadă și la o anume vârstă, e tot mai greu să revii, să o iei de la capăt. Anularea Wimbledonului a stopat posibilitatea ca Federer să câștige încă un titlu sau două. Devine tot mai improbabil pentru el” 
- Todd Woodbridge

Elvețianul, care s-a operat la genunchi pe 11 februarie, a mărturisit că are în plan să fie prezent la Wimbledon 2021. Ultimul meci oficial disputat de el a fost semifinala de la Australian Open, pierdută în fața lui Novak Djokovici. 

Tăcerea Serenei Williams

Cât despre Serena Williams, ea nu a pomenit nimic despre intenții competiționale viitoare. După Australian Open, unde Serena Williams a atins turul al treilea, a disputat la începutul lunii februarie două partide în calificările Cupei Fed, SUA contra Letonia, în Everett (Washington), câștigând una și pierzând-o pe cealaltă. Americanca se află în continuare la un singur trofeu major de a egala recordul de 24 al lui Margaret Court. De când a născut-o pe Olympia, în septembrie 2017, a disputat 4 finale de Grand Slam, fără a câștiga vreuna. 

„Pentru jucătorii mai în vârstă, precum Serena Williams și Roger Federer, timpul nu este un prieten. Practic, anul acesta ei au pierdut o oportunitate”, a spus Martina Navratilova, de 18 ori campioană de Grand Slam, citată de Reuters. Rămâne de văzut ce vor decide cei doi. Dar și cum va arăta tenisul în general după ce situația critică în care se află acum lumea se va fi încheiat. 

Clasament titluri de Grand Slam masculin

  1.  Roger Federer  20
  2. Rafael Nadal  19
  3. Novak Djokovici 17
  4. Pete Sampras  14
  5. Roy Emerson 12
  6. Rod Laver / Bjorn Borg 11
  7.  
  8. Bill Tilden 10

Clasament titluri de Grand Slam feminin

  1. Margaret Court       24
  2. Serena Williams      23
  3. Steffi Graf    22
  4. Helen Wills  19
  5. Chris Evert / Martina Navratilova     18
  6.  
  7. Billie Jean King 12
  8. Maureen Connolly / Monica Seles  9

8 titlurila Wimbledon și alte patru finale disputate are Roger Federer

6 titlurila All England Club și alte patru finale atinse are Serena Williams

Simona Halep și-a dezvăluit rutina zilnică: „Mă trezesc pe la 10-11, nu am ieșit de 22 de zile”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
guimaraes1.0
guimaraes1.0  •  06 Aprilie 2020, 22:02
Postat de Szasz Andrei pe 06 Aprilie 2020, 19:15

Și uite așa frumos va fi Simonica 2 ani la rând campioană la Wimbledon, fără să joace un punct măcar. Altfel era mai greu nițel să-și apere titlul din 2019.

iti dai seama ca pe alexandru chis bazinga klaus si restul haterilor i-a terminat chestia asta.

10154976492293690
Szasz Andrei  •  06 Aprilie 2020, 19:15

Și uite așa frumos va fi Simonica 2 ani la rând campioană la Wimbledon, fără să joace un punct măcar. Altfel era mai greu nițel să-și apere titlul din 2019.

2591971727520937
Mihai Chirila  •  06 Aprilie 2020, 07:30

Dar cate mama omida sunt pe aici.. Ce s-ar face lumea fără voi!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează