SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Wimbledon se joacă FĂRĂ puncte! ATP și WTA, decizie drastică + reacția britanicilor: „Nu vrem ca turneul să devină o mașinărie de propagandă rusească”

Wimbledon se joacă fără puncte
Wimbledon se joacă fără puncte

Articol de GSP - Publicat vineri, 20 mai 2022 21:30 / Actualizat sambata, 21 mai 2022 08:39

ATP și WTA i-au sancționat dur pe organizatorii de la Wimbledon, după ce aceștia au interzis participarea sportivilor ruși și bieloruși la Grand Slam-ul britanic, din cauza războiului din Ucraina. 

  • Ediția din 2022 de la Wimbledon este programată în intervalul 27 iunie - 10 iulie

Pe 20 martie, cei de la Wimbledon au decis să interzică jucătorilor de tenis din Rusia și Belarus să participe la „All England Club”, provocând o controversă uriașă în lumea tenisului. ATP, care s-a poziționat de partea sportivilor încă de la început, a anunțat astăzi că turneul nu va fi recompensat cu niciun punct, pe motiv de discriminare.

ATP: „Nu vedem altă opțiune decât să eliminam punctele”

„Capacitatea jucătorilor de orice naționalitate de a participa la turnee pe baza meritelor și fără discriminare este fundamentală pentru turneul nostru. Decizia Wimbledon de a interzice jucătorilor ruși și bieloruși să concureze în Marea Britanie în această vară subminează acest principiu și integritatea sistemului de clasare ATP. 

De asemenea, este în contradicție cu acordul nostru de clasamen. În absența unei schimbări a circumstanțelor, cu mare regret și reticență nu vedem altă opțiune decât să eliminăm punctele din clasamentul ATP de la Wimbledon, pentru 2022”, au comunicat cei de la ATP.

Condamnarea invaziei devastatoare a Ucrainei de către Rusia rămâne fără echivoc. S-a luat imediat măsura de suspendarea a turneului ATP de la Moscova, iar sportivilor din Rusia şi din Belarus li s-a cerut să concureze în circuit sub drapel neutru. 

În paralel, am continuat sprijinul umanitar pentru Ucraina, împreună cu celelalte foruri din tenis, precum şi furnizarea de asistenţă financiară directă multor sportivi afectaţi

- ATP

Se alătură WTA și ITF

Steve Simon, CEO WTA, a dat o declarație oficială prin care a anunțat că și forul pe care în conduce va lua aceeași măsură în ceea ce privește punctele de la Wimbledon, din competiția feminină: „Luăm această măsură pentru a proteja șansele egale pe care ar trebui să le aibă jucătoarele”.

De asemenea, cei de la ITF au anunțat că vor scoate și ei punctele de la Grand Slam-ul de juniori și de la cel destinat tenismenilor în scaune cu rotile.

Având în vedere poziția luată de guvernul britanic în ceea ce privește limitarea influenței globale a Rusiei, considerăm că am luat singura decizie viabilă și rămânem pe poziții. Am luat în calcul mulți factori. Nu vrem ca turneul de la Wimbledon să devină o mașinărie de propagandă rusească. 

Suntem foarte dezamăgiți de deciziile luate de ATP, WTA și ITF. Credem că sunt disproporționate, în contextul circumstanțelor extreme și a poziției în care ne aflăm, dăunează tuturor jucătorilor. Purtăm discuții și cu alte turnee de Mare Șlem în această privință și rămânem concentrați pe planurile noastre din acest an

Comunicat oficial al organizatorilor turneului de la Wimbledon

Ce înseamnă decizia ATP

Decizia celor de la ATP vizează turneul masculin de la Wimbledon. Practic, Nadal, Djokovic sau Alcaraz vor juca doar pentru premiile în bani.

Decizia este una care îi va nemulțumi pe cei mai mulți dintre jucători, pentru că vor pierde punctele acumulate anul trecut, când turneul a fost câștigat de Novak Djokovic.

Ce premii vor fi la Wimbledon

  • Câștigător - 2.000.000 de euro
  • Finalist - 1.060.500 euro
  • Semifinalist - 550.000 euro
  • „Sferturi”- 354.000 de euro
  • „Optimi” - 213.000 euro
  • Turul 3 - 135.000 de euro
  • Turul 2 - 88.000 de euro
  • Turul 1 - 56.000 de euro

Sergiy Stakhovsky reacționează: „Inclusiv colegilor mei, jucătorii, le pare rău de invadatori și colaboratori”

Sergiy Stakhovsky (36 de ani), fostul jucător de tenis ucrainean, a scris pe Twitter: „Să spun că sunt dezamăgit de ATP e o formulare prea blândă. Niciodată nu m-am așteptat ca cineva să fie de partea invadatorilor și a criminalilor. Dar mi se pare că inclusiv colegilor mei, jucătorii, le pare rău de invadatorii și colaboratorii din Rusia și Belarus. Jucători care în 85 de zile nu au exprimat niciun mesaj clar de condamnare a invaziei din Ucraina. O zi rușinoasă pentru tenis”. 

Fostul tenismen a primit un reply: „Când a devenit Daniil Medvedev un invadator și un criminal?”, la care a replicat: „În momentul în care nu a condamnat invazia”. Un alt user i-a scris „Medvedev a zis că invazia e foarte supărătoare, clar a luat poziție”.  „Foarte supărătoare... hmm, lasă-mă să mă gândesc...”, i-a zis Stakhovsky, postând următorul video: 

Citește alte știri din tenis:

Un jucător din top 10 ATP o laudă pe Simona Halep: „Are un joc foarte bine structurat”
WTA
Un jucător din top 10 ATP o laudă pe Simona Halep: „Are un joc foarte bine structurat”
Cum s-a transformat Carlos Alcaraz dintr-o „spaghetă” într-unul dintre favoriții de la Roland Garros » Antrenorul său dezvăluie: „Punem un accent deosebit pe acest lucru”
ATP
Cum s-a transformat Carlos Alcaraz dintr-o „spaghetă” într-unul dintre favoriții de la Roland Garros » Antrenorul său dezvăluie: „Punem un accent deosebit pe acest lucru”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (48)
Zuzu2
Zuzu2  •  22 Iunie 2022, 16:23
Postat de mm_mihai_mm pe 20 Mai 2022, 22:55

Dar cand mor oameni intr-o tara pasnica pt ca asa vrea politicul din rusia e ok ?

Si ce are sportul cu mortii din Ucraina? Cu ce ii ajuta daca joaca sau nu Medvedev?

zorrozabal
zorrozabal  •  21 Mai 2022, 15:20
Postat de RazvannClaudiu pe 21 Mai 2022, 09:54

Destul de simplu . Desfiintarea ATP si WTA plus actionarea in tribunal a decidentilor care sunt raspunzatori de aceasta hotarare .

In privința asta suntem„liniștiți”!Nu vor fi desființate nici ATP și nici WTA,dar li se va„recomanda”(n-am zis ca vor fi șantajați) sa revina asupra deciziei!Iar daca nu se vor conforma sa nu ne miram daca nu vom auzi de niște procese de corupție ca la Blater și Platini(care nu sa-au supus și nu au anulat turneul final al CM din Rusia și nu au interzis-o in fotbal,dupa ocuparea Crimeii!)

zorrozabal
zorrozabal  •  21 Mai 2022, 15:12

Intr-adevar un turneu de tenis nu trebuie sa devina „o mașinarie de propaganda”!A niciunuia!Nici ruseasca,dar nici NATO!Asta „uita”organizatorii-sau cei care le„recomanda”!

Vezi toate comentariile (48)
Comentează