SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Horia Tecău și-a împlinit visul din copilărie pe iarba londoneză. Ce sfaturi a primit de la Novak Djokovic și Andy Murray imediat după triumful din 2015

Horia Tecău (stânga) și Jean-Julien Rojer zâmbitori cu trofeele de la Wimbledon 2015 Foto Guliver/GettyImages
Horia Tecău (stânga) și Jean-Julien Rojer zâmbitori cu trofeele de la Wimbledon 2015 Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 08 iulie 2020 18:59 / Actualizat miercuri, 08 iulie 2020 19:12

Horia Tecău, 35 de ani, a îndrăgit iarba de la prima întâlnire, a avut succes la juniori, iar peste ani și după trei finale consecutive pierdute, și-a pus în vitrină trofeul de campion la Wimbledon

  • În perioada 29 iunie-12 iulie era programat turneul de la All England Club, anulat însă din cauza pandemiei de COVID-19. GSP vă oferă în schimb amintiri, povești și momente inedite

Turneul de la All England Lawn Tennis and Croquet Club l-a fascinat pe Horia încă din primii ani în care a descoperit magia sportului alb. „Nu-mi aduc aminte vreun meci anume de când eram copil, dar ştiu că urmăream cu sufletul la gură când juca Sampras. Am trăit din atmosfera acestui turneu, iar momentul care m-a marcat a fost finala câştigată de Ivanisevic în 2001. Şi el, ca şi mine, a pierdut trei finale înainte să ridice trofeul deasupra capului", spunea Tecău pentru Gazetă în 2015, la puțin timp după ce reușea să se impună pe iarba londoneză alături de Jean-Julien Rojer. Se întâlnise cu campionul croat pe aleile de la Wimbledon, chiar înainte de finală, şi acesta îi transmisese un mesaj de încurajare: „Fourth time is lucky!".

Dineul e pentru învingători

Și așa a fost, constănţeanul a trăit pe pielea lui sentimentul de a câştiga la Wimbledon. „La dineul de la finalul turneului vin şi finaliştii, dar totul este despre învingători. Imagini, filmuleţe, discursuri, totul despre campioni. Am fost prezent când am câştigat titlul la juniori, apoi la prima finală pierdută. La a doua, mi-a fost greu să mă mai duc. La a treia şi mai greu. Acum am fost primii care ne-am înscris pe lista participanţilor", mărturisea atunci Horia. Dând timpul înapoi, vin în minte cele două finale la juniori în care perechea Mergea-Tecău supunea suprafața verde. Apoi, la seniori, succesul a fost aproape în trei rânduri. Trei finale consecutive, 2010-2012, când, avându-l partener pe Robert Lindstedt, au venit înfrângeri dureroase. 

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Horia Tecău și-a împlinit visul din copilărie pe iarba londoneză. Ce sfaturi a primit de la Novak Djokovic și Andy Murray imediat după triumful din 2015
Românul (dreapta) și Robert Lindstedt în 2010, când ajungeau în prima finală la Londra Foto Guliver/GettyImages


Panoul de onoare, unde sunt inscripționați toţi câştigătorii, încă de la prima ediţie, din 1877, „este fix în faţa vestiarelor şi îl vezi în fiecare zi. De câte ori treceam prin faţa lui, mă uitam la 2010, 2011, 2012, anii în care am jucat finala. I-am şi spus lui Robert: «Hai, să scriem un afiş cu numele noastre, să-l punem acolo şi să ne facem o poză»", glumea constănţeanul.

Meciul suprem

În 2015 însă, totul s-a legat. A fost sezonul cel mai plin, mai dens, mai strălucitor din cariera românului. Victorie la Wimbledon și la Turneul Campionilor, semifinale la Australian Open și Roland Garros, „sferturi" la US Open, încă un titlu și o finală, numeroase semifinale și „sferturi" disputate. Dar triumful pe iarba londoneză rămâne deasupra tuturor. „Sunt foarte fericit, mi-am îndeplinit visul. Pentru mine, a fost meciul suprem, după ce am jucat de trei ori finala. Mi-a plăcut de fiecare dată să fiu acolo, m-a durut când am pierdut, dar acum visul mi s-a împlinit. Nici nu am stat să mă gândesc la ceea ce am realizat. Mulţi mi-au spus că am făcut istorie, dar pentru mine înseamnă doar că mi-am îndeplinit visul de mic copil", spunea campionul de la Wimbledon 2015. 

"Euforia de la Wimbledon? E un sentiment pe care nu ai cum să-l uiți. Nici peste 10 sau 20 de ani. Practic, cu asta o să rămân toată viața. Nu poate să-mi ia nimeni trăirea aceea" 
- Horia Tecău

3 titluride Mare Șlem are Horia Tecău în palmares, Wimbledon 2015 și US Open 2017 la dublu și Australian Open 2012 la dublu mixt

"Aveţi grijă să sărbătoriţi!"

Horia a povestit apoi ce sfat interesant a primit în 2015 de la Novak Djokovic, cel care în acel an se impusese, de asemenea, la Wimbledon. „Vorbeam cu el la dineul oficial și ne-a zis: «Măi băieți, felicitări, meritați, bucurați-vă pentru că primul Grand Slam îl câștigi o singură dată, pe restul le câștigi și nu mai e la fel sentimentul. Acesta e cel mai dulce»", a dezvăluit românul. „Și Andy Murray ne-a zis când am ieșit pe culoar, de la vestiare, și ne-a îmbrățişat: «Bravo, felicitări, meritați!» și a adăugat «Make sure you really celebrate! Ca să vă amintiţi şi sărbătoarea, nu doar victoriile şi titlul. Eu n-am făcut asta. Am câştigat şi nu am sărbătorit. Şi nu mai puteam s-o fac o săptămână sau două mai târziu, trecuse momentul». Avea un regret că nu a sărbătorit cu echipa, cu apropiații, atunci, imediat. Dar noi am avut grijă să celebrăm cum se cuvine!", a încheiat Tecău. 

Traseul lui Horia Tecău de la Wimbledon 2015

TurAdversariScor
Turul 1Martin Klizan, Lukas Rosol (Svk/Ceh)3-0, ab
Turul 2Andre Begemann, Julian Knowle (Ger/Aut)1-6, 3-6, 6-4, 6-2, 15-13
OptimiLleyton Hewitt, Thanasi Kokkinakis (Aus/Aus)7-6 (7), 6-3, 7-6 (1)
SferturiMarcin Matkowski, Nenad Zimonjici (Pol/Ser)6-4, 6-3, 7-6 (2)
SemifinaleRohan Bopanna, Florin Mergea (Ind/Rom)4-6, 6-2, 6-3, 4-6, 13-11
FinalăJamie Murray, John Peers (M.Br/Aus)7-6 (5), 6-4, 6-4

Citește și alte episoade despre Wimbledon:

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Monica Niculescu și poveștile adunate în 12 participări: „Totul e magnific acolo!”

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Tradiție mai presus de orice: regulile All England Club, de la Middle Sunday și reverența spre loja regală până la dungile colorate de doar un centimetru

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Românii și primele senzații pe suprafața verde: „Nici nu înțelegeam care e tenisul adevărat, cel jucat pe iarbă sau cel de pe zgură"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează