SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

WTA, poziție publică despre refuzul ucrainencelor de a da mâna cu jucătoarele din Rusia și Belarus: „Vrem să clarificăm subiectul”

Imagine din meciul Viktoria Azarenka - Elina Svitolina / foto: Guliver/Getty Images +8   FOTO
Imagine din meciul Viktoria Azarenka - Elina Svitolina / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 11 iulie 2023 08:33 / Actualizat marti, 11 iulie 2023 13:12

WTA, forul care guvernează tenisul feminin, anunță, pe cale oficială, că e de acord cu decizia ucrainencelor de a nu le saluta la fileu pe jucătoarele din Rusia și din Belarus.

E deja mai bine de un an de când gestul clasic de politețe de la meciurile de tenis - salutul respectuos de la fileu - nu se mai produce în meciurile care pun față în față jucătoare din Ucraina împotriva unor adversare din Rusia sau Belarus. 

Rusoaica de 16 ani Mirra Andreeva, în centrul atenției la Wimbledon: accese de furie, proteste, huiduieli din tribune
WIMBLEDON
Rusoaica de 16 ani Mirra Andreeva, în centrul atenției la Wimbledon: accese de furie, proteste, huiduieli din tribune

Decizia, influențată de invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, a provocat numeroase controverse în ultimele luni. Marta Kostyuk, Elina Svitolina sau Dayana Yastremska sunt doar câteva dintre jucătoarele care au adoptat o poziție fermă în acest sens. Acestea au explicat în mai multe rânduri că decizia lor nu are un raționament de natură personală, ci e, mai degrabă, una principială, care-și propune să condamne războiul din țara natală.

WTA, poziție publică despre refuzul ucrainencelor de a da mâna cu jucătoarele din Rusia și Belarus:

„Din cauza unor circumstanțe nefericite și a neînțelegerilor din meciul de ieri (n.r. - duminică) de la Wimbledon (și a altor partide în ultimele săptămâni), WTA vrea să clarifice subiectul legat de strângerile de mână de după partide.

Din cauza războiului condamnabil aflat în desfășurare, WTA respectă poziția sportivilor ucraineni de a renunța la tradiționala strângere de mâna a adversarilor (din Rusia și Belarus) la finalurile de meciuri

Avem unii dintre cei mai buni fani din lume și suntem recunoscători pentru pasiunea și dedicarea lor și le mulțumim pentru înțelegere și pentru respectul arătat față de sportivi”, se arată în comunicatul emis de WTA pe Twitter. 

Momente tensionate la finalul meciului Svitolina - Azarenka

Ucraineanca Elina Svitolina a trecut de bielorusa Victoria Azarenka în optimi la Wimbledon, scor 2-6, 6-4, 7-6 (9). La finalul meciului, a avut loc un moment tensionat.

Svitolina anunțase că nu va da mâna nici la acest turneu cu jucătoare din Rusia și Belarus, în contextul războiului din Ucraina. Azarenka nu a mai așteptat după ce a pierdut meciul, a salutat arbitrul și a plecat la cabine. Nu a dat mâna cu Svitolina, însă a făcut un gest discret cu mâna către ea, ca și cum o salută de la distanță. S-au auzit și fluierături pe arena All England's Club în timp ce Azarenka mergea spre vestiare.

La conferința de presă de la finalul meciului, Victoria Azarenka și-a explicat gestul și a oferit motivul pentru care a plecat direct la vestiare, fără să dea mâna cu Elina.

Dacă sunt victimă? Victimă pentru că cineva nu mi-a întins mâna la salut? Oh, vă rog. Ea nu dă mâna cu sportivele din Rusia și Belarus. Îi respect decizia. Ce era să fac? Să stau la fileu și să o aștept?”, a reacționat Azarenka.

foto: captură Eurosport
foto: captură Eurosport
foto: captură Eurosport
foto: captură Eurosport
foto: captură Eurosport
+4 FOTO

Svitolina a vorbit și ea la conferință despre momentul în care Azarenka a fost fluierată și a transmis un mesaj organizatorilor turneului.

„Cred că organizatorii ar trebui să anunțe public că nu vor fi strângeri de mână între ucraineni și ruși/bieloruși. Nu știu dacă acest lucru e clar pentru public. Dar cred că așa e corect”, a declarat Svitolina.

VIDEO. Rezumatul meciului Elina Svitolina - Victoria Azarenka

Citește și alte știri din tenis: 

Daily Mail: „Emma Răducanu a mers să se recupereze în blocul gri din epoca comunistă a României” » Bunica recunoaște vizita: „A vrut să mănânce ciorbă”

VIDEO + FOTO Continuă miracolul la Wimbledon » La prima prezență pe tabloul principal, „geniul” american trece de Tsitsipas și ajunge în „sferturi” + în octombrie era analist TV și vorbea despre Halep

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
267890
267890  •  11 Iulie 2023, 15:14

Ce să facă și WTA? ...Ce li se ordonă. Războinicele ucrainene ar trebui să lase tenisul și să meargă să dea o mână de ajutor la război.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează