SPORTURI  »  VOLEI  »  CAMPIONAT

Made în România » Poate să reușească o echipă fără straniere? Medgidia încearcă!

Jucătoarele de la CS Medgidia bucurându-se după un punct
Jucătoarele de la CS Medgidia bucurându-se după un punct

Articol de - Publicat luni, 20 septembrie 2021 18:50 / Actualizat luni, 20 septembrie 2021 19:17

Cu un lot alcătuit exclusiv din jucătoare tricolore, între care trei foste componente ale „naționalei”, CS Medgidia țintește o medalie în noul campionat

Revelația sezonului trecut în voleiul feminin românesc, după ce a intrat în premieră în „careul de ași” și s-a calificat în cupele europene, CS Medgidia pregătește marea provocare. Așa cum își propuse încă de la startul proiectului, în urmă cu patru ani, conducerea clubului a format o echipă alcătuită în totalitate din jucătoare române, care să se lupte la un loc pe podium. Iar fetele pregătite de Florin Voinea și Radu Began promit să spargă bariera din ultima perioadă, când doar formații alcătuite în mare parte din straniere au reușit să fie în fruntea campionatului.

Experiență și valoare

Campania de transferuri din această vară a fost una de-a dreptul spectaculoasă, CS Medgidia aducând trei foste internaționale, cu un palmares bogat. Titluri de campioane, meciuri internaționale și mai mult de un deceniu la cel mai înalt nivel. Alexandra Trică, Diana Calotă și Ioana Baciu, care aduc plusul de experiență necesar.

„Aveam nevoie de o schimbare, nu voiam să plec din țară și m-a încântat ideea că sunt doar românce în echipă. În plus, rezultatele lor de anul trecut au fost foarte bune și asta m-a făcut să aleg Medgidia. Este o provocare și chiar cred că era cazul să avem o astfel de echipă, doar cu jucătoare din România. Este și un plus de experiență prin venirea noastră și ne dorim să le ajutăm pe jucătoarele mai tinere”, explică Ioana Baciu. Alături de ele au sosit alte trei jucătoare în plină ascensiune, Raisa Laura Ioan, Bianca Daiana Albăstroiu și Ramona Adelina Rus.

Made în România » Poate să reușească o echipă fără straniere? Medgidia încearcă!
Ioana Baciu, 31 de ani, a venit la Medgidia de la CSM Volei Alba Blaj

„Avem câteva jucătoare cu experiență, avem și mai tinere, dar acest nucleu este unul puternic. Conducerea a vrut tot un proiect cu românce și mi se pare corect, pentru că suntem în România și fiecare merită o șansă. Dacă vom obține rezultate bune așa, ne va ajuta și pe viitor. Plus că am avut șase jucătoare la echipa națională, ceea ce a reprezentat mândria clubului, a orașului și a tuturor celor care ne susțin”, spune cu mândrie căpitanul Mihaela Albu.

O lună de pregătire fizică

Startul campionatului este programat în luna octombrie, dar antrenamentele au debutat încă de la începutul lunii august, prima lună fiind dedicată pregătirii fizice. „Sincer, nu mă așteptam ca pregătirea fizică să fie atât de grea, dar a trecut și acum așteptăm începerea campionatului. Sperăm să ne batem la o medalie. Nu știu dacă să visăm la titlul, sunt echipe mai bune decât noi, dar până nu începe campionatul nu știm care este nivelul”, mărturisește Ioana Baciu.

„Prima parte a pregătirii a fost foarte grea, pentru că este o încărcare fizică, după o pauză destul de lungă și trebuie să te acomodezi, dar am făcut față toate fetele. Ne bucurăm că am început, pentru că ne era dor de volei. Trebuie să fim în obiectiv, locurile 1-4, dar ne dorim să realizăm și mai mult decât anul trecut”, dezvăluie Mihaela Albu.

„Dacă întrebi fiecare sportiv ce urăște mai mult, o să spună că prima parte a pregătirii. Acum ne intrăm ușor, ușor în formă, începem prin câteva meciuri pregătitoare, sper să legăm câteva jocuri amicale până la sfârșitul lunii. Sunt mulțumit de evoluția fetelor, au fost conștiincioase, au muncit mult în această primă parte și sperăm să se vadă rezultatele în meciurile oficiale”, adaugă antrenorul Florin Voinea.

„Vrem un nou trend!”

Unul dintre cei mai buni antrenori din noul val, Florin Voinea își dorește să schimbe obișnuița de a miza pe straniere în voleiul românesc

Made în România » Poate să reușească o echipă fără straniere? Medgidia încearcă!
Antrenorul Florin Voinea

- Florin, ați făcut schimbări importante în lot în această vară.
- An de an, aducem jucătoare noi, dar obiectivul rămâne același. Ne dorim foarte mult să avem continuitate în cupele europene, tocmai de aceea am adus jucătoare care sunt învățate cu aerul european. Ne dorim foarte mult să creștem în evoluție de la sezon la sezon și sper să realizăm acest lucru, să ne bucurăm la final de o noua calificare europeană.

- Ai sub comanda ta o echipă formată în totalitate din românce.
- De când am început acest proiect, am vrut să dăm un nou trend în ceea ce privește performanța sportivă. Ne-am dorit foarte mult să obținem aceste performanțe cu jucătoare românce, pe cât posibil autohtone. Din păcate, în primii doi ani în prima ligă, nu ne-am permis acest lucru, dar mă bucur că am reușit să atingem acest obiectiv, să avem sută la sută echipa formată din jucătoare românce și vrem ca, prin evoluția lor, să obținem performanțele dorite. Să aratăm lumii că putem forma o echipă competitivă doar din românce. 

- În același timp, ați adus și jucătoare foarte experimentate.
- Știm foarte bine că rezultatele nu apar decât dintr-un mixt de experiență și tinerețe. Avem jucătoare tinere, care ne dorim să crească foarte mult în evoluție, dar acest lucru este posibil doar având lângă ele jucătoare experimentate, care să dea niște coordonate clare în ceea ce privește evoluția întregii echipe.

„Ne dorim un loc pe podium!”

- Se poate visa la titlul de campioană?
- Noi tot timpul ne dorim mai mult, dar trebuie să fim realiști. Campionatul este foarte puternic, sunt investiții foarte mari în rândul altor echipe. Sunt cel puțin cinci echipe cu bugete mult mai mari decât noi, dar sperăm, ca și anul trecut, să schimbăm calculul acesta statistic al bugetelor și să ne clasăm printre cele mai bune echipe. Ne dorim un loc pe podium, dar nu trebuie să creăm o presiune, trebuie doar ne bucurăm de evoluția noastră și ce putem să oferim, iar rezultatul va fi doar o consecință.

Made în România » Poate să reușească o echipă fără straniere? Medgidia încearcă!
Voleibalistele de la Medgidia pregătindu-se de un blocaj

Debut în Europa

Calificată pentru prima oară în cupele europene, CS Medgidia va juca în luna noiembrie, urmând să întâlnească în prima rundă a Challenge Cup învingătoarea dintre OK Kastela (Croația) și AEL Limassol (Cipru), din turul preliminar. „Așteptăm cu nerăbdare atât startul campionatul, cât și primul meci din cupele europene. Aș spune că echipa din Croația are un plus în fața cipriotelor. Rămâne să vedem la finalul perioadei de transferuri, pentru că sunt jucătoare implicate la Campionatul European, iar porțile încă sunt deschise. Când se va finaliza această perioadă, vom ști mai multe despre adversare, dar și despre potențialul nostru în această competiție”, spune Florin Voinea.

Citește și alte știri din sporturi

Specie nouă de insectă, denumită în onoarea Simonei Halep: „Ne-am bucurat să primim acordul ei”

Emma Răducanu, „vânată” de marile branduri » Specialiștii preconizează câștiguri de 150 de milioane de lire sterline

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează