SPORTURI  »  VOLEI  »  POVEȘTI

7 povești incredibile cu Vasile Ouatu, fostul patron din volei, ucis de coronavirus: de la „folcloriste” la echipamentul cu buricul gol și ceaiuri pentru retrogradare

Articol de - Publicat luni, 23 martie 2020 15:49

Fostele jucătoare, dar și oamenii care au lucrat cu Vasile Ouatu, plâng dispariția fostului patron de la Unic Piatra Neamț, care a murit din cauza pandemiei de coronavirus. „A trăit doar pentru volei. Și-a neglijat familia pentru a duce echipa în top”.

Duminică seara, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Vasile Ouatu a pierdut lupta cu virusul ucigaș. Fostul patron al campioanei feminine Unic Piatra Neamț avea 70 de ani și suferea de afecțiuni cronice preexistente (diabet și hipertensiune arterială).

Partidul i-a dat echipa lui Vasile Ouatu

Vasile Ouatu a ajuns la volei în 1988. Secretarul de partid pe județul Neamț i-a dat atunci în grijă echipa de volei, Ouatu fiind director la Magazinul "Petrodava". După ce s-a mutat la magazinul Unic, Ouatu a păstorit în continuare echipa. A promovat-o imediat după Revoluție în prima ligă, iar în 2002 o ducea spre singurul titlu de campioană. Unic Piatra Neamț a fost singura echipă din România care a câștigat Cupa Balcanică, în 2010.

Povestea echipamentului „cu buricul gol”

Eugen Banciu a fost team managerul echipei din Piatra Neamț între 1999 și 2011. A lucrat cu Vasile Ouatu și are câteva povești incredibile. 

„După ce am ieșit campioni, țin minte că ne-am dus la o firmă din Piatra Neamț să facem echipamente de joc noi. Era perioada în care se juca în acei chiloți, tip slip de baie. S-au luat mărimile, au venit tricourile, dar nu știu de ce, erau foarte strânse pe corp și scurte. Când fetele săreau la fileu, erau pe jumătate dezbrăcate. A venit la mine după primul meci, ce m-a certat, că ce echipament am luat! Au venit însă oamenii din tribună la el și l-au felicitat pentru echipament, iar el îi întreba: «Vă place, mă, vă place?». Tot sezonul am jucat așa, spre deliciul spectatorilor" 
- Eugen Banciu

Perioada „folcloristelor"

Toată lumea știe că Vasile Ouatu avea mare trecere la arbitri. Era perioada „folcloristelor". „Îmi aduc aminte că jucam un meci în cupele europene. Aveam doi arbitri din Austria. Ăștia veneau din Vest, oameni cu bani, erau sobri. Nea Vasile știa însă cum să-i ia. I-a dus la el la restaurant, i-a omenit cum se cuvine, iar pe la cinci dimineața cântau ăia «Haide Unic!» și fluturau fularele echipei noastre. Normal că am câștigat cu 3-0", a povestit un fost angajat al echipei în perioada aceea. 
 

Prime pentru jucătoare la ași și blocaje

Eugen Banciu a povestit că la Piatra Neamț nu erau deloc contracte mari, dar meciurile se jucau pe prime importante. „Motiva fetele prin prime mari. Ajunsese să le dea 10 dolari la fiecare as și la fiecare blocaj. Banii îi dădea imediat sau cel mai târziu a doua zi", a povestit fostul oficial nemțean. "Venea apoi și îmi spunea: «Ai văzut, Eugene, ce joacă fetele dacă le dai bani?!». 

Calificare la Mondialul din 2002

Costinel Stan, antrenorul echipei naționale în anii 2000, a povestit și el câteva episoade avându-l pe Vasile Ouatu în centrul atenției. „Am jucat la Piatra Neamț campania de calificare la Mondialul din Germania 2002. Am bătut atunci Cehia, Ucraina și Ungaria și ne-am clasat pe primul loc. Nea Vasile, suflet mare, a dat bani mulți din buzunar ca să fie bine. Am avut atunci toate condițiile la Piatra Neamț, orice aveam nevoie, omul făcea rost”, a povestit Costinel Stan. 

„Țin minte că ne-am dus împreună la un producător important de vopseluri ca să ne sponsorizeze. Mi-a zis: «Auzi, ăsta joacă tenis de câmp. Îl lași să te bată, ca să ne dea bani!». Așa am făcut, numai că respectivul a început să se laude și să ne ia la mișto! A venit Vasile lângă mine și mi-a zis: «Dă-i încolo de bani! Bate-l pe ăsta că m-a enervat cumplit!»", a adăugat Costinel Stan. Ca în România, când a fost să se plece la Mondial, Vasile Ouatu nu a mai avut loc în delegația oficială. "A trebuit să-l punem ca doctor, că au fost alții din federație care s-au băgat în față!". 

„Nea Vasile, cu ceai vrei să scapi de retrogradare?"

Tot Costinel Stan își aduce aminte de un alt episod petrecut cu doi arbitri din București, la Piatra Neamț. „Vasile Ouatu tocmai își deschisese o pizzerie și avea și tot felul de ceaiuri acolo. Ceai de stomac, ceai pentru bilă, ceai de ficat. Și i-a pus pe arbitri să guste din fiecare. Băieții, care erau și drinkuitori, i-au spus la un moment dat, de la obraz: «Nea Vasile, cu ceai vrei să scapi dumneata de la retrogradare?». Au trecut apoi pe lichide cu multe grade și s-a rezolvat problema", a povestit Costinel Stan. 

„El m-a făcut să merg la volei!"

Angela Chivorchian Harbuz, fiica fostului președinte de la fotbal, Gheorghe Chivorchian, plânge când vorbește despre Vasile Ouatu. 

„Mă scuzați, dar nu pot să vorbesc de omul ăsta la trecut! Datorită dânsului am ajuns eu să practic volei. M-a văzut că sunt înaltă, făceam handbal pe atunci, și atât m-a bătut la cap că m-am dus la volei. Mi-a plăcut enorm. Așa am ajuns să joc mai târziu la Piatra Neamț", a povestit Angela. A fost căpitanul echipei între 2006 și 2008. În 2008 echipa a ajuns până în sferturile de finală ale Challenge Cup, eliminată la setul de aur de Știința Bacău. "Voleiul a fost pasiunea vieții lui. Și-a dat sufletul ca să fie bine. Reușise să creeze la echipă o atmosferă incredibilă, la fel și în tribune. Ne spunea mereu: «Fetelor, la Piatra Neamț și pereții ne ajută!». Și parcă chiar așa era", a încheiat fostul căpitan al Unicului.

Vezi și alte știri din sport:

Un fost campion olimpic luptă de două săptămâni cu coronavirus: „De departe cel greu virus pe care l-am îndurat”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
valyomanid4
valyomanid4  •  23 Martie 2020, 17:47

Nu ai cum sa nu te intrebi de ce apar aceste povesti NUMAI dupa ce eroii mor..Asa au aparut "povesti incredibile" si dupa moartea lui Sechelariu sau Halagian, ca sa dau doar doua exemple..

Vezi toate comentariile (1)
Comentează