SPORTURI  »  ALTELE  »  INEDIT

Ape rele » O înotătoare de 63 de ani a încercat să traverseze Strîmtoarea Florida fără cuşcă de protecţie

Diana împlineşte chiar azi 63 de ani +1   FOTO
Diana împlineşte chiar azi 63 de ani

Articol de - Publicat miercuri, 22 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 21 august 2012 19:42

Diana Nyad, o înotătoare americană de 63 de ani, a încercat pentru a treia oară în 12 luni să traverseze înot Strîmtoarea Florida. Din păcate, a eşuat din nou


În ultimul an, Diana Nyad, înotătoare pe distanţe lungi de o viaţă întreagă, a încercat de trei ori să înoate din Havana pînă în Florida, fără cuşcă de protecţie împotriva rechinilor. Şi-a ratat obiectivul de două ori anul trecut şi o dată ieri. A mai avut o tentativă, în 1979, închisă însă în cuşca menită s-o apere de fioroasele vietăţi ale adîncurilor. Nici atunci nu a reuşit.

Ieri, după trei zile petrecute în apă, după 110 din cei 160 de kilometri pe care ar fi trebuit să-i parcurgă, după ameninţarea hipotermiei şi a înţepăturilor meduzelor otrăvitoare, Diana a renunţat din nou. De data aceasta, au contribuit la retragerea din încercarea vieţii ei atît veninul meduzelor, care au urzicat-o de cel puţin patru ori, cît şi limba şi buzele umflate din cauza apei sărate.

Cîmp antirechin
Iniţial, proba trebuia să dureze 60 de ore. În cursul zilei de duminică, furtuna a deturnat-o pe Diana de pe cursul său. Luni vremea a fost frumoasă, dar Diana Nyad nu a putut recupera timpul irosit cu o zi înainte.

Diana Nyad este însoţită în călătoriile ei extreme de o barcă, unde se află echipa sa de asistenţă - medici, maseuri, nutriţionişti, meteorologi. În plus, barca este dotată şi cu un aparat care emite un cîmp electric ce alungă rechinii.

"A trebuit s-o scoatem din apă. Deja îşi risca viaţa şi nu mai era nimic amuzant"
Steve Munatones, observator oficial al cursei Dianei Nyad

Pregătire specială
Diana Nyad a fost unsă cu lanolină pe faţă şi pe costumul de neopren, pentru a nu fi muşcată de meduze sau de alte creaturi periculoase. Ea nu a avut voie să urce la bordul nici unui vas şi nici să fie atinsă de cineva care să-i acorde ajutor. Orice act de acest fel ar fi adus anularea tentativei sale. Ceea ce s-a întîmplat. Diana a avut voie să se oprească din cînd în cînd pentru a se odihni, a primit apă şi pîine cu unt de arahide pentru a căpăta energie.

160 de kilometri este distanţa totală pe care ar fi trebuit s-o parcurgă înot Diana Nyad

60 de ore ar fi trebuit să dureze întreaga traversare

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează