INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPANII ANTIRASISM

Sondaj printre europeni: ce țări nu susțin campania de a îngenunchea împotriva rasismului + Rezultatele de pe GSP.ro

Sondaj printre europeni despre campania antirasism și gestul de a îngenunchea
Sondaj printre europeni despre campania antirasism și gestul de a îngenunchea

Articol de GSP - Publicat joi, 10 iunie 2021 23:09 / Actualizat joi, 10 iunie 2021 23:55

Gestul de a îngenunchea înainte de startul unui meci pentru a susține campaniile antirasism a creat numeroase controverse la nivel mondial.

Cel mai recent, la amicalul Anglia - România, 1-0, când internaționalii români Stanciu și Nedelcearu au preferat să nu imite gestul coechipierilor și adversarilor, rămânând în picioare.

Dezbaterea GSP.ro pe această temă a generat și un sondaj, în care, la ora redactării articolului, 84% din cei aproape 21.000 de votanți consideră că „Demersurile de acest fel sunt pline de ipocrizie, nu ajută la nimic”, iar 16% că „Lupta împotriva discriminărilor de orice fel este necesară și utilă”.

Sondaj printre europeni: ce țări nu susțin campania de a îngenunchea împotriva rasismului + Rezultatele de pe GSP.ro

Ce spun europenii despre campania antirasism:

Platforma britanică YouGov a realizat un sondaj printre 4.500 de microbiști din 9 țări europene, pentru a observa cum interpretează fanii gestul de a îngenunchea și dacă ar susține ideea ca jucătorii să-l facă înainte de fiecare meci.

Rezultatele au fost următoarele:

Portugalia: 79% da, susțin ideea, 15% nu o susțin (restul până la 100% nu știu sau nu s-au exprimat)

Britanici de etnii minoritare: 78% da, 12% nu

Italia: 73% da, 19%

Spania: 71% da, 22% nu

Germania: 60% da, 27% nu

Anglia: 54% da, 39% nu 

Țara Galilor: 53% da, 37% nu 

Franța: 52% da, 32% nu 

Scoția: 49% da, 42% nu 

Țările de Jos: 44% da, 45%nu

Sondaj printre europeni: ce țări nu susțin campania de a îngenunchea împotriva rasismului + Rezultatele de pe GSP.ro

Poate avea succes o astfel de campanie?

Fanii din Marea Britanie sunt cei mai sceptici în privința succesului unei astfel de campanii exprimate prin îngenuncherea înainte de meciuri. Majoritatea nu cred că gestul are efect. Portughezii sunt, din nou, cei mai încrezători:

Portugalia: 76% da, cred că gestul e important, 22% nu cred că e important (restul până la 100% nu știu) 

Spania: 66% da, 30% nu 

Britanici de etnie minoritară: 61% da, 32% nu 

Italia: 57% da, 39% nu 

Germania: 48% da, 42% nu 

Franța: 48% da, 43% nu 

Țările de Jos: 47% da, 48% nu 

Țara Galilor: 41% da, 53% nu

 Anglia: 37% da, 57% nu 

Scoția: 36% da, 57% nu

Sondaj printre europeni: ce țări nu susțin campania de a îngenunchea împotriva rasismului + Rezultatele de pe GSP.ro

De ce deranjează pozițiile antirasistă? Sunt multe alte gesturi simbolice în fotbal și nimeni nu le-a boicotat pentru că, vezi Doamne, și-au pierdut sensul ori sunt pline de ipocrizie. De exemplu, cum ar fi ca în timpul unui moment de reculegere ținut pentru o fostă glorie, 2-3 fotbaliști să râdă zgomotos, să-și dea palme pe ceafă și la final să spună "dom'le, ni se pare o ipocrizie să ținem un moment de reculegere, ce, îl mai înviem pe omul ăla? Îl iubesc, l-am respectat toată viața, dar noi am venit aici să jucăm fotbal, nu să ținem momente de reculegere pentru nu știu cine". Comportamentul ni s-ar părea tuturor o impolitețe, dacă nu chiar o golăneală, nu?

Exact asta se întâmplă cu pusul genunchiului jos. Nu te costă aproape nimic să fii cuviincios când e vorba despre suferința altuia. Și despre asta e vorba în campaniile anti-discriminare, despre o lupă pusă pe probleme reale.

- Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, în cadrul dezbaterii Gazetei

VIDEO DEZBATERE » Campaniile anti-rasism din fotbal: necesitate sau ipocrizie?

Partidul AUR reacționează dur după ce jucătorii României au îngenuncheat pentru mișcarea „Black Lives Matter”: „O națională în genunchi, la propriu și la figurat. Viețile românilor nu contează?”

Gigi Becali nu s-a abținut! Ce a spus despre ritualul de dinainte de Anglia - România: „Cum să fiu rasist, dacă le trimit bani?”

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (23)
leu.mr
leu.mr  •  11 Iunie 2021, 00:11

Sondaj irelevant, facut la comanda ca sa arate ca, chipurile, toata lumea sustine aberatia aia. Lipsesc din el Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, adica exact tarile care nu sustin "gestul" ...

cornelcc
cornelcc  •  11 Iunie 2021, 02:07

Tepeline, daca tu chiar consideri ca gestul ingenunchierii inaintea meciului vine din respect pentru o cauza nobila, din partea tuturor participantilor, atunci nu vad ce te opreste sa-l executi personal dimineata, cnad ajungi laa birou sau si mai bine, in vazul lunii, cand te urci in tramvai, ca sa fii laudat si apreciat de toata șumea, asa cum meriti! Cat despre comparatia efectiv puerila cu momentul de reculegere, chestie ce se intampla destul de rar, doar la anumite meciuri sau etape, chiar nu-si avea rostul, este total aiurea. Nu contest ca exista problema rasismului, precum si altele, xenofobia, homofobia, etc. si ca trebuie luptata impotriva celor care sunt cu adevarat intoleranti. Si da, sa generalizam aceasta manifestare, devine efectiv o ipocrizie, mai ales ca ii obligam pe cei care nu sunt rasisiti dar nici nu vor sa fie implicati, sa se manifeste alaturi de noi. Dreptul lor la opinie si neutralitate cine si cum il apara? Sau ar tebui sa se apere ei de obligatia de a deveni ipocriti, sarind in sus cand ceilalti se aseaza in genunchi? Au ales, in opinia mea, decent, sa nu ingenunchieze si atat!

fanu
fanu  •  11 Iunie 2021, 09:00

Pe mine ma deranjaza mai mult ca UEFA si federatiile aleg selectiv cazurile in care ai voie sa te manifesti pe teren sau stadion, vezi ingenunchiatul proBLM vs tricourile Ucrainei. In curand probabil nici imnurile nationale nu se vor mai canta pentru ca, cine stie pe cine jignesc -dar vom ingenunchia pentru nu stiu ce LGBTQ ce ia o amenda de parcare si se va simti discriminat pt asta.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează