GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

CORONAVIRUS. Opinie Dan Udrea: Medicii trăiesc și drame, dar unii dintre ei ajung să fie laşi

sursa foto: Libertatea +33   FOTO
sursa foto: Libertatea

Articol de - Publicat joi, 02 aprilie 2020 22:12

Trăim vremuri complicate, în care suntem nevoiţi să acceptăm inclusiv că o parte din cei despre care credeam că ne pot salva devin tot mai fricoşi şi renunţă la luptă.

România raportează de la o zi la alta tot mai multe cazuri de persoane decedate şi infectate cu coronavirus şi tot mai multe cadre medicale care fug din spitale. Termenul corect e demisionează, dar e momentul să ne scoatem mănuşile şi masca atunci când trebuie să spunem lucrurilor pe nume în privinţa acestora.

Evident că dacă te exprimi în termeni negativi la adresa unor medici rişti să ai parte de oprobriul public. Dar...

... Oare e corect să stăm şi să privim contemplativi la această fugă din spitale a unora despre care se spunea până acum câteva zile că sunt "eroii noştri în lupta cu pandemia?"
... Credeţi că e bine să validăm gesturi de laşitate din partea unora care au beneficiat de măriri de salarii şi de bonusuri în ultimii ani, mai ales după ce s-a petrecut în cazul Colectiv?
... E moral să le acceptăm fuga de responsabilitate unora ale căror halate albe nu aveau buzunare suficient de încăpătoare pentru ca braţul bolnav al pacientului să introducă una, alta?

Dacă răspunsul este „DA", atunci să îi aşteptăm la ieşirea din spitale, după ce şi-au semnat demisiile în plină pandemie, să le mulţumim şi să le urăm drum bun spre casă. Dacă răspunsul este „NU", şi eu cred cu convingere că e „NU", atunci trebuie să spunem anumite lucruri.

Ultima oră » 2.738 de cazuri de infectări în România. 114 decese

În primul rând, ei pleacă astăzi dintr-un loc unde, măcar teoretic, crezi probabi că ai cele mai mari şanse să scapi cu viaţă dacă acest virus îţi va produce o formă mai gravă a bolii. Ce speranţă să mai avem noi, ca pacienţi, dacă exact cel care urma să ne îngrijească nu mai există?

Apoi, gestul lor e un mare afront la adresa celor care continuă să rămână în prima linie a bătăliei. Când ai curaj, când te lupţi pentru viaţa pacienţilor tăi, dar te vezi părăsit chiar de anumiţi colegi de-ai tăi, începi să îţi pui şi tu întrebări, să ai dubii. Îţi pierzi încrederea, tonusul şi poate că nu mai reuşeşti să rămâi la acelaşi nivel. De concentrare şi de perfomanţă medicală.

Aceşti medici care renunţă, din fericire procentul lor nu este încă foarte mare, să nu se plângă acum că sunt medici. Şi că nu au la dispoziţie tot ceea ce este necesar împotriva acestui virus nenorocit.

Lipsa mănuşilor şi a măştilor nu este o realitate doar în spitalele din România. De la New York la Paris şi de la Milano la Madrid, medicii sunt acum în dificultate. Fiindcă suntem în război şi când e război, nu se mai lucrează ca pe timp de pace. Te lupţi cu ce ai, nu cu ce ai vrea să ai în dotare. 

Dacă în SUA, sistemul medical e lovit şi cadrele medicale sunt în lipsă mare de materiale de protecţie, atunci cum ar trebui să fie la Botoşani, Caracal sau Baia Mare?

Ludovic Orban n-a fost ferm atunci când a răspuns la întrebarea „n-ar trebui ca demisionarilor să nu le mai fie permis deloc să profeseze în sistemul medical din România?".

A încercat să explice că şi aşa ducem lipsă de personal medical. Are dreptate, avem deficit de oameni calificaţi în spitale, dar cred că şi Mircea Badea are dreptate în ceea ce a spus acum vreo două seri

„Dacă un medic face pe el fiindcă n-are mască şi mânuşi, atunci nu mai cred că el mă poate salva dacă voi ajunge să depind de anumite decizii pe care el le ia în cazul în care mă voi afla într-o situaţie critică. Dacă fugi acum, atunci când trebuie să decizi lângă un pacient care se zbate între viaţă şi moarte, înseamnă că sigur n-ai capacitatea să ajuţi!". Sună dur, doar că e logic! Foarte logic!

Într-un articol pe Libertatea.ro, semnat de Andreea Archip, este prezentată drama medicilor, care sunt nevoiţi să-şi vadă copiii de la distanţă, doar prin intermediul aplicaţiilor online, evident, din dorinţa de a-i proteja.

E emoţionant, dureros. E o situaţie sfâşietoare, dar câţi alţi români nu traversează aceeaşi stare? Câţi părinţi n-au fost în postura de a-şi vedea copiii doar de la geamul apartamentului sau de la poarta casei?

Să nu rămânem cu impresia că doar medicii trăiesc această dramă.

Aflat în studioul Antenei 3, Raed Arafat a avut o reacţie care poate părea cinică, dar care e cel mai bun răspuns posibil în aceste zile, mai ales pentru medicii demisionari. Intrase prin telefon în emisiune o doamnă: „Eu sunt doctor, soţul meu e doctor, avem un copil, dar s-au închis şcolile, noi trebuie să muncim amândoi, ce facem în situaţia aceasta, de copil cine se va ocupa".

Arafat a privit în cameră şi a spus ceea ce trebuie spus: „Cu toţii ne asumăm atunci când alegem o meserie. Aţi ales să deveniţi medici, acest lucru presupune şi situaţii de acest gen".

Arafat are dreptate. Atunci când îţi alegi singur o meserie, aşa cum s-a întâmplat în mare parte cu noi în ultimii 30 de ani, îţi asumi şi riscurile, şi responsabilităţile acelui job, nu doar beneficiile. Până la urmă, aşa e construită orice societate democratică.

În care, da, şi demisia e un act care trebuie respectat. Dar dacă îl faci ca medic într-o astfel de situaţie, realmente de război, atunci avem şi noi obligaţia de a spune că postura de erou se transformă în cea de laş pentru aceia care dezertează.

Iar pentru cei care rămân în prima linie a frontului, pentru acei medici mulţi, foarte mulţi, care sunt acum în spitale şi se luptă pentru viaţa oamenilor, există un singur mesaj: meritaţi tot binele, banii, respectul şi recunoştinţa care există pe această lume.

VIDEO: Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)

+29 FOTO

Citește mai multe știri despre coronavirus:

Strigătul lui Mima Giuchici: „Eu cu cine vorbesc? Toată lumea mă pasează de colo-colo. Nu plec de lângă soția bolnavă!”

Prima dată avansată de autoritățile din România » Când am putea ieși din case

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (48)
164706384066767
Iris Cristian Jucan  •  04 Aprilie 2020, 20:30
Postat de gago747 pe 03 Aprilie 2020, 09:24

Ghici ce? Dacă incendiul e cu adevărat mare-mare (îți vorbesc în limbaj de copii, ca să pricepi), pompierii n-o să se chinuie să-l stingă, ci doar o să încerce întîi să blocheze flăcările, să nu se extinfă și spre alte clădiri sau alte zone - știi expresia aia faimoasă, "Incendiul a fost localizat"? Exact asta înseamnă. Deci nu, pompierii nu se aruncă precum tembelii în vîltoarea flăcărilor de treij'de metri înălțime. Viața reală nu e Hollywood, barosane.

Ce relevanta are ? Imi explici in limbaj de copil , ca sa inteleg ? :) Ce ? Ca pompierul nu se duce in centrul focului? Logic , exista un plan de a stinge incendiile , logistica , felul de abordare si planul de bataie . Dar cand pompierii se duc in valtaia focului sa salveze vieti omenesti ? Cum numesti acel gest ? Lasitate ? Indiferenta? . Hai ca sa iti explic chiar pe limba ta de copil rasfatat . Diferenta dintre medic si pompier nu e mare , au acelasi scop , de a salva vieti omenesti cu orice pret , eu ceea ce am vrut sa aduc in prim-planul cititorilor este faptul ca in orice circumstanta , NU exista scuza pentru asa ceva , NU este ceva de inteles si de acceptat, NU au voie sa faca asa ceva etic, profesional si moral . Acum ca ai amintit de celebra fraza :" Incendiul a fost localizat " asta arata ca nu cunosti celebrul citat : " Laşitatea este mama cruzimii." O zi buna.

111532340455383
Bica Radiera  •  03 Aprilie 2020, 14:17
Postat de Bica Radiera pe 03 Aprilie 2020, 14:10

noi cei inca putini ramasi am trait si alte vremuri. vremuri pe cind nu se punea problema de medici de... mai toti fii de fosti tarani de securisti de grasilor din pcr isi doreau copii sa fie ori avocati ori doctori. restul nu era facultate. asa era nebunia din capul lor muncind a niste nebuni pentru niste copii care ajungeau sa ia spagi care erau trai pe vatrai si aroganta era meniul zilei. scriau chiar acasa pe usa de la intrare "dr" asa ca sa se stie. bun. au urmat perioae cind nici cadgut sau bisturie nu existau. se foloseau bistourie germane de prin anii 40. ma intrebam si atunci daca juranalistii patriei obedienti regimului se operau cu doctori fara instrumentar. nu c red. si era o datorie sa revina in rindul luptatorilor de comunism era ordin chiar nu? au urmat si altele facute de regimul comunist cu extra radiatii pentru batrini pentru a vedea daca sint posesoriiunui tbc. era o forma de lichidare mai cu perdea. au trecut toate astea pe cind am reusit in anii 70 poate ei mai buni sa fim hraniti bine sa faem un polidin disparut nu se stie dece sa ne bucuram de un ashciuta si daniela sa... anii 80 super tragici. mureau copii pe banda la incubator din lipsa de curent. ati uitat? lasitatea multor romani se dovedise in istorie si se stie ca exceptiile intaresc regula. dar azi vad ca se da apete in gura undor doctori total aruncati la inaintare pentru a ajuta si nu conteaza daca vor muri sau nu. in perioade de razboi se iau masuri clare. oare dece

garzile nationale americane au luat in stapinire spitale si distributia mincarii sau a medicamentelor? experienta spune ca pe timpuri de asa ceva de extrema se pot incalca legile la greu. abia acum a intrat armata in spitalul de la suceava? ei au ordin. si nu poti cere ordin cind nu asiguri si protectia acelor oameni. oamenii dece sint someri? dece sint altii care lucreaza in guver si li se rupe nefiind in stare sa cedez un cent pentru tara? ceva in timp la radu moraru s-a cerut celor din guver sa renunte la un salariu.cei care aveau case in bucuresti la diurne. nu a renuntat nimeni. absolut nimeni. *** de caractere pai da. acesti doctori cu salariile lor au vina de a nu fi atentionat din timp. nu s-a invatat nimic de la c atastrofele avute de la cazul colectiv etc. nimic. doar ca multi bogatasi fac si mai multi bani. becali jiji are totusi initiativa si mai da ceva. altii ca lucescu , tiriac , badea , borcea au arici in buzunare. ala cit malul acel antrenor mare fara vreun merit ci bazat doar pe sansa si smecherie a dat mese doctorilor din puhoiul de bani. ei nu sint zguduiti. da doctorii au fost sub un juramint dar si securile cu nea nicu au fost sub juramint si au tradat. azi bine mersi si atunci si acum . doctorii sint oameni si nu stiu citi dintre voi ati fi facut altcumva. va invit prin voluntariat ca asa se poarta pe v remuriel aastea sa va inrolati la spitale sa ajutati. parca va vad cum va ascundeti.v-ati ascuns si de o banala armata.asa ca

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

111532340455383
Bica Radiera  •  03 Aprilie 2020, 14:10

noi cei inca putini ramasi am trait si alte vremuri. vremuri pe cind nu se punea problema de medici de... mai toti fii de fosti tarani de securisti de grasilor din pcr isi doreau copii sa fie ori avocati ori doctori. restul nu era facultate. asa era nebunia din capul lor muncind a niste nebuni pentru niste copii care ajungeau sa ia spagi care erau trai pe vatrai si aroganta era meniul zilei. scriau chiar acasa pe usa de la intrare "dr" asa ca sa se stie. bun. au urmat perioae cind nici cadgut sau bisturie nu existau. se foloseau bistourie germane de prin anii 40. ma intrebam si atunci daca juranalistii patriei obedienti regimului se operau cu doctori fara instrumentar. nu c red. si era o datorie sa revina in rindul luptatorilor de comunism era ordin chiar nu? au urmat si altele facute de regimul comunist cu extra radiatii pentru batrini pentru a vedea daca sint posesoriiunui tbc. era o forma de lichidare mai cu perdea. au trecut toate astea pe cind am reusit in anii 70 poate ei mai buni sa fim hraniti bine sa faem un polidin disparut nu se stie dece sa ne bucuram de un ashciuta si daniela sa... anii 80 super tragici. mureau copii pe banda la incubator din lipsa de curent. ati uitat? lasitatea multor romani se dovedise in istorie si se stie ca exceptiile intaresc regula. dar azi vad ca se da apete in gura undor doctori total aruncati la inaintare pentru a ajuta si nu conteaza daca vor muri sau nu. in perioade de razboi se iau masuri clare. oare dece

Vezi toate comentariile (48)
Comentează