GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

UPDATE Klaus Iohannis anunță carantină totală! Restricții de circulație și pe timpul zilei: ce se întâmplă cu persoanele în vârstă

Președintele Klaus Iohannis // FOTO: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis // FOTO: presidency.ro

Articol de GSP - Publicat marti, 24 martie 2020 21:39

Klaus Iohannis, președintele României, a susținut o conferință de presă, după ce a discutat cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, și a anunțat o serie de măsuri mai dure, în contextul pandemiei de coronavirus.

UPDATE 

Premierul Ludovic Orban a precizat că bătrânii vor avea ore speciale, destinate lor, în care pot ieși la cumpărături. 

„S-a rostogolit o informaţie care nu este adevărată privitoare la cetăţenii peste 65 de ani, cei care au cel mai mare risc. Pentru a-i proteja, se va institui practic această interdicţie de a ieşi de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zile, va exista un interval orar în care vor putea ieşi, şi vrem chiar servirea lor exclusivă, pentru a nu putea interacţiona cu alţi cetăţeni”, a declarat Orban într-o conferință de presă. 

Klaus Iohannis, carantină sporită

Astfel, șeful Statului, a anunțat că măsurile anunțate sâmbătă ca fiind doar recomandări devin obligatorii începând de miercuri. În plus, persoanele de peste 65 de ani nu vor mai avea voie să iasă din casă, iar oamenii aflați în carantină vor fi monitorizați electronic.

„Am evaluat situația, care devine tot mai complexă. E nevoie de măsuri suplimentare pentru îngrădirea epidemiei și am creat noi restricții pentru români. Astfel, ceea ce era o recomandare devine o obligație. Evident că oamenii pot ieși din casă pentru a merge la serviciu și pentru a face cumpărăturile stric necesare, de alimente.

Am convenit ca în această perioadă să pregătim supravegherea electronică pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare la domiciliu. Vom folosi și Armata pentru a gestiona mai bine situația. Armata va pune la dispoziție personal care să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmeria și Poliția”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Persoanele de peste 65 de ani nu mai pot ieși din casă”

„Cele mai vulnerabile persoane sunt cele de peste 65 de ani. Pentru ele se vor introduce restricții speciale și vor trebui să stea tot timpul acasă. Aceste restricții vor fi prelucrate într-o ordonanță militară și vor intra în vigoare de mâine”

Începând de miercuri, circulația în România va fi restricționată, iar măsurile care erau obligatorii doar noaptea sunt acum valabile și ziua. Astfel, circulația persoanelor în afara locuinței poate să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  •  a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță; 
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; 
  • c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  •  d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice. 

Citește mai multe știri despre situația din România: 

Ultima oră » Noul bilanț în România: 186 de cazuri noi + Al 8-lea deces confirmat

Virusologul Molnar Geza, estimări despre pandemia de coronavirus: „Vor fi două vârfuri în România”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (22)
el_dragon
el_dragon  •  24 Martie 2020, 21:24

mai nea președintele României , pe noi ne tii in casa , iar pe romanii ( infectati ) de afara ii bagi in tara ..cum vine asta ??? Un om cu capul pe umeri inchidea granita si acum ne plimbam linistiti pe strada

catalynn
catalynn  •  24 Martie 2020, 17:46
Postat de steaua.libera pe 24 Martie 2020, 16:01

La ce număr putem reclama bătrânii care nu respectă legea? 112?

Asta-i tare! :-)))) Însă nu am înțeles io bine sau practic dacă ai trecut și cu o zi peste aniversarea a 65 de ani nu mai ai voie sa ieși nici pana la colțul străzii sa îți iei o pâine!? In ce privește pe ceilalți nu s-a schimbat practic nimic, motivație și motivare pt a ieși din arestul la domiciliu se va găsi ca și pana acum! :-))))

rooster_adevarat
rooster_adevarat  •  24 Martie 2020, 17:40

Ciobandante a scapat, are doar 61 de ani. Dar va inchipuiti ca Lucescu, Stoichita sau Argaseala, nu mai au voie sa iasa pe strada?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează