INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  SEVILLA - AS ROMA

VIDEO + FOTO Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană +25   FOTO
Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană

Articol de , , - Publicat joi, 01 iunie 2023 01:04 / Actualizat joi, 01 iunie 2023 01:34

Sevilla a câștigat pentru a 7-a oară trofeul Europa League! Andaluzii au trecut în finală de AS Roma, 1-1 după prelungiri, 4-1 la loviturile de departajare. Bilanțul perfect avut de Jose Mourinho în finalele europene a fost stricat.

  • Finala Ligii Campionilor, Manchester City - Inter Milano, este programată sâmbătă, 10 iunie, de la ora 22:00, la Istanbul;
  • Finala Conference League, West Ham - Fiorentina, este programată miercuri, 7 iunie, de la ora 22:00, la Praga.

Budapesta, Puskas Arena, ultima zi a lunii mai, prima finală europeană a sezonului. Dacă e Europa League, e Sevilla, s-ar putea spune. E competiția iubită de Sevilla, echipa andaluză care reapare constant în vârful său. Orice s-ar întâmpla, oricât de rău ar fi sezonul, e acolo, în ultimul act. Până azi, l-a și câștigat, are șase trofee (toate în ultimii 17 ani), record continental.

Imagini impresionante pe Stadio Olimpico » Peste 60.000 de fani urmăresc finala Europa League la Roma
Sevilla - AS Roma
Imagini impresionante pe Stadio Olimpico » Peste 60.000 de fani urmăresc finala Europa League la Roma

FC Sevilla - AS Roma, finala recordurilor

Într-un an extrem de greu, început cu Julen Lopetegui antrenor, continuat din toamnă cu Jorge Sampaoli și încheiat în primăvară cu Jose Luis Mendilibar, Sevilla a fost la un moment dat în zona retrogradării în LaLiga, fiind astăzi pe locul 11, cu o etapă înainte de sfârșitul campionatului. Dar a jucat finala Europa League.

Vicepreședintele roș-albilor, Jose Maria del Nido Carrasco, a dezvăluit pentru Marca: „Lumea chiar crede că această întrecere ne aparține. Când am trecut în «optimi», președinții, managerii și directorii altor cluburi m-au sunat și mi-au zis că «trofeul e iar al vostru»".

Mourinho voia să plece după un succes

Dar cine le-a ieșit în față! Nu doar Roma, ci Jose Mourinho! Și la 60 de ani, rămâne "The Special One". În 2022, a triumfat cu giallorossii în Conference, la prima sa ediție, 1-0 în finala contra lui Feyenoord, arbitrată de Istvan Kovacs. Voia încă o victorie, ar fi fost a 27-a sa cupă, a 3-a de Europa League.

S-a speculat că Mou va părăsi Roma în această vară și va semna cu PSG. Chiar și așa, nu accepta eșecul. Nu pierduse nicio finală continentală (fără Supercupe). Voia să plece după un succes, cum a fost și în 2004, când a câștigat Champions cu Porto, acceptând provocarea Chelsea, și în 2010, când a cucerit aceeași cupă cu urechi mari la Inter, urcând la Real Madrid.

Surpriza Dybala. Care și înscrie

Cum ne-a obișnuit, Mourinho pregătește mereu capcane pentru adversari, pentru presă. "Dybala nu e refăcut complet, nu poate evolua decât 20, 30 de minute", a anunțat tehnicianul lusitan. Iar Dybala a fost titular!

Tocmai Dybala a declanșat prima ocazie mare a meciului. În minutul 12, argentinianul a întors inteligent o minge pentru Celik, care a centrat instantaneu. În centrul careului, Spinazzola era liber, nemarcat, și a tras direct, primul șut al finalei. Bounou a fost acolo. Salvatorul Marocului la utimul Mondial a salvat și Sevilla.

Cu un 4-2-3-1 ofensiv, andaluzii au avut mai mult mingea, și 60%, cum se aștepta, au jucat mai combinativ, însă agresivul 3-4-2-1 roman a rezistat, s-a strâns bine în propria jumătate și a fost mereu gata de contraatac. Curajosului stil spaniol i s-a răspuns cu pragmatism, cu organizare, cu joc vertical. Italian!

Două decizii controversate luate de Anthony Taylor în finala Europa League  » Mourinho, un „vulcan” pe margine
Sevilla - AS Roma
Două decizii controversate luate de Anthony Taylor în finala Europa League » Mourinho, un „vulcan” pe margine

Fază controversată, tot în careul iberic. În minutul 31, Gudelj a degajat cu piciorul sus, ștergându-l pe cap pe Abraham. Mourinho a cerut 11 metri, arbitrul englez Anthony Taylor nu a dictat penalty și analiza VAR nu a schimbat nimic. Peste alte patru minute, s-a deschis scorul.

Duel încins în cercul de la mijlocul terenului, Rakitic a cerut fault la ciocnirea cu Cristante, "centralul" britanic a permis contactul dur, ca în Premier, Mancini l-a lansat rapid pe Dybala, ideal pentru a înscrie. Și Dybala a marcat! 1-0 (35). Părea 110% argentinianul, nu 70%, cum pretindea Mou. Dybala era dezlănțuit.

+21 FOTO

„Racheta” lui Rakitic. Și autogolul lui Mancini

Fernando putea egala (43), la un corner, dar a intrat sub traiectoria mingii la centrare, pierzând o șansă favorabilă. Nu a fost 1-1 atunci și nici în al șaselea minut de prelungire al primei reprize. Ce execuție curată! "Racheta" lui Rakitic, de la 22 de metri, a izbit bara! Rui Patricio era depășit.

La pauză, Mendilibar a făcut două schimbări. Suso și Lamela, în locul lui Torres și Gil. Ei au intrat și în returul semifinalei cu Juventus, ei au oferit Sevillei victoria cu 2-1 în prelungiri și calificarea în finală.

Dintr-odată, roș-albii au dominat și mai tare confruntarea. Zece minute, nu le-au mai dat balonul adversarilor. Și schimbările lui Mendilibar s-au văzut, spaniolii egalând. Pe fondul unei presiuni majore, Mancini a înscris în propria poartă la centrarea lui Navas. Autogol, 1-1 (55). Peluza andaluză a explodat!

Penalty anulat

De pe margine, Mourinho striga: "Calm, calm". Abraham a avut golul de 2-1 în față, dar Bounou a respins eroic, înconjurat de giallorossi. Și a ieșit Dybala, în sfârșit (68), înlocuit cu Wijnaldum.

După această ocazie, Sevilla și-a reluat asaltul. În minutul 75, Ibanez a atins mingea în careu, arbitrul a crezut că a lovit piciorul lui Ocampos și a arătat punctul cu var. Mou gesticula: "Nu, nu, nu". A depășit cu mult zona dedicată antrenorilor, nu era prima oară, nici ultima. Noroc cu tehnologia video. Avertizat de VAR, Taylor a anulat penaltyul.

În minutul 81, Roma a cerut lovitură de pedeapsă. Fernando a făcut henț, "centralul" și VAR au refuzat. La acțiunea următoare, Belotti a fost singur cu Bounou. Șansa finalei, șansa trofeului italian. Portarul a salvat iar.

Eroul Montiel! Sevilla scrie istorie în Europa League 

Prelungiri. Puțin fotbal. Cotul lui Lamela în figura lui Ibanez. I-a dat sângele. "Galbenul" lui Mourinho, la cuțite cu stafful tehnic al rivalilor. Și bara Romei, la cel de-al 41-lea minut de extra time.

Penaltyuri, după 147 de minute de joc, în total. Cea mai lungă finală. A apărat Bounou, la șutul lui Mancini. Marocanul, la fel de inspirat ca la Mondial. A ratat și Ibanez. Bară! Montiel a irosit 11 metri, apoi VAR-ul a repetat, pentru că Rui Patricio sărise de pe linia porții.

Și Montiel a marcat. 4-1! După ce a adus Cupa Mondială Argentinei, a oferit și Europa League Sevillei. Andaluzii, al 7-lea trofeu! 

FINAL » Sevilla - AS Roma 1-1 (4-1 după lovituri de departajare)

Lovituri de departajare » Sevilla - Roma 4-1

  • FC Sevilla: Ocampos (gol), Lamela (gol), Rakitic (gol), Montiel (gol)
  • AS Roma: Cristante (gol), Mancini (ratare), Ibanez (ratare)

Mourinho, conflict cu oamenii de pe banca spaniolilor

Cu un minut înaintea loviturilor de departajare, Mourinho a fost surprins certându-se cu mai mulți oameni de pe banca celor de la Sevilla. A fost nevoie de intervenția arbitrului pentru a-i despărți.

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană

Prelungiri la Budapesta

Jose Luis Mendilibar și Jose Mourinho și-au strâns jucători în cerc și oferă ultimele sfaturi înaintea celor două reprize adiționale.

+21 FOTO

Minutul 80, fază controversată în careul spaniolilor

O centrare a lui Matic atinge mâna lui Fernando, aflat în interiorul propriului careu. Taylor nu dictează nimic, dar așteaptă ca faza să fie analizată în camera VAR. Spre nemulțumirea lui Mourinho nu e penalty.

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană

Minutul 76, Taylor anulează un penalty pentru Sevilla

„Centralul” Taylor a dictat o lovitură de pedeapsă pentru Sevilla, după un presupus contact între Ibanez și Ocampos. Mourinho protestează vehement, la fel și elevii lui.

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană
FOTO: Captură @ESPN

Arbitrul englez a analizat faza pe monitorul de la marginea terenului. După doar 10 secunde s-a decis: penalty anulat!

Minutul 55, GOOOOOL Sevilla! Mancini trimite în propria poartă

Presiunea andaluzilor este concretizată. O centrare a lui Jesus Navas îl pune în dificultate pe Mancini. Apărătorul Romei deviază fără speranțe pentru Rui Patricio. 

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană
FOTO: GettyImages

Minutul 35, GOOOOOOL Dybala! Sevilla contestă acțiunea

Dybala a preluat perfect, pe poziție viitoare, o pasă venită de la Manici. Campionul mondial a tras la colțul lung, pe jos. 

+21 FOTO

Sevilla a cerut un fault în moment în care italienii au recuperat mingea. Fără succes.

VIDEO. Stadio Olimpico e plin: imagini spectaculoase de la Roma 

Fanii Romei care n-au prins bilet la Budapesta urmăresc partida de pe Stadio Olimpico. 

Prima fază controversată: AS Roma a cerut penalty

În minutul 33, Gudelj a degajat riscant o minge, cu piciorul sus. L-a șters și pe Abraham. Romanii au cerut penalty, faza a fost analizată în camera VAR. Decizia lui Taylor a rămas în picioare: nu e fault!

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană

Sevilla, ZERO șuturi în prima jumătate de oră

Primele 30 de minute au adus o singură șansă reală de gol. Șutul lui Spinazzola, din interiorul careului, a fost respins de Bonou. Sevilla încă nu s-a apropiat periculos de poarta adversă.

+21 FOTO

În schimb, „centralul” Anthony Taylor a avut foarte mult de lucru, intrări tari și clinciuri.

Galerii impresionante în finala Europa League 

Fanii celor de la Sevilla au cântat celebrul imn înaintea finalei. 

Sevilla a câștigat al 7-lea trofeu în Europa League! » Mourinho pierde după loviturile de departajare prima finală europeană

Nici susținătorii Romei nu s-au lăsat mai prejos. 

Sevilla - AS Roma, echipele de start: 

FV Sevilla: Bono - J. Navas, Bade, Gudelj, Telles - Fernando, Rakitic - Ocampos, Torres, Gil - En Nesyri 
Antrenor: Jose Luis Mendilibar 

AS Roma: Rui Patricio - Ibanez, Mancici, Smalling - Spinazzola, Cristante, Matic, Celik - Pellegrini, Abraham, Dybala 
Antrenor: Jose Mourinho

Stadion: Puskas Arena, Budapesta
Arbitru: Anthoni Taylor

UPDATE 21:50 / Francesco Totti, prezent la finala Europa Laegue 

Francesco Totti, legenda celor de la AS Roma, este prezent la Budapesta.

UPDATE 21:30 / Jumătate de oră până la finala Europa League: „Gladiatorii sunt gata de luptă”

UPDATE 21:00 / Primul contact cu gazonul

Fotbaliștii celor două finaliste au ieșit pe gazonul de la Budapesta.

+21 FOTO

UPDATE 20:30 / Imagini din vestiarul italienilor

Toate lucrurile sunt puse la punct în vestiarul celor de la AS Roma.

UPDATE 19:30 / Suporterii Romei au intrat pe stadion

UPDATE 18:30 / Fanii celor de la AS Roma așteaptă finala: cum arată fan zone-ul de la Budapesta

UPDATE 18:20 / Suporterii celor două finaliste s-au întâlnit pe străzile din Budapesta

Finala Europa League propune un duel extrem de interesant. Sevilla, cea mai titrată echipă în Europa League, de 6 ori câștigătoare a competiției, va da piept cu Jose Mourinho, specialistul finalelor europene, singurul antrenor care a cucerit toate trofeele europene actuale: Champions League, Europa League și Conference League.

9.44 milioane de dolariva încasa câștigătoarea Europa League. Cealaltă finalistă va rămâne cu 5.05 milioane

Citește și: 

ZECE nume pe lista neagră a lui Pochettino la Chelsea

Imagini senzaționale: Galatasaray, noua campioană a Turciei » Fostul coechipier al lui Hagi, purtat în spate de Icardi

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (21)
beefree
beefree  •  01 Iunie 2023, 10:54
Postat de VardyParty pe 01 Iunie 2023, 05:04

Mou, asa cum nu stie sa piardă, nu stie nici sa câștige. (Dan Petrescu, anyone?) Aruncatul medaliei la sfârșit este o insultă către toți. O chestie care il definește. Your time is up. Mergi la cămile.

Esti prost! The end!

cpt.ahab
cpt.ahab  •  01 Iunie 2023, 09:59
Postat de VardyParty pe 01 Iunie 2023, 05:04

Mou, asa cum nu stie sa piardă, nu stie nici sa câștige. (Dan Petrescu, anyone?) Aruncatul medaliei la sfârșit este o insultă către toți. O chestie care il definește. Your time is up. Mergi la cămile.

Exact la Petrescu îți fuge gândul, atunci când îl vezi pe Mou. Aceeași ambiție meschină, același fotbal oferit cu pipeta. Nu zic că un astfel de fotbal nu are fanii lui, dar sportul ăsta a mers înainte datorită oamenilor generoși, iar în istorie au rămas tot cei care i-au bucurat pe spectatorii neutri, care sunt totdeauna majoritari, nu babele disperate după rezultat. Când Mou a venit la Real, a reușit s-o transforme într-o echipă detestabilă, în care Pepe, Ramos, Carvalho, Xabi Alonso și ceilalți, se întreceau în durități și alte gesturi nesportive. Cu toate trofeele lui, Mou n-a reușit decât să urâțească fotbalul.

VardyParty
VardyParty  •  01 Iunie 2023, 09:43
Postat de 1ianuarie pe 01 Iunie 2023, 08:41

Păi sigur, nici Mou nu e antrenor. La cămile chiar nu e rău, se mai pregătesc Messi și Benzema, da bine, nici ăștia nu-s jucători.

Dupa logica ta si Sumudica e antrenor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează
Close