FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Decizia grea care-l frământă pe selecționer: Cine apără în Kosovo? Marian Aioani, Ștefan Târnovanu sau Horațiu Moldovan? Tu pe cine ai miza?

Cine apără în Kosovo? Marian Aioani, Ștefan Târnovanu sau Horațiu Moldovan?
Cine apără în Kosovo? Marian Aioani, Ștefan Târnovanu sau Horațiu Moldovan?

Articol de , - Publicat marti, 06 iunie 2023 20:09 / Actualizat marti, 06 iunie 2023 22:31

Unul dintre Horațiu Moldovan, Ștefan Târnovanu și Marian Aioani, cei mai buni portari din Liga 1, va bifa la Priștina primul său meci oficial la națională. Florin Prunea și Florin Tene merg pe moralul lui Aioani, iar legendarul Vasile Iordache îl recomandă pe Târnovanu.

Naționala României se prezintă la meciurile cu Kosovo (16 iunie, Priștina) și Elveția (19 iunie, Lucerna) din preliminariile Euro 2024 cu trei portari din campionatul intern, fără experiență internațională.

Edi Iordănescu, înainte de „dubla” cu Kosovo și Elveția: „Sunt factori externi care ne afectează”
ROMÂNIA
Edi Iordănescu, înainte de „dubla” cu Kosovo și Elveția: „Sunt factori externi care ne afectează”

În lipsa lui Ionuț Radu (26 de ani) și a lui Florin Niță (35 de ani), accidentați, Edi Iordănescu a apelat la Horațiu Moldovan (25 de ani/Rapid), Ștefan Târnovanu (23 de ani/FCSB) și Marian Aioani (23 de ani/Farul). 

Doar Moldovan și Târnovanu au câte o selecție, bifate în amicalele din noiembrie cu Slovenia (1-2), la Cluj-Napoca, respectiv cu Moldova (5-0), la Chișinău. Aioani a mai fost convocat de Iordănescu, dar nu a apucat să debuteze.

Cine va fi titular cu Kosovo: Moldovan, Târnovanu sau Aioani? O decizie foarte grea care îl frământă pe selecționer.

Florin Prunea: „Aioani, numărul 1”

Fostul mare portar Florin Prunea (54 de ani) îl vede titular pe debutantul Aioani. „Mă bazez pe forma bună din ultimele meciuri la Farul și pe moralul lui, după ce a câștigat campionatul”. Prunea explică unde ar fi problemele lui Târnovanu și Moldovan: „Pentru Târnovanu nu e ușor, după greșeala din partida cu Farul, care a costat-o titlul pe FCSB. Moldovan, în ultimul timp, a cam gafat”, a precizat Prunea.

Fostul goalkeeper crede că Edi Iordănescu va decide titularul cu o zi înaintea meciului de la Priștina: „Toți trei sunt portari buni. Problema este că naționala are două jocuri cu mare încărcătură, la care ei trebuie să facă față. Cred că titularul va fi decis cu o zi înaintea meciului, în funcție de cum îi va simți la antrenamente”.

Florin Tene: „Naționala nu a stat niciodată așa rău”

Florin Tene (54 de ani), fost antrenor de portari de la FCSB și de la România U21, susține și el titularizarea lui Aioani. „Alegerea titularului este un risc mare care și-l asumă selecționerul și antrenorul cu portarii, Leo Toader. Toți trei sunt cam de aceeași valoare, cu urcușuri și coborâșuri. Părerea mea este că trebuie să apere cel care stă cel mai bine din punct de vedere mental. La portari contează mult asta. Aioani vine cu moral foarte bun, după ce a câștigat campionatul. Are încredere în el".

Tene a completat: „Moldovan a avut meciuri bune, dar a și gafat. Târnovanu a terminat campionatul destul de prost, este cu moralul la pământ după greșeala din meciul cu Farul, care a costat-o pe FCSB pierderea campionatul. Îmi plac copiii ăștia, Moldovan, Târnovanu și Aioani, dar nu au experiență internațională. Naționala nu a stat niciodată așa rău la portari. Tot timpul am avut doi portari de mare valoare internațională”.

Ștefan Târnovanu, preferatul lui Vasile Iordache

Legendarul Vasile Iordache (72 de ani) îl preferă pe Târnovanu. „E momentul portarilor tineri. Moldovan a cam început să greșească, parcă plutește, după meciurile bune de la începutul sezonului. Iar între Târnovanu și Aioani, eu aș merge pe primul. Are calitate, talie, reflexe. Trebuie să aibă mai multă grijă la ieșiri. Aioani are liniștea câștigării campionatului, dar în poartă nu trebuie să fii prea liniștit. Aș merge pe mâna lui Târnovanu, care are și avantajul meciurilor europene", a opinat portarul naționalei din anii 70-80.

Bogdan Stelea: „Credit pentru tineri, cu orice risc”

Unii specialiști cred că ar fi fost cazul ca Iordănescu să-l reactiveze pe veteranul Ciprian Tătărușanu (37 de ani), de la AC Milan, pentru cele două meciuri importante. Retras în noiembrie 2020, Tătărușanu i-a promis lui Iordănescu, anul trecut, că este dispus să dea o mână de ajutor naționalei dacă va veni un joc foarte important, în care vom avea probleme mari la nivel de portar. 

Bogdan Stelea (55 de ani) nu este de acord ca Iordănescu să se mai gândească la portarul de la AC Milan. 

„Nu mi se pare că nu e o problemă gravă cu portari la națională. Din moment ce au fost convocați trei portari care sunt de perspectivă, trebuie să le dea încredere. 

Tătărușanu a luat decizia de a se retrage, și-a văzut de treaba lui. A spus că nu mai vine, că nu mai e motivat. OK, înțelegem orice. Hai să nu ne mai cramponăm de lucruri care au trecut. Asta e. A, dacă nu va mai fi niciun portar în România, se apelează la Tătărușanu. Să fie, dar nu e cazul. Trebuie să li se dea credit celor care sunt, cu orice risc. Chit că nu ne calificăm", a declarat "Arnold" pentru GSP.

În ultima vreme avem o școală de portari prolifică, nu mai putem vorbi de portari că nu au experiență.

- Mihai Stoichiță, director tehnic al FRF

Cifrele portarilor din sezonul 2022/23

Decizia grea care-l frământă pe selecționer: Cine apără în Kosovo? Marian Aioani, Ștefan Târnovanu sau Horațiu Moldovan? Tu pe cine ai miza?

Cine ar trebui să fie titular în poarta României?

Marian Aioani
Ștefan Târnovanu
Horațiu Moldovan

Citește și alte articole:

Scandal la naționala din Kosovo » Un campion al Belgiei, ignorat de Alain Giresse, a ales reprezentativa Albaniei
Kosovo - România
Scandal la naționala din Kosovo » Un campion al Belgiei, ignorat de Alain Giresse, a ales reprezentativa Albaniei
„Naționala” României s-a reunit astăzi pentru pregătirea „dublei” cu Kosovo și Elveția: „Ar fi bun și un egal cu kosovarii”
România- Kosovo
„Naționala” României s-a reunit astăzi pentru pregătirea „dublei” cu Kosovo și Elveția: „Ar fi bun și un egal cu kosovarii”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (35)
Hcm27
Hcm27  •  07 Iunie 2023, 12:20

Dintre cei trei selecționați, as lăsa la inspirația lui *** pe cine alege sa apere.Oricum, la cât a arătat ca se pricepe în meserie, *** va folosi doi portari în doua meciuri, sunt convins de asta.Trebuia selectionat un portar cu ceva experienta și cred ca Valentin Cojocaru care joaca în Olanda, dacă apară la echipa de club, era cel mai indicat, în lipsa lui Niță.Este nevoie de unul cu ceva experienta internationala și nu cu "carențe psihice".Vom trai și vom vedea.Cred ca doua egaluri ar fi mână cereasca pentru Romania

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

istet10
istet10  •  07 Iunie 2023, 11:04
Postat de Mihai043 pe 06 Iunie 2023, 22:23

Vrei sa spui că a fost umilit pe acolo. A luat 10 boabe de la o anonimă din Danemarca și 6 de la tineretul lui West-Ham. O anomimă, sezonul ăsta, în Premier League. Plus că v-a îngropat în cel mai important meci. Cel cu Farul. E labil psihic. Cedează în meciurile cu miză. Un portar de pluton umflat de presă. Ștefan Târnovanu.

Umilit, neumilit a ajuns acolo. Ceilalti doi nu . Dintre toti trei cred ca e cel mai potrivit.

rumunek
rumunek  •  07 Iunie 2023, 10:05

Eu cred că altele vor fi argumentele în alegerea portarului. Nu câte goluri a luat în mai in play-off, că atunci nici Târnovanu nici Moldovan nu erau convocați. Cred că se analizează stilul de joc al adversarilor, faptul că au un munte de atacant poate sâ însemne multe centrări de exemplu. Contează și chimia pe care o are fiecare din cei 3 cu apărătorii, lucru care se observă la antrenamente. Așa, pe ce scrie aici, zici Aioani, dar ăsta e meci să debutezi un portar?

Vezi toate comentariile (35)
Comentează