FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV // VIDEO Rodion Cămătaru, amintiri de la primul Euro al României: „Era cineva de la Federație care dormea cu banii în sân!” + Cum era îmbiat să fugă din țară: „Fata îmi trimitea scrisori”

Rodion Cămătaru
Rodion Cămătaru

Articol de , - Publicat luni, 05 februarie 2024 16:13 / Actualizat luni, 05 februarie 2024 18:30

Rodion Cămătaru, 65 de ani, esențial în calificarea României la Euro 1984, a rememorat momente de acum patru decenii, de la prima participare a tricolorilor la un turneu final continental.

Rodion Cămătaru, 65 de ani, a fost unul dintre marii atacanți ai României. Printre altele, cu o contribuție majoră în calificarea tricolorilor la primul Euro din istoria naționalei, cel din 1984 din Franța. Când România a fost una dintre cele 8 (opt) formații calificate la Euro, un format mult mai riguros și selectiv decât ceea ce avem în prezent.

Echipa antrenată atunci de Mircea Lucescu a jucat în cadrul competiției la care au mai participat Belgia, Danemarca, Franța (avea să câștige turneul), Portugalia, Spania (finalistă), RF Germania și Iugoslavia.

Rodion Cămătaru, sfat pentru eroul George Pușcaș: „Doar cu goluri poți să astupi gura lumii”
ROMÂNIA, LA EURO 2024
Rodion Cămătaru, sfat pentru eroul George Pușcaș: „Doar cu goluri poți să astupi gura lumii”

Rezultatele României la Euro '84

- 1-1 cu Spania (gol Boloni contra unei naționale ce avea să joace finala competiției și în care străluceau Arconada, Goikoetxea, Camacho, Munoz, Santillana și Maceda, printre alții)

- 1-2 cu Germania Federală (gol Coraș, contra vicecampioanei mondiale en titre, în care străluceau Voller (două goluri cu noi), Stielike, Briegel, Matthaus, Brehme, Allofs și Littbarski)

- 0-1 cu Portugalia (unde evoluau Nene, Manuel Bento, Magalhães, lusitanii fiind eliminați de Franța în semifinale)

Lotul României la EURO 1984

Portari: S. Lung, D. Moraru, V. Iordache;

Fundași: M. Rednic, Ştefănescu, Ungureanu, G. Iorgulescu, I. Andone, Negrilă, Zare;

Mijlocași: Bölöni, M. Klein, M. Dragnea, Hagi, Ţicleanu, M. Irimescu;

Atacanți: Cămătaru, Coraş, Gabor, Augustin.

Rodion Cămătaru despre primul Euro din istoria naționalei: "Doar superelita era atunci"

Rodion Cămătaru venea din preliminarii cu eticheta de "Eroul de pe Rasunda", cu golul de excepție marcat în poarta Suediei. Olteanul a fost titular în toate cele trei meciuri din grupă, dar nu a reușit să marcheze.

"Au fost alte vremuri, se calificau doar 8 echipe. Doar elita, superelita Europei, era atunci, acum sunt 24 de echipe. Nu știu când era/este mai corect.

Fotbalul a devenit mai comercial din toate punctele de vedere. Faptul că au luat naștere și multe alte naționale, după reîmpărțirea lumii... Cu 8 echipe foarte greu de crezut, nu cred!, să fii avut șanse de a fi la Euro. Să fim serioși!", a reacționat Cami într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.

10milioane de euro este suma alocată FRF de către UEFA ca bonus de calificare la Euro 2024

150de mii de euro este prima pe care un titular al naționalei a câștigat-o pentru performanța de acum

Rodion Cămătaru despre viața din 1984: "Eram monitorizați, luam lucruri care acum nu mai reprezintă nimic. 4 dolari diurna zilnică"

Rodion Cămătaru a rememorat și momente din afara terenului la competiția din Franța.

"Era cineva de la Federație care, de frică, dormea cu banii delegației în sân! Erau bani puțini, adică diurne, parcă 4 dolari pe zi. Nu prea puteai lua nimic, deși dolarul avea valoare mai mare decât acum.

Veneam cu suverniruri de acolo, însemna altceva șansa de a ieși din țară atunci. Luam lucruri care acum nu mai reprezintă nimic. Veneam cu ciocolată, cu haine ce era la modă, ne plăcea să aducem de afară.

Eram și monitorizați din toate punctele de vedere, știam asta, dar ne bucuram imens când ieșeam în străinătate. Iarna era fantastic, stăteam o săptămână-două în țări calde. În perioada mea, am fost de 3-4 ori în Brazilia, vă dați seama?!

Eram semiamatori cu toții, exista o indemnizație de la club, iar cei de la națională mai aveau prime de acolo", a povestit fostul mare atacant.

21de goluri a reușit Cami pentru națională în 73 de meciuri

Cum au încercat să-l convingă pe Rodion Cămătaru să vină în Occident: "Fata îmi trimitea scrisori, legătura se făcea prin familii de români"

Cami era în vârf încă de atunci. După primăvara 1983 în care a ajuns cu Craiova Maxima în semifinalele Cupei UEFA, prima echipă din România ce avea să ajungă într-o astfel de fază a competițiilor continentale, era om important și la echipa națională.

Kaiserslautern, o superputere a Europei nu doar a Bundesligii, dar și echipe din Suedia îl voiau pe atacantul oltenilor. A refuzat, nu a vrut să fugă din țară, detaliu ce-ar fi atras probleme pentru proprii părinți în România ceaușistă. Ulterior, în 1986, a semnat cu Dinamo fiindcă i s-a promis că va avea voie să plece să joace în străinătate.

În 1989 a fost transferat de belgienii de la Charleroi, în 1990 a ajuns la olandezii de la Heerenveen.

"Am avut în acei ani, 1983, 1984, ofertă de la Kaiserlautern. Și după meciul direct din 1983, și după Euro. Am avut contacte, am avut tot, dar n-am avut puterea să plec. După partida cu Suedia, îmi făcuseră cunoștință cu o fată, nu eram căsătorit. Îmi tot trimitea mesaje, că îi era dor, îmi trimitea scrisori.

Legătura s-a făcut printr-o familie de români. Kaiserslautern era tare. A fost discuție până în ultima secundă. Acei români au venit la stadion, la retur, la Craiova, mi-au făcut cu mâna. Dar n-am putut pleca. Am ieșit mai târziu, dar mai liniștit. N-am mai ieșit la 23 de ani, ci la 29 de ani!

Conta familia, care putea avea probleme. Oferte am avut, tot timpul. Și din Mexic. Gruia rămăsese în Mexic, am avut ofertă de la America, un club de acolo. Am zis că e departe. Nu regret nimic", a mai spus Rodion Cămătaru.

Poate acum să fie regretele imense, pe-atunci eram fără contact cu lumea, cu Europa. Gândeam pe moment, ce aveam nevoie în țară, atât. Nu regretam că nu mă transferam în Occident. Abia, apoi, spre 30 de ani, am conștientizat
Rodion Cămătaru

6trofee a cucerit Cămătaru cu Craiova Maxima, două campionate și patru Cupe ale României

Citește și alte știri:

Mititelu a început războiul cu Rotaru cu o lună înainte de meciul direct: „Ținea cu Steaua și acum să dă fanul Universității. Fularul meu are un palmares mai mare decât CSU”

EXCLUSIV / VIDEO Adrian Mititelu, „on fire” la FCU Craiova - Dinamo: „Vă spun o chestie și fac o afirmație responsabilă!” + de la Costantino, la Legiunea a XIII-a Gemina și Mădălina Ghenea

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
sextus
sextus  •  07 Februarie 2024, 01:56
Postat de Tibisor pe 06 Februarie 2024, 18:39

Un fotbalist de duzina ... asta a fost Camataru in acele vremuri ! Doar fizic a avut , a carat in carca si doi adversari , doar pentru asta a fost tinut in echipa ! Nu tin minte nimic memorabil la el , doar modul " buldozerist " in care incerca sa patrunda in careu ! A da , si lipsa jambierelor ! Daca ar trebui sa joace fotbal acum , nu ar prinde vreo echipa mai '' sanatoasa '' la modul in care se joaca azi , dar asta e , in acele vremuri asa se juca ! Despre modul scandalos in care a obtinut Gheata de Aur , nici nu mai are sens sa vorbim ! O nulitate din toate punctele de vedere !

asa este...

Tibisor
Tibisor  •  06 Februarie 2024, 18:39

Un fotbalist de duzina ... asta a fost Camataru in acele vremuri ! Doar fizic a avut , a carat in carca si doi adversari , doar pentru asta a fost tinut in echipa ! Nu tin minte nimic memorabil la el , doar modul " buldozerist " in care incerca sa patrunda in careu ! A da , si lipsa jambierelor ! Daca ar trebui sa joace fotbal acum , nu ar prinde vreo echipa mai '' sanatoasa '' la modul in care se joaca azi , dar asta e , in acele vremuri asa se juca ! Despre modul scandalos in care a obtinut Gheata de Aur , nici nu mai are sens sa vorbim ! O nulitate din toate punctele de vedere !

Ss21
Ss21  •  06 Februarie 2024, 11:41

Un om extrem de mic in ceea ce priveste caracterul supranumitul "haplea in chiloti", nu poti sa jubilezi la dezafilierea U Craiova chiar condusa de un om mic in ceea ce priveste capacitatea manageriala, mititel insa nu nemernic precum cei care au devalizat echipa in trecut si pe care multi olteni i-au uitat.....de fapt ei au uitat si echipa originala multumiti cu o clona care sa le dea speranta unor mari rezultate care, deloc intamplator, nu apar!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close