FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO / EXCLUSIV Primele măsuri după derapajul rasist al lui Dorinel Munteanu » Reacție oficială: „Azi se va lua o decizie”

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost azi invitatul lui Alexandru Barbu la GSP Live și a comentat derapajul rasist al lui Dorinel Munteanu, după Rapid - Oțelul Galați 2-1.
Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost azi invitatul lui Alexandru Barbu la GSP Live și a comentat derapajul rasist al lui Dorinel Munteanu, după Rapid - Oțelul Galați 2-1.

Articol de , - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 13:53 / Actualizat miercuri, 07 februarie 2024 14:26

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost azi invitatul lui Alexandru Barbu la GSP Live și a comentat derapajul rasist al lui Dorinel Munteanu, de după Rapid - Oțelul Galați 2-1.

„Îi știu de mult timp pe fanii Rapidului, sunt extraordinari, le sunt simpatic, poate câțiva au fost mai «bronzați» puțin”, a declarat Munteanu, apostrofat de o parte a suporterilor echipei gazdă în timpul partidei.

VIDEO. Csaba Asztalos: „CNCD s-a autosesizat după declarațiile lui Dorinel Munteanu”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a ținut să condamne întâi atitudinea suporterilor care i-au adresat injurii lui Dorinel Munteanu în Giulești:

„Am văzut interviul lui Dorinel Munteanu în direct. Sunt două aspecte. În primul rând, sunt mai mulți oameni de fotbal care, de-a lungul anilor, au criticat acest comportament inadmisibil, din punctul meu de vedere, al unor așa-ziși suporteri care agresează verbal clubul vizitator pe stadion.

Nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru, în țările civilizate, și cred că echipa gazdă trebuie să ia măsuri, să nu se mai întâmple așa ceva. Și cei de pe banca oaspete au dreptul la demnitate umană. Nu este permis să fii înjurat, scuipat, să se facă scandări față de membrii familiei tale! Aceste persoane ar trebui scoase de pe stadioane atunci când au un astfel de comportament față de echipa vizitatoare. Aceste comportamente trebuie sesizate pe procedurile sportive și nu numai!”.

Mihăiță Pleșan, în discuții să devină oficialul Universității Craiova: „Sunt fanul lor numărul 1”
CSU CRAIOVA
Mihăiță Pleșan, în discuții să devină oficialul Universității Craiova: „Sunt fanul lor numărul 1”

Și clubul Oțelul Galați e vizat

Csaba Asztalos nu crede însă că atitudinea unor suporteri - fie ea condamnabilă - este o scuză pentru derapajele rasiste din spațiul public și vorbește despre posibile repercusiuni pentru antrenorul Oțelului:

„Un antrenor este un formator de opinie în societate, este un exemplu, mai ales pentru copii. Noi am crescut cu Generația de Aur, inclusiv cu domnul Dorinel Munteanu, și indiferent de starea în care îl aduc spectatorii, un antrenor, un lider al unui club nu are dreptul și trebuie să se controleze de la astfel de derapaje.

Și nu mă refer acum la declarația domnului Munteanu, pentru că nu vreau să mă antepronunț. În ședința de astăzi (n.r. - miercuri) există o propunere de autosesizare și Colegiul Director va dezbate această propunere și va adopta o decizie. Iar la cum cunosc eu Colegiul, există o mare probabilitate să dăm curs acestei propuneri de autosesizare. Nu doar față de Dorinel Munteanu, ci și de clubul Oțelul Galați, pe care îl reprezintă”.

Repet, sunt două aspecte. În primul rând, nu este permis ca un antrenor, ca aceia din staff să fie supuși unor agresiuni verbale, înjurături și așa mai departe. Acești așa-ziși suporteri trebuie suspendați, sancționați, dar, dacă ești supus unui astfel de comportament, trebuie să te stăpânești, să te controlezi. Ești un lider, ai o vizibilitate foarte mare și nu putem minimaliza asemenea lucruri

- Csaba Asztalos, președinte CNCD

În niciun domeniu nu are relevanță culoarea pielii. În momentul în care cineva invocă culoarea pielii, este un element rasist. Există o excepție. Dacă cineva dorește să facă un film despre viața lui Nelson Mandela și vrea să recruteze un actor de culoare, acolo e relevantă culoarea pielii și nu are o conotație rasistă. Dar în sport nu înțeleg comportamentul jignitor, nu are relevanță culoarea pielii. Faptul că cineva are un comportament nepotrivit pe stadion nu ține de culoarea pielii

- Csaba Asztalos, președinte CNCD

Ce prevede Regulamentul Disciplinar despre rasism, xenofobie, discriminare și denigrare

  • „1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive. 
     
  • 2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător. 
     
  • 3. Orice spectator care se face vinovat de abaterile arătate la alin. 1 şi 2 de mai sus va fi sancționat cu interzicerea accesului în stadion pentru cel puţin doi ani. 
     
  • 4. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.
     
  • 5. Orice formă de propagandă a ideologiilor extremiste este interzisă înainte, în timpul și după jocuri, în caz contrar fiind aplicabile sancțiunile prevăzute la alin. 1-2 de mai sus. 
     
  • 6. Sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârşirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenţionat pentru a cauza sancţionarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanţelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament”

VIDEO INTEGRAL. Emisiunea GSP Live cu Csaba Asztalos

Mai multe articole de actualitate din Superligă:

Știm arbitrul de la derby-ul CFR Cluj - Rapid! Ce record uriaș va fi egalat în Gruia
DELEGARE
Știm arbitrul de la derby-ul CFR Cluj - Rapid! Ce record uriaș va fi egalat în Gruia
„Scouter” Gigi lovește din nou: dă 1 milion pe atacantul care nu știe să înscrie!
FCSB
„Scouter” Gigi lovește din nou: dă 1 milion pe atacantul care nu știe să înscrie!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
kordell
kordell  •  08 Februarie 2024, 16:16
Postat de Functionarul9 pe 07 Februarie 2024, 17:38

Eu sunt de parere ca Dorinel Munteanu a avut dreptate in ceea ce a facut !

Nu stiu daca a avut dreptate dar se amplifica prea tare "cazul" .

istet10
istet10  •  07 Februarie 2024, 18:49
Postat de kordell pe 07 Februarie 2024, 16:22

Ce timpuri traim ,generatia ofensatilor si a sensibililor .

Corect!

Functionarul9
Functionarul9  •  07 Februarie 2024, 17:38

Eu sunt de parere ca Dorinel Munteanu a avut dreptate in ceea ce a facut !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează