SPORTURI  »  ATLETISM  »  RECORD MONDIAL

VIDEO A căzut cel mai vechi record al lumii! L-a spulberat discobolul lituanian Mykolas Alekna

Mykolas Alekna (Lituania) Foto: Imago
Mykolas Alekna (Lituania) Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 15 aprilie 2024 11:25 / Actualizat luni, 15 aprilie 2024 11:25

Mykolas Alekna (21 de ani) a doborât performanța mondială la aruncarea discului, un record care dura de 38 de ani.

Tânărul de 1,94 metri înălțime, cu o anvergură de peste doi metri, a realizat o aruncare de 74,35 metri, în cadrul unei reuniuni de atletism din Ramona (Oklahoma), depășind cu 27 de centimetri reușita lui Jurgen Schult (Reublica Democrată Germană), care data de pe 6 iunie 1986.

WTA a actualizat punctele din clasament » Ce loc ocupă Simona Halep, începând de astăzi
WTA
WTA a actualizat punctele din clasament » Ce loc ocupă Simona Halep, începând de astăzi

Asupra acelui record a planat mereu bănuiala că est-germanul îl obținuse după ce consumase substanțe dopante.

Mykolas Alekna și-a depășit tatăl

Mykolas este fiul lui Virgilijus Alekna, dublu campion olimpic (în 2000 și 2004) și mundial, care deține cea de-a treia performanță din ierarhia mondială odată cu apariția pe orbită a fiului său - 73,88 metri.

Tânărul atlet lituanian reușise cea mai bună aruncare la 71,36 metri și a fost viceampion campion mondial în 2022 și câștigătorul medaliei de bronz anul trecut, la Budapesta. Surprinzător e că până în urmă cu 7 ani nici măcar nu se apucase de aruncarea discului.

Tânărul Alekna a jucat fotbal în copilărie

El face parte din echipa de atletism a Universității Berkeley, dar în trecut pasiunea sa a fost fotbalul. În Lituania a jucat ca atacant și consideră că din fotbal a avut multe de învățat: viteza - specialiștii spun că e cel mai rapid discobol din lume -, explozia aruncării și coordonarea.

Faptul că purta numărul 49 la încălțări l-a împiedicat să mai joace fotbal și l-a pus pe calea sportului practicat de tatăl său. La început nu promitea prea multe, dar după patru ani, la Mondialele Under 20 de la Nairobi, a doborât recordul mondial al categoriei sale de vârstă - 69,81 metri.

Mereu atent la tehnica pe care o implică proba sa, Mykolas susține că trenul inferior al corpului este cea mai importantă parte într-o aruncare.

„La aruncarea discului nici măcar nu ne folosim de brațe. Dacă îți miști picioarele și partea superioară a trupului e ca și cum ai mânui un bici”, spune tânărul care acum vrea și el titlul olimpic, ca tatăl său.

Dacă recordul lui Mykolas va fi omologat, cel mai longeviv va deveni cel de la aruncarea ciocanului - 86,74 metri, reușita lui ex-sovieticului Yuri Sedykh.

În 2022, Alekna Junior a cucerit și medalia de aur la Campionatele Europene de la Munchen. Avea 19 ani și devenea cel mai tânăr campion continental din istorie la aruncarea discului.

Într-o disciplină în care sportivii ating mai târziu marea performanță, Mykolas și-a găsit foarte repede drumul. El spune că realizările tatălui său nu sunt defel o sursă de frustrare, ci una de inspirație.

„Tatăl meu e marele meu idol, a declarat Alekna cel tânăr. E un atlet legendar, vreau să fiu ca el într-o bună zi. Poate chiar mai bun decît el. Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus lituanianul care are toate șansele să-și întreacă părintele. 

Alekna adoră pescuitul

Mykolas mai are un frate, pe nume, Martynas, care este și el discobol. Când nu participă la competiții, îi place să admire natura și să relaxeze lângă lacurile din apropierea orașului Vilnius.

„Mă duc la pescuit când sunt în Lituania. În lac, nu în mare. Mă ajută să mă destind după antrenamente. Gândul îmi meu zboară aproape tot timpul la disc. Dar când arunc undița în apă, uit de orice”, declară lituanianul.

Citește și alte știri din sportul internațional:

Tsitsipas e Mister Monte Carlo! Pentru a treia oară, grecul câștigă pe zgura din Principat
ATP MONTE CARLO
Tsitsipas e Mister Monte Carlo! Pentru a treia oară, grecul câștigă pe zgura din Principat
Naționala României de handbal feminin, înfrângere cu multipla campioană Franţa
ROMÂNIA
Naționala României de handbal feminin, înfrângere cu multipla campioană Franţa

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  15 Aprilie 2024, 12:16

La ce vant batea, sunt curios daca va fi omologat. Oare ce e asa surprinzator ca de 7 ani s-a apucat de aruncarea discului? Are 21 ani, in general din cate stiu atletii fac mai multe probe, ulterior se axeaza pe cea (sau cele) la care confirma cel mai mult. Nu cred ca e atat de surprinzator ca s-a axat pe proba la 14 ani.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close