OPINII  »  CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA

Spectatori la formarea unui mare antrenor?

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat miercuri, 15 mai 2024 23:46 / Actualizat miercuri, 15 mai 2024 23:53

E o raritate ca două protagoniste ale fotbalului românesc să fie „lucrate”, având un stil bine definit, antrenori-manageri pe bancă, nu în lojă sau în fotoliu, și un bazin important de suporteri. La lovituri de departajare a pus mâna pe trofeu Corvinul Hunedoara, pe care o vom urmări la vară în cel puțin 4 meciuri europene. E șocul ultimilor ani și momentul să ne gândim dacă asistăm la formarea unui mare antrenor: Florin Maxim.

Fabuloasă atmosfera de la Sibiu. Cât de mult contează ca echipele din teren să aibă un rost, un fundament real, să fie capabile să urnească la maximum comunități! Nu e simplu să umpli arena de 12.000 de locuri a Sibiului cu fani veniți de la Galați și Hunedoara, nu multe grupări din România ar fi reușit.

Finala lui Maxim și Dorinel

Florin Maxim e la începutul carierei, e încă devreme să-i punem vreo ștampilă. Cert e că noua echipă a Hunedoarei e creația lui și arată realmente senzațional. Corvinul a zdrobit CFR, a trecut de Voluntari și i-a luat Cupa Oțelului. Dacă ar fi avut drept de promovare, ar fi urcat în „A” încă din acest sezon. Cu siguranță va juca în Liga 1 peste două campionate. E obligatoriu să-l urmărim pe fostul fundaș stânga al Sportului, posibil să fi fost martori la nașterea unui mare antrenor.

Spectatori la formarea unui mare antrenor?
Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României

Dorinel Munteanu e deja o personalitate, mare ca fotbalist, bun ca antrenor, excelent manager în ediția 2023-2024. Cu hibe în comportament și comunicare, Dorinel a pus la punct echipa Oțelului cu mână de fier, nimeni nu-i iese din cuvânt, toți jucătorii îl ascultă orbește și bine fac, altfel n-ar fi ajuns niciodată pe locul doi în play-out și în finala Cupei României. Pe viitor, Munteanu merită un proiect superior, ori la Galați, ori în altă parte.

Dramatism pentru istorie

Nivelul partidei nu a fost extraordinar din punct de vedere tehnic, destule greșeli, multe limite. Dăruirea a făcut finala una specială, disperarea cu care Manolache, Neacșa, Cisotti, Lameira au alergat din gheată în gheată, execuția lui Rusevic din lovitură liberă, atacul iute al Corvinului pentru 1-1.

S-a alergat mai mult de 120 de minute. Până la crampe, până la extenuare, până la loviturile de departajare. E un moment rar pentru orașe ca Hunedoara sau Galați, care știu că mai pot fi atât de aproape de un trofeu abia peste câteva zeci de ani.

Dorinel a clacat, a plecat la vestiare înainte ca Lameira să rateze de la 11 metri. S-a întors ca s-o vadă pe Corvinul cum câștigă prima Cupă din istorie. Realitatea e că ambele echipe, ambii antrenori ar fi meritat trofeul.

Abordare jalnică a granzilor

Finala Corvinul - Oțelul e și o palmă dată celor de la CFR Cluj, Universitatea Craiova, Farul, Rapid. Cluburi cu mult mai importante decât finalistele de la Sibiu care și-au bătut joc de o oportunitate imensă: accesul în preliminariile Europa League.

E o dovadă de amatorism, de superficialitate de neînțeles că niciuna dintre aceste echipe nu s-a calificat măcar în semifinale. Și au ajuns fie să se zbată pentru un loc de Conference League, fie să rateze complet Europa.

Citește și:

Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Liga Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL
Liga Campionilor
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL

Comentarii (14)
atomiculdan
atomiculdan  •  17 Mai 2024, 12:35

Max e un antrenor adevarat ! In acelasi timp a gasit un loc cu oameni adevarati la conducere ! La Corvinul se vede atmosfera de seriozitate si profesionalism! Si asta conteaza enorm! Adica,fara parandaraturi,fara impresari cu commissioner groase, fara combinatii, in schimb,multa munca si seriozitate.Sa stiti ca si jucatorii cand simt si vad asta se pregatesc si joaca altfel.Un exemplu despre ce trebuie facut in fotbalul din Romania.

opinez
opinez  •  16 Mai 2024, 19:06

Nu stiu daca se naste un mare antrenor, sa nu exageram. Dar un antrenor bun da. Din pacate antrenorii gen Maxim care au rezultate la L3 si L2 rareori sunt promovati la L1. Sau daca sunt, imediat dupa 2-3 meciuri mai slabe sunt demisi. Se prefera nulitati care raspund la comenzi. Un alt aspect de luat in seama e echipa Corvinului: in primul 11 au avut 5 jucatori cu care Petrolul a promovat acum 2 ani si care au fost indepartati imediat (Lică, Manolache, Velisar, Coman, Chindris). Care e concluzia? Ca la L1 nu se joaca pe valoare, e mai important comisionul?

gicapuia
gicapuia  •  16 Mai 2024, 17:21
Postat de berlicot pe 16 Mai 2024, 00:12

Se pare ca rezerva lui Bordeanu la Steaua (aia adevarata, fara zer) a dat lovitura. Dar... Ce categorie de antrenor are? Poate sta pe banca in meciurile europene? Sau macar in Liga 1? Eu la astea m-as fi gandit, inainte sa-i prezic o cariera de Guardiola.

Florin Maxim nu a dat lovitura. A luat o echipa din liga a3 a, in 3 ani a cistigat Cupa Romaniei si a promovat-o in Liga 1 . Asta se cheama MUNCA. SI PRICEPERE . Lovituri da Gigi Becali cind face schimburi de teren cu armata . Ce grad are Croitoru? Croitoru s-a invirtit in ultimi ani pe la citeva echipe de la care a plecat cu coada intre picioare dupa purin timp . Dar Pintilii? Dar atitia si atitia "negradati" care au antenat in L1 ? Stii cumva unde antreneaza Bordeanu ,titularul rezervei Maxim , care cind a fost l-a Steau avea doar 18 ani ? Ultimele vesti sunt despre antrenorul Bordeanu din 2016 cind era secund la CFR Cluj. Nu i-a prezis nimeni ca va fi Guardiola . Nici ziaristul. Poate o sa ajunga un antrenor mare in Liga 1 unde sunt doar pseudoantrenori romani (care se schimba intre ei din 6 in 6 luni )si toti neterminatii din strainatate care nu prind un loc de antrenor nici Ligile inferioare din tarile lor. E drepultau la opinie. Dar una e sa ai o opnie decenta alta e sa bati cimpii.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează