ALTELE  »  STIRI  »  

"Refegeul" lui Marcel

Articol de GSP - Publicat joi, 13 septembrie 2007 00:00

Scandare din tribune dupa fuga lui Marcel Raducanu in Germania in 1981

Doua divorturi si a treia relatie, cu austriaca Anna, dupa care e mort. Doi copii, un nepot. Nu acesta e palmaresul despre care ar vrea sa vorbeasca un fost mare fotbalist. Dar Marcel Raducanu a fost toata viata lui un nonconformist.

Linga copii

115 de elevi. Atiti inscrisi are scoala de fotbal a lui Marcel Raducanu din Dortmund. Apare imbracat in echipament, cu ghete in picioare si transpirat dupa efort. "Eu fac cu ei un fel de meditatii. Sint copiii intre 6 si 15 ani, dar care sint legitimati la cluburi, iar cu mine se pregatesc suplimentar. Am fost al doilea in Germania care am deschis scoala de fotbal, in 1994. In prezent, sint peste 120 de scoli", spune Raducanu.
"Cistigati bine?", vine imediat intrebarea. "Cistig 5.000-6.000 de euro pe luna. E bine", vine raspunsul. Dialogul e intrerupt de mai multe ori. Copiii, adolescenti, oameni care l-au vazut jucind pentru Dortmund il saluta. Fostul mijlocas zimbeste si le raspunde politicos. E iubit si asta il face fericit. "Nu m-as mai putea intoarce in Romania. Imi vizitez sora, dar nu pot sta mai mult de doua saptamini, dar voi ramine mereu roman!", spune Raducanu.

Familia
Dupa ce termina antrenamentul, Raducanu se urca in masina inscriptionata cu numele scolii pe care o conduce, si pleaca spre casa. Drumul dureaza putin, cinci minute. La parterul unei vile. Aici este Paradisul pe care romanii si-l imaginau atunci cind se gindeau, cu invidie si cu bucurie, la compatriotii lor care emigrasera in Occident.
Anna, femeia cu care isi imparte in acest moment viata, il intimpina in prag cu un zimbet. si fiul din a doua casatorie, Gianluca, 18 ani, sta in casa din Dortmund, deoarece studiaza la un liceu din apropierea orasului. Tot aici locuieste si Andrei, fiul Annei. "Mai am un fiu, Andi, dar acesta nu e aici. Nici unul nu a ajuns fotbalist. Cel putin cel mic, Gianluca, cind vede mingea fuge zici ca e bomba", se amuza Raducanu.

Paradisul de 120 mp

Casa este una extrem de cocheta, are 4 camere si 120 de metri patrati. In spatele casei este o gradina de 100 de metri. Chiria costa 600 de euro, bani in care sint incluse si restul cheltuielilor, apa, gaze, gunoi, lumina.

Atmosfera este calda. Povestile vin de la sine. Anna se aseaza linga Marcel. O saruta. Ea zimbeste. Imaginea este una dintr-un film romantic. "Ma iubeste enorm. E o femeie senzationala. Tot ce este in aceasta casa e facut de ea. Cred ca a treia oara nu am mai gresit si vreau sa ma casatoresc cu Anna", spune Raducanu. Anna il completeaza.

Dependent de cumparaturi
Marcel Raducanu vorbeste despre unul dintre obiceiurile sale. "Stau la birou, ma uit pe e-bay si cumpar haine. Am disperat-o pe Anna! Cheltui 500-600 de euro pe luna pe haine. Am 200 de cravate si 150 de perechi de pantofi, zeci de costume, camasi, pulovere. Nici macar nu le port, dar e manie. Cumpar ca un disperat", povesteste amuzat fostul mare international.
"Nu credeti? Veniti sa vedeti dulapurile!". Intr-adevar, nici o exagerare. Cutii pline de haine, cravate, pantofi. Plus patru dulapuri si ele pline ochi. Scoate cravetele si le intinde pe parchet. "Astea sint numai o parte din ele!", spune rizind Raducanu. "Mamamia!!!", exclama amuzata si Anna.
Alte hobbyuri? Colectioneaza ceasuri, ochelari si vinuri rare.

L-a aplaudat Rummenige

Asezat pe canapea in sufragerie, si savurind un pahar de vin rosu de casa, Raducanu rascoleste amintirile din Germania: "Nu exista zi in care sa nu se scrie ceva despre mine! Dar si eu am dat totul pentru ei, am facut spectacol, chiar daca mereu m-au privit strimb pentru ca veneam din Romania. Dar am impus respect. Pe Rummenige l-am invirtit o data, i-am dat mingea peste cap si apoi aceasta s-a lipit de gheata. S-a oprit pe teren si a inceput sa ma aplaude. Atunci am stiut ca le-am demonstrat ca sint cel mai bun", isi aminteste.

Iubire la 50 de ani
Il privesti. si pe Anna. Barbatul 53, femeia, 57.
Ca orice fotbalist mare, Raducanu traieste cu propriile amintiri, se hraneste cu ele. Anna povesteste si ea meciuri pe care nu le-a vazut. Ii ingina ispravile de altadata. In literatura de cuplu asta se numeste "ascultare reflexiva". Shiittt!

Sint doar doi oameni normali, care se iubesc cu o maturitate fara iluzii, sperind ca n-o s-o dea in bara intr-o lume unde totul pare proportionat astfel incit chiar si gloria trecuta sa-si poate alina tristetile printre culorile a sute de cravate.


Carte despre viata sa
Marcel Raducanu a inceput lucrarile la o carte autobiografica. "O prietena din Germania o scrie. Va fi ceva fantastic! Toata viata mea va fi transpusa in 150 de pagini. O voi lansa in Romania, si daca va avea succes p voi traduce si pentru nemti! E aproape gata! Ce povesti! Oamenii nu m-au uitat si de aceea vreau sa le dau ceva sa ramina", a declarat fostul mijlocas al echipei nationale.


"Ne calificam la Euro!"
Marcel Raducanu nu putea evita subiectul preferat, fotbalul. E la curent cu ce se intimpla in tara, urmarind evolutia echipei nationale si a Stelei

- Domnule Raducanu, se califica Romania la CE?
- Da, sigur! Sintem in mina buna, putem invinge si Olanda si Bulgaria. Trebuie sa ajungem la un turneu final dupa mult timp pentru a nu intra in anonimat.

- Cine va place din actuala echipa?
- Mutu e nemaipomenit. Joaca in Italia, are dribling, are sut. E bun rau. si Chivu e un fotbalist important, deci avem jucatori care pot face diferenta. Pe mine insa, ma impresioneaza Dorinel Munteanu. E fantastic la 39 de ani!

- E si antrenor la Vaslui si e lider in Romania!
- Serios? Senzational! E un fenomen! Asta inseamna sa respecti fotbalul, sa nu-ti bati joc.

- Scandalurile de la Steaua le stiti?
- Da. Sint surprins. N-am auzit in viata mea de asa ceva. Patronul vorbeste, baga jucatori in echipa. In Germania nu exista asa ceva. Patronul sta in tribuna. Pai, atunci, sa antreneze Gigi. Eu, in locul lui Hagi, as fi plecat de mult! si Olaroiu ce l-a atacat pe Hagi! Nu-l cunosc pe Oli, dar Hagi a fost mare! E o valoare, cum sa vorbesti asa? In plus, au aceeasi meserie!

- Despre conducatorii din fotbalul romanesc ce credeti? Mihai Stoica, Dumitru Dragomir, Cristi Borcea?
- Cine e MM asta? A jucat fotbal vreodata? Doar la nunti si la botezuri! Dragomir? (ride).... Borcea e ala cu buteliile, nu? D-aia nici nu mai vin in tara. Vorbesc oameni care nu au nici o tangenta cu fotbalul!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează