GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  DOSARUL DIRTY SOCCER

EXCLUSIV Suspendat 5 ani în Italia pentru meciuri trucate, finanțator secret de club în România. Caz incredibil: asociere cu mafia și amenințări cu moartea

Articol de - Publicat joi, 29 martie 2018 09:00

Gazeta a descoperit încă un aranjor de meciuri din Italia care a apărut ca finanțator la un club din România. Este al 9-lea personaj din dosarul Dirty Soccer care vizează o echipă din primele trei ligi românești

  • Faruggia: Ascultă-mă, tu nu înțelegi că chinezul vrea să-mi omoare fratele?
  • Bellini: Evident că nu o să facă asta, vor doar să-și recupereze banii. Nu au ce face cu fratele tău. Adică, dacă aș avea de recuperat 100.000 de euro, 102.000 de euro mai precis, am pierdut deja, nu? Ok, a fost o greșeală, dar de ce să omor pe cineva? Ce naiba aș câștiga în loc?
  • Farrugia: Da, sigur…n-aș omorî doar unul…
  • Bellini: Sigur, omori trei sau patru…poate apoi te omoară și ei pe tine!
  • Faruggia: Nicio problemă. Dacă cineva se atinge de fratele meu, te omor!

Dialogul de mai sus, purtat în aprilie 2015, e stenografierea unei discuții telefonice interceptate de procurorii din Catanzaro în dosarul Dirty Soccer, unul dintre cele 3 cazuri majore de meciuri trucate deschise în ultimii 12 ani de autoritățile italiene.

Din cauza unui aranjament ratat în urma căruia fratele său a fost sechestrat de asiatici, maltezul Robert Farrugia, fost președinte de club și sponsor de meciuri aranjate, îl amenință cu moartea pe italianul Felice Bellini, fost oficial de club în Italia și Malta.

IMAGINI CU BELLINI ARESTAT ÎN 2015

Bellini intermediase trucarea unei partide din Serie C (liga a treia italiană), cu frații Farrugia pe post de finanțatori ai blatului. Rezultatul nu a ieșit conform planului. Amenințat cu moartea, italianul a aranjat cu succes un alt meci pentru a plăti “gaura” de 52.000 de euro.

Pentru faptele sale, Bellini a primit trei condamnări sportive din partea federației italiene. Cea mai grea este de 5 ani și expiră în 2020.

Suspendat în Italia pentru trucare de meciuri, Felice Bellini este de o lună finanțatorul neoficial al Unirii Dej, echipă de liga a treia finanțată de primărie și de fratele unui baron local PSD. Gazeta a investigat trecutul italianului și a stat de vorbă cu partenerul său român care, surprinzător, neagă implicarea lui Bellini în ciuda tuturor mărturiilor și evidențelor.

dt updatat.001

Bellini, operativ la Cluj

Aparent, Felice Bellini este un om de fotbal de categorie mică. Născut în Calabria, la Catanzaro, acum 47 de ani, a ocupat diverse funcții în cluburi de fotbal din Malta sau din ligile inferioare din Italia. Din profilul său de Facebook rezultă portretul un tip familist, tată model, posesor al unei vile cu piscină și al unui Audi, care postează frecvent că este “rovinato”, adică “falit”.

Mereu, postarea e însoțiță de zâmbete și de ironiile prietenilor săi.

Ultima dată când italianul a scris că e “rovinato” s-a întâmplat pe 10 martie 2018, la o postare în care Bellini apare relaxat pe gazonul Cluj Arena împreună cu jucătorii și cu președintele clubului de liga a treia Unirea Dej.

Încă din noiembrie 2017, italianul a început să posteze fotografii din România. Poze cu hoteluri, restaurante, imagini în care apare împreună cu Dan Petrescu la o conferință de presă, cu Ovidiu Sabău, cu antrenamentele unor jucători echipați în albastru. Încet, încet, a dat impresia că urmează să preia un club de fotbal din România. Întrebat explicit de prieteni dacă va deveni investitor, Bellini i-a anunțat:

“Siamo operativi”. Adică, “suntem operaționali”.

screen shot 2018 02 18 at 19.06.11
Discuție pe contul de Facebook al lui Bellini. Întrebat ce face în România, italianul răspunde că "suntem operativi". Mai jos, primește propunerea de a da ponturi pentru o agenție de pariuri. Sursă: Facebook

Ce operează Felice Bellini, unul dintre zecile de oameni de fotbal din Italia arestați în 2015 în uriașul dosar Dirty Soccer, dosar care, potrivit rechizitoriului procurorilor din Catanzaro, leagă fotbalul de temuta mafie calabreză ‘Ndrangheta?

Club condus de fratele unui baron PSD

Pe 14 decembrie 2017, publicația Dejeanul.ro anunța că Mircea Itu, președintele și finanțatorul Unirii Dej, a convins doi oameni de afaceri italieni să preia clubul de liga a treia. Informațiile veneau chiar de la conducerea clubului.

Mircea Itu este fratele lui Cornel Itu, deputat PSD cu mandate neîntrerupte în ultimii 10 ani și unul dintre baronii locali PSD. Potrivit România Liberă, cei trei frați Itu - toți membri PSD, numiți de ziariști “clanul Itu” - controlează de peste 15 ani orașul Dej.

bellini itu
Felice Bellini și Mircea Itu, pe gazonul Cluj Arena. Sursă: Facebook

Din 2007, Mircea Itu finanțează și conduce Unirea Dej, un club aflat în relații excelente cu CFR Cluj.

În această iarnă, clubul a ajuns într-o situație disperată. Aflată pe penultimul loc, cu 7 puncte din 14 etape, Unirea Dej este în pragul retrogradării din seria 5 a Ligii 3.

În acest moment delicat, au apărut investitorii italieni. Este exact rețeta descoperită de Gazetă și la alte cluburi din România, vizate în ultimii ani de personaje suspendat, la fel ca Bellini, în dosarul Dirty Soccer.

Presa locală din Dej a scris că noii finanțatori străini îl vor aduce antrenor pe Tomasso Volpi, prezentat ca fost jucător la Sampdoria alături de Gianluca Vialli și Roberto Mancini.

bellini volpi
Felice Bellini și Tommaso Volpi pe vremea când erau oficiali ai clubului maltez Qormi. Sursă: Facebook

În realitate, Volpi - poreclit “Cobra” - este un antrenor anonim care are în CV câteva cluburi micuțe din Malta și Bulgaria. Prieten la cataramă cu Bellini, Volpi le-a spus jurnaliștilor Gazetei că, de fapt, este Sergio Volpi, fost jucător la Sampdoria în anii 90: “Sergio e al doilea nume al meu”.

Între Tomasso și Sergio Volpi nu există, însă, nicio asemănare fizică.

volpis

  • Reporter: Nu semănați deloc. V-ați schimbat mult de când jucați!
  • Volpi: :))))))

Amicul lui Bellini care se dă fost jucător de Serie A nu a mai ajuns la Dej. “A trebuit să mă operez la genunchi și nu am mai venit. Felice l-a adus pe Pino Murgia în locul meu, da. Dacă o să pot, o să vin și eu din vară”, a declarat Volpi pentru GSP.

Și - mai spune Volpi - Bellini este noul investitor de la Unirea Dej.

Poza care-l contrazice pe Itu

Declarațiile sale contrazic total spusele lui Itu. Extrem de rezervat, președintele PSD-ist a negat implicarea financiară a lui Bellini și influența acestuia asupra mișcărilor de trupe din această iarnă.

“Eu și Bellini ne-am cunoscut cu mult timp în urmă, acum vreo 10 ani. Ne-am cunoscut la un furnizor de echipament sportiv. Anul acesta, ne-am întâlnit la Cluj, a venit la meciul amical cu Universitatea Cluj din pregătiri, jucat în februarie. A făcut o poză cu Neluțu Sabău și cam atât. Am mâncat seara împreună și a plecat. Nu are niciun angajament, nicio legătură contractuală. Nu am discutat de o investiție în fotbal”.

Contactat de Gazetă, Bellini a negat și el finanțarea: “Nu am investit la Dej. Aș vrea să investesc la Cluj, să deschid o companie, pentru că în Italia taxele sunt mari”. Italianul a refuzat apoi să răspundă la orice altă întrebare.

Spusele lui Itu și Bellini sunt contrazise nu doar de declarațiile lui Volpi, ci și de pozele lui Bellini de pe contul de Facebook. În afara amicalului cu U Cluj din februarie, pierdut cu 3-0, italianul a postat frecvent imagini de la antrenamentele echipei și de la meciul oficial cu U Cluj, pierdut cu 2-0 în prima etapă a returului.

Gazeta a obținut fotografii cu Felice Bellini și Mircea Itu, stând unul lângă altul la loja stadionului Cluj Arena. Lângă ei se mai află un cetățean italian neidentificat, Adrian - fratele mai mare al lui Mircea Itu - și fiul cel mare al lui Itu.

felice cluj arena

Poza e făcută pe 10 martie, deși Itu susține că Bellini a părăsit România după amicalul și cina de la începutul lunii februarie.

Deși Itu declară că Bellini nu are niciun angajament și nicio legătură cu clubul, Unirea Dej a evoluat în meciul de miercuri, 0-2 cu Unirea Tășnad, în tricourile albastre aduse de aranjorul de meciuri, tricouri inscripționate cu steagul Italiei și cu numele "Italy". 

Iar, la partida de ieri din Liga 3, în tribune s-a aflat din nou Felice Bellini!

tricou dej

Surse din club: Bellini plătește străinii

Gazeta a discutat cu trei persoane din club: un om din staff și doi jucători. Sub protecția anonimatului, toți susțin că în club se știe că Bellini este noul investitor. “El și Itu împart cheltuielile juma-juma. Bellini a adus și plătește antrenorul și jucătorii străinii, Itu plătește românii”.

Practica este folosită frecvent de aranjorii italieni de meciuri la cluburile aflate în dificultate și a fost identificată de autoritățile din mai multe țări europene confruntate în ultimii ani cu corupția în fotbal.

Un exemplu: în 2015, un alt italian implicat în dosarul Dirty Soccer a oferit clubului din Liga 2, Dacia Brăila, un contract de sponsorizare prin care aducea un antrenor și mai mulți jucători italieni, pe care urma să îi plătească el.

Antrenorul era Ninni Corda, aflat ulterior la un pas de a prelua Rapid București.

Poreclit “Mourinho de la Lega Pro” în Italia, Corda este cel cu care aranja meciuri Felice Bellini. Din cauza faptului că echipa sa nu a pierdut, cum era planificat, el și Bellini au fost amenințați cu moartea de maltezii care pierduseră bani!

Primarul nu știa nimic

Mircea Itu a negat orice înțelegere financiară de genul celei de la Brăila. “Nu cred că se pune problema de așa ceva, să plătească cineva străinii. Noi nu facem așa ceva. Suntem un club sărac, nu ne putem permite să facem greșeli”, declară președintele.

Deși Itu spune că are pe mână un club sărac, după apariția lui Felice Bellini la Dej au început să vină și străinii. Italianul chiar a postat pe 9 februarie pe Facebook că “Mister Murgia e în așteptarea transferurilor”.

Pe lângă antrenorul anonim Pino Murgia, Unirea Dej și-a permis să aducă doi portari (un francez și un italian), un fundaș din Sierra Leone și un mijlocaș ivorian.

Piesele par puse pe tablă pentru planul aranjorului de meciuri Bellini. La una dintre pozele postate de la Cluj Arena, un prieten de pe Facebook îi spune în clar italianului că așteaptă ponturile lui. “Am o casă de pariuri în caz că ai ceva”.

screen shot 2018 02 18 at 19.05.34
Felice Bellini, în dialog pe Facebook cu Ercole Di Nicola, unul dintre capii rețelei din Dirty Soccer. Di Nicola e și în spatele cazului declanșat anul trecut de poliția spaniolă, după meciul Barcelona B - Eldense 12-0

Primarul din Dej, Costan Morar, nu e de acord, însă, cu jucătorii străini de la Unirea. Edilul are un cuvânt de spus în condițiile în care clubul e finanțat din bugetul local cu 200.000 de lei anual. Morar susține că nu știa nimic despre investiția lui Bellini:

“Nu ne-a anunțat domnul Itu nimic în privința discuțiilor cu investitorii italieni. Cred că a fost ceva care nu s-a mai concretizat. Dacă era ceva, cred că veneau și la primărie. Mi se părea evident să discute și cu noi”.

Informat despre suspendarea lui Bellini pentru trucarea de meciuri, Morar a oftat prelung:

“Mă ajută informațiile acestea, noi nu avem de unde să știm. În cazul acesta, vom lua măsuri de precauție astfel încât să nu finanțez clubul dacă merge în direcția asta. Asta e poziția mea. Nu vreau să vină investitori cu așa trecut la noi în oraș, iar noi să-i susținem echipa”.

Mircea Itu spune că știa despre suspendarea lui Bellini pentru trucare de meciuri.

“Am văzut că a avut ceva probleme. Eu nu am nicio treabă cu pariurile, nu am jucat niciodată. Părerea mea că trebuie să scoateți în evidență că suntem un club care se bate la retrogradare și, în plus, noi nu suntem cotați la pariuri”.

sabau
Bellini, Itu și Neluțu Sabău, înainte de începerea returului. Itu spune că Unirea Dej are relații excelente atât cu CFR cât și cu U Cluj

Pentru Bellini, introducerea unui meci în oferta caselor de pariuri nu pare, însă, o problemă.

În rechizitoriul procurorilor italieni, italianul este interceptat pe 15 aprilie 2015 în timp ce le cerea "sponsorilor" maltezi să se asigure de includerea în oferta caselor de pariuri a partidelor care urmau să fie aranjate.

Aranjorul Robert Farrugia i-a răspuns scurt: “Nu e nicio problemă”.

Bellini, arest la domiciliu

În primăvara lui 2015, Felice Bellini figura ca director de marketing la Vigor Lamezia, un club de liga a treia din Italia. El a fost interceptat de procurori în timp ce intermedia cu oficialii de club aranjarea meciurilor Vigor Lamezia - Paganese și Aversa Normanna - Barletta. Procurorii scriu că oficialii de la Lamezia au fost inițial de acord cu aranjamentul, dar au dat înapoi când i-au văzut pe frații maltezi Robert și Adrian Ferrugia, veniți în Italia să se asigure că aranjamentul sponsorizat de ei va ieși. Procurorii i-au fotografiat împreună pe Bellini, frații Farrugia și Fabrizio Maglia, directorul tehnic de la Lamezia. Rămas în al doilea meci, Bellini a discutat cu antrenorul de la Barletta, Ninni Corda (propus ulterior în România la Dacia Brăila și Rapid), dar nici acest aranjament nu a ieșit, aparent din cauza unui jucător. Amenințați cu moartea, Bellini și Corda au pus la cale un alt aranjament: egal la Barletta - Vigor Lamezia. Meciul s-a terminat cu rezultatul dorit, 3-3. Reținut în 2015, Felice Bellini a primit ulterior arest la domiciliu care i-a fost ridicat abia la începutul anului 2016. El are până acum trei suspendări sportive, cea mai mare de 5 ani, a doua de un an și 10 luni și a treia de 9 luni, plus amenzi însumate de 115.000 de euro!

screen shot 2018 03 22 at 13.28.22
Bellini și frații Farrugia, la întâlnirea cu șefii lui Vigor Lamezia. Poză făcută de procurorii italieni

 Unirea Dej, furnizor de jucători pentru CFR Cluj

Înființat în 1921, clubul Unirea Dej nu a jucat niciodată în Liga 1. Cele mai bune performanțe au fost obținut în fosta Divizie B, la jumătatea anilor ’90, cu Nicolae Manea antrenor. După 2000, Unirea a devenit satelitul oficial al lui CFR Cluj, club care a folosit și terenul din Dej în timp ce propriul stadion era reconstruit. Relațiile dintre cele două cluburi sunt excelente, lucru recunoscut și președintele Mircea Itu: “În ultimii 3 ani, am dat 12 jucători la CFR Cluj”. Coincidență sau nu, în 2013, CFR Cluj a intrat într-un parteneriat îndoielnic pentru o academie internațională cu un alt italian implicat în dosarul de trucare de meciuri Dirty Soccer, Maurizio “Morris” Pagniello. Suspendați amândoi în acest caz, Pagniello și Bellini sunt prieteni pe Facebook.

8 magnifici dirty soccer romnia.001

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
125449014739398
Dan Pricop  •  23 August 2018, 23:18

...Dl Gigi Becali e un parior greu,...a spus'o pe sleau,...'eu pariez ce vreau,pe Steaua!'...la televizor,dupa 1-1 cu Partizan,...

125449014739398
Dan Pricop  •  23 August 2018, 23:13

...toti banii din prostitutie,trafic de droguri,arme,si persoane,...banii murdari,sant spalati an finantarea cluburilor de fotbal,transferuri,...si pariuri. orice club de fotbal din lume,plateste o taxa,...si eventual un procent din castigurile din transferuri,...cui...??? aveti rabdare...,fiecare club are oamenii sai care se ocupa de rotunjirea veniturilor cu banii din pariuri... fiecare casa de pariuri,nu agentie,...are oamenii sai care au grija ca pierderile sa fie minime sau chiar sa nu existe,... nicio agentie sau,casa de pariuri nu va prezenta rulajul sau beneficiurile ori castigurile sau profiturile sale... toate meciurile si biletele sant atent controlate,...se iau masuri din timp,totul e sub control...nimic nu scapa,...ati vazut ce meciuri s'au trantit la Campionatul din Rusia?... mai vreti vreun exemplu?,...an toate sporturile se trucheaza meciuri sau jocuri... daca o casa de pariu are pierderi mari pe un meci sau doua,acele meciuri nu vor iesi asa cum figureaza'n pronosticuri pe biletele jucate,iar echipele an cauza primesc de 10 ori mai multi bani decat le'ar oferi televiziunile,sponsorii sau conducerea clubului,...oamenii cheie,vreau sa spun,pt ca un aranjament la acest nivel se face cu doua sau trei persoane...,ce vedem la tv,e pepsi expirat...

1062432440466057
Cojocariu Iosif  •  30 Martie 2018, 10:32

Ar trebu ca Dan Petrescu sa va ia toți banii,ce legătură are cu individul...slugi ale fcsb-ului...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează