GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  BELGIA

GSP a vorbit cu antrenorul care a pus bazele marii echipe a Belgiei: ”Am format un grup talentat și vesel”

Leekens a fost unul dintre candidații FRF pentru postul de selecționer al României. Burleanu l-a întâlnit pe belgian înainte de a bate palma cu Daum
Leekens a fost unul dintre candidații FRF pentru postul de selecționer al României. Burleanu l-a întâlnit pe belgian înainte de a bate palma cu Daum

Articol de - Publicat marti, 11 aprilie 2017 00:00

George Leekens, 67 de ani, antrenorul care a pus bazele marii echipe de azi a Belgiei, vorbește despre secretele construcției unei formații care navighează acum în vârful fotbalului mondial.

 - Mister Leekens, ați fost arhitectul actualei echipe a Belgiei, care ajunsese în 2015 pe locul 1 mondial. Există un secret al proiectului?
 - Am beneficiat de multe talente și am lucrat cu responsabilitate. Am avut lângă mine un colectiv vast, am ales antrenori specializați pe segmente, un staff medical formidabil. Am structurat și un grup de 10 oameni cu misiunea de a viziona meciuri și de a asista la pregătirile de la cluburi pentru a superviza permanent jucătorii, inclusiv pe cei de peste hotare. Ne-au trebuit circa doi ani ca să construim o formație tânără și competitivă. Am format și un grup foarte vesel, nu doar talentat. Mi-e greu să spun care dintre jucători era cel mai distractiv, toți contribuiau la o atmosferă frumoasă în echipă. Dar Mertens, Fellaini și De Bruyne se numărau printre cei responsabili cu buna dispoziție

A fost o muncă imensă, dar nu se poate altfel.

- Presupun că nu v-ați oprit doar la a urmări jucătorii oricum foarte vizibili, la formațiile de top.
- Nicicum! Am căutat și în școli, și la cluburile mai mici. N-a fost ușor. A trebuit să filtrăm în permanență jucători, să extragem calitatea și caracterele, fiindcă numai așa poți crea o echipă care să ajungă să controleze jocul. Așa am reușit ca, azi, Belgia să aibă peste 30 de jucători de înalt nivel.

"I-am sfătuit să nu caute alibiuri, ci să lupte pentru un loc în echipă"

- Îți trebuie însă curaj să aduci la echipa mare jucători de la U21. Cine face asta în România, să titularizeze tineri de 19-20 de ani la prima reprezentativă, e considerat un pic nebun.
- Da, îți trebuie curaj și să fii convins că faci ceea ce trebuie! Dar totul vine ca un efect al muncii. Le-am spus mereu tinerilor să nu fie niciodată mulțumiți doar că au ajuns la echipa națională. Să vrea mereu mai mult. Și i-am mai sfătuit să nu caute niciodată alibiuri pentru că nu joacă la un moment dat, ci să se lupte mereu să-și câștige locul în echipă. Regula e "nu fi stresat, ci motivat!".

- Ați lucrat cu jucători ajunși mari în fotbalul mondial. Hazard?
- L-am forțat la un moment dat pentru a-l stimula să crească. E un tip care nu e niciodată apăsat de atmosferă, ci un băiat puternic. Nu îi place să muncească orbește. Mourinho l-a testat mai mult decât mine. Dar acum este un fotbalist de clasă, care vrea mereu să cîștige. De fapt, acesta a fost secretul Belgiei: am adunat un grup cu foame de trofee, de performanță.  

"La debut, Courtois a jucat magistral cu Franța"

- Am remarcat recent un comentariu în Belgia care puncta că Vincent Kompany ar putea fi lejer prim-ministrul țării peste vreo 20 de ani. E un tip inteligent?
- L-am pus căpitan la echipa națională, chiar dacă nu avea selecții prea multe. Nu mi-a păsat. Mi-am dat seama că poate juca un rol important în grup. Puternic, inteligent, un lider. Nu s-a plâns niciodată de responsabilități, respectă regulile și le cere și celorlalți să facă la fel. A fost căpitanul meu, cu o mentalitate corectă pentru grup, pentru a aduce echilibrul tinerilor.

- Courtois?
- I-am oferit la 19 ani debutul în echipa reprezentativă într-un amical cu Franța la Paris. S-a terminat 0-0. A jucat atunci magistral, de parcă ar fi avut în spate alte 50 de selecții. Acum e unul dintre cei mai mari portari ai lumii.

- De Bruyne?
- A avut anumite probleme medicale, obosea foarte repede. La fel ca și Hazard însă, e genul căruia trebuie să-i dai libertate pe teren. Joacă foarte bine împreună. Reușesc să găsească o balanță în felul în care se completează. Avantajul lor este că pot evolua în minimum două sisteme, iar asta e important pentru orice antrenor.

3participări la turnee finale are la activ Leekens ca antrenor: CM 1998 cu Belgia și Cupa Africii cu Tunisia (sferturi, 2015) și Algeria (2017)

2e numărul mandatelor pe care Leekens le-a avut pe banca Belgiei: '97-'99 și '10-'12

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează