GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  PETROLUL

Petrolul sărbătorește 50 de ani de la victoria istorică împotriva lui Liverpool: "O partidă eroică"

Nebunie în tribune la victoria istorică din '66 +1   FOTO
Nebunie în tribune la victoria istorică din '66

Articol de - Publicat miercuri, 12 octombrie 2016 00:00

Petrolul celebrează azi împlinirea a 50 de ani de la victoria istorică împotriva lui Liverpool, 3-1 la Ploieşti în Cupa Campionilor Europeni, rămasă unicul succes al românilor contra "cormoranilor". Mai trăiesc 8 jucători de la tripla confruntare cu britanicii, inclusiv vedeta Mircea Dridea (79 de ani).

"Dragomir recuperează o minge servită de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde decis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în poziţie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. (...)

Ploieştenii revin în atac şi reuşesc să preia conducerea în minutul 59 prin Boc, care înscrie din apropiere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în minutul 65 reface întreg handicapul: Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul".

Ca şi cum Astra ar bate pe Bayern

Aşa sună pasajele din cronica semnată de Gheorghe Nicolaescu în "Sportul popular" din 13 octombrie 1966 despre golurile istorice ale Petrolului în returul din Cupa Campionilor Europeni cu Liverpool, la Ploieşti.

"Găzarii" învingeau atunci cu 3-1 campioana campioanei mondiale, căci Anglia tocmai cucerise în vară titlul suprem, iar succesul acesta, după 0-2 pe "Anfield", împingea calificarea într-un baraj pierdut apoi de ploieşteni, 0-2 la Bruxelles.

Dar victoria din 12 octombrie, de la care se împlinesc astăzi 50 de ani, rămâne şi în prezent singura a unei echipe româneşti în faţa lui Liverpool. E ca şi cum Astra Giurgiu ar învinge diseară pe Bayern Munchen!

Ultimii supravieţuitori

Dintre cei care au luptat în tripla cu britanicii în urmă cu jumătate de veac mai trăiesc doar opt mohicani: Mircea Dridea (79 ani), Alexandru Boc (70 ani), Eduard Iuhasz (74 ani), Octavian Dincuţă (69 ani), Dumitru Munteanu (84 ani), Alexandru Pall (75 ani), Virgil Dridea (75 ani) şi Camil Oprişan (69 ani). Toţi sunt pensionari, ultimii doi activează şi ca observatori AJF Prahova.

Într-un amplu interviu acordat anul trecut Gazetei, Mircea Dridea rememora clipele jocurilor cu Liverpool: "Entuziasmul pentru victoria de la Ploieşti a cuprins mai mult fanii şi presa decât actorii de pe gazon, precum la teatru după o reprezentaţie reuşită. Oricum, porniserăm acea dublă doar cu gândul să nu ne facem de râs. Noi, o echipă din fundul Europei, jucam cu campioana campioanei mondiale en titre! La Liverpool, Sfetcu a făcut un meci miraculos în poartă şi am luat golurile abia în ultimele 25 de minute. Iar la Ploieşti ni s-au refuzat şi două penalty-uri".

Şi detalia: "A fost o partidă realmente eroică, pentru că am evoluat 50 de minute cu un om în minus. Badea s-a accidentat, iar pe atunci nu putea fi schimbat decât portarul, cu acceptul medicului partidei. Apoi, la baraj, am mers ca la un război dinainte pierdut, fără Badea, fără Iuhasz, fără Florea, eliminat la Ploieşti. La încălzire, aveau ăştia de la Liverpool nişte moace de parcă erau gata să ne mănânce de vii! Îi cam deranjaserăm că i-am adus pentru calificare la a treia partidă".

 Dublă festivitate

"Am fi dorit să marcăm momentul aniversar cu un meci de old-boys împotriva lui Liverpool. Am corespondat recent cu englezii, dar, din păcate, pentru un asemenea eveniment trebuie să organizezi totul cu vreun an înainte. Plus că ar fi însemnat să achităm nişte costuri pentru deplasarea la Ploieşti a oaspeţilor. Dar în situaţia în care e clubul în ultima perioadă n-au fost timp şi bani pentru o asemenea acţiune", spune Cristi Vlad, preşedintele Petrolului ajuns în liga a patra.

Aşa că galben-albaştrii vor celebra în familie, în doi paşi. Azi, chiar la 50 de ani de la partidă, vor fi un dineu oficial, o conferinţă de presă şi o reuniune informală, de amintiri, cu Dridea şi compania, iar sâmbătă după-amiază, stadionul "Ilie Oană" va găzdui câteva evenimente în lanţ: meci old-boys Petrolul - selecţionata Prahova (ora 17:00), festivitate premiere generaţia 1966, partidă Petrolul - CS Cornu (L4, ora 19:00).

"Lupii" care au învins "cormoranii"

  • 12 octombrie 1966, Ploieşti
  • Cupa Campionilor Europeni, tur 1, manşa secundă
  • Cartonaş roşu: Florea (88)
  • Stadion: Petrolul
  • Spectatori: 11.000
  • Arbitru: Ivan Lukianov (URSS)

Petrolul - Liverpool 3-1 (1-0)
Au marcat: C. Moldoveanu (34), Boc (58), M. Dridea (65) / Hunt (50)

Petrolul: M. Ionescu - Pahonţu (cpt), Boc, Florea, Mocanu - Dincuţă, Dragomir - C. Moldoveanu, M. Dridea, Badea, V. Dridea. Antrenor: C. Cernăianu

Liverpool: Lawrence - Lawler, Milne, Smith, Yates (cpt) - Stevenson, Callaghan - Hunt, St. John, Strong, Thompson. Antrenor: W. Shankly

Românii împotriva lui The Reds

1966 Cupa Campionilor Europeni Liverpool - Petrolul 2-0/1-3/ 2-0
1970 Cupa UEFA Liverpool - Dinamo 3-0/1-1
1984 Cupa Campionilor Europeni Liverpool - Dinamo 1-0/2-1
2000 Cupa UEFA Liverpool - Rapid 1-0/0-0
2003 Cupa UEFA Liverpool - Steaua 1-1/1-0
2010 Europa League Liverpool - Urziceni  1-0/3-1
2010 Europa League Liverpool - Steaua  4-1/1-1
Total: 15    10    4    1    24-9    

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează