GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RETRO GSP

RETRO GSP. Un sfert de veac de la cea mai șocantă accidentare a unui fotbalist

Așa arăta Ivano Bonetti, fratele mai mic al lui Dario, după ce a fost accidentat de farfuria cu pui +6   FOTO
Așa arăta Ivano Bonetti, fratele mai mic al lui Dario, după ce a fost accidentat de farfuria cu pui

Articol de , - Publicat miercuri, 10 februarie 2021 11:54 / Actualizat miercuri, 10 februarie 2021 13:29

Pe 10 februarie 1996, Grimsby Town juca un meci ordinar de First Division pe terenul lui Luton Town. Oaspeții erau mari favoriți, după ce, cu doar o lună mai devreme, într-un duel din Cupa Angliei, îi snopiseră în bătaie pe cei de la Luton, 7-1!

Totuși, partida din urmă cu fix 25 de ani a fost câștigată de gazde, 3-2. La final, în vestiarul lui Grimsby a fost iureș. Antrenorul Brian Laws (34 de ani), aflat la prima experiență ca tehnician, și-a vărsat nervii pe vedetele formației.

Printre ele, Ivano Bonetti. Un mijlocaș italian de 31 de ani cu CV excelent, fusese campion în Serie A cu Juventus și cu Sampdoria!, dar care acceptase să joace în liga secundă engleză de dragul unei aventuri în Insulă.

SCANDAL ÎN VESTIAR

Când Laws și-a îndreptat către Bonetti principalele acuze, "ai început s-o lași mai moale, nu te mai implici deloc!", lui Ivano i-a sărit țandăra. I-a răspuns pe un ton la fel de agresiv, "mai taci din gură, vorbești numai prostii!", moment în care tânărul manager și-a pierdut complet cumpătul.

+2 FOTO

A privit rapid în jur în căutarea unui obiect pe care să-l arunce înspre elevul său. Cum primul lucru pe care a pus ochii a fost o farfurie plină cu friptură de pui, a înșfăcat-o și a aruncat-o direct către italian.

Șocat de gestul lui Laws, Bonetti n-a apucat să se ferească. Farfuria l-a lovit direct în față, provocându-i o fractură a pometelui drept! După un moment de uluială, colegii au sărit să-i despartă pe cei doi "cocoși", iar scandalul n-a degenerat și într-o răfuială fizică.

„ORI EU, ORI EL!"

Ivano a fost imediat operat, a revenit pe gazon spre finalul sezonului, însă în iulie '96 a plecat la Tranmere. Asta cu toate că fanii l-au implorat în genunchi să continue. Răspunsul peninsularului: "Ori eu, ori managerul! Cum conducerea a ales să-l păstreze pe Laws, renunț eu".

De unde dragostea fanatică a suporterilor pentru Bonetti? În vara lui '95, când s-a pus problema transferului la Grimsby Town, agenții mijlocașului obținuseră acordul lui Torino să-l lase liber în Anglia. Mai trebuia totuși plătită o sumă importantă, 100.000 de lire sterline, către o firmă americană, ca drepturi de imagine.

ȘI-A PLĂTIT TRANSFERUL

Ultrașii au făcut o chetă, au strâns 50.000 £. Restul însă nu se găsea, iar perioada de mercato era pe sfârșite. În acel moment, a intrat în scenă Ivano. A plătit din propriul buzunar cealaltă jumătate din bani, gest care i-a impresionat teribil pe suporteri.

Experiența printre "The Mariners" s-a sfârșit după nici un an, însă Bonetti are și acum fani la formația ajunsă între timp în liga a 4-a. Iar conflictul său cu Brian Laws a rămas în istoria fotbalului britanic drept "cea mai stranie leziune din toate timpurile".

Cine e Ivano Bonetti

Născut pe 1 august 1964, Ivano e fratele mai mic al lui Dario Bonetti, fost antrenor la Dinamo în două mandate. Bonetti II a fost considerat un mare talent, a și evoluat la cluburi tari din Serie A (Juventus, Sampdoria, Torino, Genoa, Atalanta, Bologna, Brescia), însă nu s-a realizat pe măsura așteptărilor din pricina caracterului său dificil. 

Într-o carieră întinsă pe durata a două decenii, a fost legitimat la 15 echipe, inclusiv la grupări de mâna a doua sau a treia ca Grimsby Town, Tranmere Rovers, Dundee ori Sestrese. În Scoția, în ultimele două sezoane, a fost jucător-antrenor la FC Dundee. I-a convins pe șefi să achiziționeze nume importante ale fotbalului - Claudio Caniggia, Temuri Kețbaia, Georgi Nemsadze - însă rezultatele nu au fost cele așteptate. S-a despărțit cu scandal de Dundee, apoi a renunțat să mai profeseze.

Incident similar cu Ferguson și Beckham

 În 2003, după un eșec cu Arsenal, în vestiarul lui Manchester United a avut loc un eveniment asemănător. Criticat de Alex Ferguson, David Beckham a scăpat o înjurătură către propriul manager. Sir Alex l-a auzit și, de nervi, a șutat într-o gheată aflată pe jos. Gheata a zburat direct spre arcada lui Beckham, care a avut nevoie de câteva copci. 

"Îl știți cu toții pe Ferguson. Înaintea meciurilor pe care le jucam în Europa, intra mereu pe teren și bătea lovituri libere sau penalty-uri. Și ne explica mereu cât de bun a fost el ca jucător, ce goluri marca și ce precizie avea. Însă momentul în care am aflat cât de bun era cu adevărat a fost după un meci cu Arsenal, în care am făcut câteva greșeli. A venit în vestiar, am avut un schimb mai dur de cuvinte și el a început să vină spre mine. Dintr-odată a lovit un munte de haine care se afla pe jos și de acolo a ieșit o gheată care m-a lovit direct în cap. Abia atunci am realizat câtă precizie avea cu adevărat", a povestit David după câțiva ani.

Citește și alte articole din seria RETRO GSP:

RETRO GSP » Azi, „Parpală” ar fi împlinit 80 de ani. Teofil Codreanu a locuit în Ghencea, a început fotbalul la Steaua, a devenit legendă în Giulești și a ratat un transfer la Juventus

RETRO GSP. 50 de ani de la singurul meci în care Cornel Dinu a fost rezervă la Dinamo

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează