FOTBAL  »  Superliga  »  ANIVERSARE

FOTO Suleymanul Stelei » Gazeta a fost acasă la Becali, în ziua în care s-au împlinit 10 ani de cînd i-a preluat pe roş-albaştri

Cea mai luxoasă şi mai luminată încăpere a palatului e folosită pentru conferinţele de presă +5   FOTO
Cea mai luxoasă şi mai luminată încăpere a palatului e folosită pentru conferinţele de presă

Articol de - Publicat joi, 24 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 23 ianuarie 2013 22:51

Gigi a cheltuit mai mult de 10 milioane de dolari ca să aibă un palat în care-şi petrece timpul înconjurat de aur şi de Luţu, care aleargă dintr-o cameră în alta pe covoare persane ca să-i încarce telefonul patronului.

Dacă vreun episod din "Suleiman magnificul" ar fi filmat în România, regizorii ar alege sigur palatul lui Becali drept studio. N-ar avea cum să rateze un decor care nu necesită ajustări. Camere mari şi înalte, aur peste tot, miniaturi. Şi Luţu, pe care Becali zice că l-a ales tocmai dintr-un serial turcesc cu "aghiotanţi care se sinucid din loialitate faţă de stăpîn".

"Noul Hagi", ca pe Rambla
Luţu n-are nevoie să recurgă la vreun gest extrem ca să-şi dovedească supunerea, o face altfel. Fostul megatalent milionar în dolari se lipeşte de perete şi rămîne nemişcat ca statuile de pe La Rambla din Barcelona. Tresare şi se apropie cînd Gigi ridică telefonul de pe masă şi strigă "Luţule, bagă ăsta la încărcat!". Fostul "nou Hagi" ia telefon şi dispare din încăpere.

FOTO Se împlineşte un deceniu de cînd Becali a devenit patronul celui mai titrat club din România: "Steaua m-a făcut ce sînt azi!"

Becali se aşează pe scaun auriu, în capătul mesei aurii şi arată mîndru: "Tot ce vedeţi în jur era numai lemn. Totul e creaţia mea! Luaţi-i p-ăia care au muncit aici şi întrebaţi-i cine a făcut tot, cine a fost arhitectul-şef. Oamenii angajaţi au avut voie să aleagă doar covoarele. Şi p-alea tot eu le alesesem, da' a zis unul că ştie pe cineva la Cisnădie".

"Am simţit arta"
Covoarele fac parte şi ele din decorul de serial turcesc, arată precum cele din colecţia Bisericii negre din Braşov, doar că ale lui Gigi sînt mai mari. Deputatul continuă să explice cum şi-a pus amprenta asupra clădirii construite cu 97 de ani în urmă: "Vedeţi uşile alea? Zece straturi de vopsea au pe ele! Că nu-mi plăcea mie nuanţa. Veneam, vedeam şi le ziceam «nu, mai daţi o dată!».

Am dat 7,3 milioane de dolari şi am mai băgat 3 milioane de euro. Cu totul, şi pe dinafară ce este. Pe mine m-au costat numai schela şi utilajele 200.000 de euro, ca să pot să-l gomez. Pentru că palatul e din piatră şi piatra nu se vopseşte. E chestiune de bun-simţ, de a simţi arta".

Şi continuă cu aerul unui specialist: "Am vorbit cu meşterul, l-am întrebat «ce facem pe dinafară?». Simţeam eu că nu e în regulă. Am vorbit cu specialişti, «dom'le, piatra nu se vopseşte, se gomează, cutare, cu nisip, cu presiune». «Păi unde?». Şi m-am interesat, am dat 200.000 de euro pe aparatura de gomat. Că aşa, dacă voiam, putea să mă coste doar 10.000 de euro vopseaua. Plus ce am pus eu aur pe medalioane. Şi m-a costat şcolarizarea muncitorilor, că eu i-am trimis vreo două săptămîni prin Germania pe cîţiva. Pe exterior, ca să ţină aurul, e nevoie de un tratament special şi de timp să se lipească foiţa sau praful de aur. Tot ce vedeţi în jur e opera mea milimetric: «Aici faci frunzuliţa asta, mai pune puţin aur aici, aici şterge, că nu-mi convine să fie aur»".

Gigi arată pereţii, uşile casei pe care a cumpărat-o de la urmaşii industriaşului Auschnit, fost proprietar al imobilului începînd cu 1932. Pentru Becali, clădirea funcţionează ca birou şi sală de conferinţe. Povesteşte mîndru ce cheltuieli extravagante a făcut pentru palat, apoi se ia cu mîinile de cap cînd îşi aminteşte de cheltuieli din fotbal.

Becali despre "Ză Guardiăn", Europa League şi ţepele din fotbal: "Eu sînt animal de junglă!"

Becali îi caracterizează pe Olăroiu şi pe Piţurcă, oamenii din fotbal care l-au influenţat cel mai tare, drept "muncă versus talent".

Icoanele mari sprijinite de pereţi îţi spulberă, pînă la urmă, senzaţia că te-ai afla în vreun serial turcesc sau c-ai citi din "Mă numesc Roşu", a lui Orhan Pamuk.

Calificare pe partea religioasă
Înconjurat de cruci şi de sfinţi, Gigi îşi aminteşte că The Guardian i-a creat o rubrică specială în ediţia de weekend şi argumentează de ce crede el că vesticii ar fi necredinicioşi: "În «ză guardiăn» am rubrică săptămînală. De ce nu te dau englezii pe tine? Dacă eram nebun, nu mă mai puneau ăia în ziar. Ziceau «bă, e unul nebun de la Bălăceanca, lasă-l în pace!». Sînt unele lucruri care li se par trăsnite, dar sînt penibili ei că nu le înţeleg. Eu am spus că-i doresc poporului român grîu, untdelemn şi vin. Dar asta înseamnă bogăţie, ei au înţeles că sîntem ţărani: «Auzi ce cer românii!». De un' să ştie ei, englezii nebuni? Catolicismul nu este... nu că nu este, că e sora noastră, a ortodoxiei, dar ei, catolicii, şi-au pierdut credinţa. Ei nu mai iau religia ca sfinţenie, o iau ca instituţie, ca pe o lege. Sînt nişte roboţi!".

Gigi aşteaptă ca Steaua să-l răzbune în Europa League, pedepsindu-i pe englezii "ignoranţi": "Eu merg pe premoniţii d-astea în viaţă, da' pe premoniţii sfinte, nu pe superstiţii! Eu sînt sigur că trecem de Ajax, dar ştii de ce? C-o s-o bat pe Chelsea, să-i bat pe englezi şi să le arăt ălora de la «ză guardiăn» ce înseamnă vinul şi untdelemnul şi grîul!".

"În politică faci bani doar dacă eşti corupt, fotbalul poate fi o afacere!"
Palatul aurit a costat mai mult decît un post de deputat: "În politică am cheltuit vreo trei-patru milioane de euro, cu totul. În politică faci bani doar dacă te gîndeşti la corupţie, dacă urmăreşti să faci politică mafiotă". În fotbal crede că faci bani şi fără politică mafiotă: "La fotbal e altceva, acolo e afacere. Eu mă adaptez, eu sînt animal de junglă! Cum a venit criza, am tăiat imediat toate cheltuielile".

Explică pe rând toate reducerile de costuri: "Ziceau ăştia: «Dom'le, să vezi, că avem cea mai tare şcoală de juniori». «Aşa, şi? Închide-o, pune cheia! Ce dacă e tare centrul de tineret dacă dispare echipa mare cu totul? Voi sînteţi nebuni? Am 18 grupe! Să rămînă 5!». Pierdeam bani cu marketingul, voi vă daţi seama? Unde aţi mai pomenit marketing care să piardă bani? Oamenii din club mi-au zis «da, e în pierdere, da' e sursă de bani cash». Cum adică, mă, bag 30.000 de euro ca să-mi vină 10.000 de euro înapoi?! Păi, eu vreau să fac fotbal sau să fac magazine? A, fac şi magazine, da' să cîştig ceva, măcar un euro la un tricou vîndut! Copos nebunu', nu, el zicea că planeta se scufundă, dar acumula cheltuieli tot mai mari, salarii din ce în ce mai mari. Eu l-am chemat pe Apostol, «băi, cîţi bani vrei ca să pleci?» şi am scăpat de el. Copos l-a chemat şi l-a angajat cu 18.000 pe lună!".

Laudele şi lecţia de economie se opresc: "În vara cu Hagi antrenor am cheltuit pe achiziţii 9,2 milioane de euro! Şi n-am recuperat un ban!". Dovada că nu e funny să cheltui bani care nu ţi se mai întorc? Gigi se uită la fotograful Gazetei şi vede tot dezastre financiare: "Ştii ceva? Tu chiar semeni cu Pleşan!" :).

"Oli munceşte, Piţi e genial"
Înconjurat de aur, cu butoni şi cu ceas din aur, Becali compară doi dintre antrenorii care l-au marcat pe el cel mai tare în ultima vreme.

Piţurcă l-a adus în fotbal cînd el însuşi recunoaşte că nici nu-i plăcea prea tare sportul ăsta, Olăroiu l-a condus în Champions League şi într-o semifinală de Cupa UEFA.

El i-a dat gustul fotbalului şi impresia despre ce înseamnă să te pricepi la un sport în care o greşeală de arbitru sau un milimetru de bară face diferenţa: "Olăroiu este un antrenor complet. Piţurcă e un antrenor care lucrează din geniu. Oli studiază mai mult, munceşte mai mult. Munca fără geniu poate duce la rezultate în fotbal, geniu fără muncă nu se poate. Piţurcă d-aia este bun numai la echipa naţională, că acolo nu-i nevoie de muncă. Primeşti jucătorii gata pregătiţi. Ca antrenor de club, e mult mai mare Olăroiu".

Mult mai greu găseşte răspunsul atunci cînd trebuie să aleagă între doi antrenori străini pe care i-a avut. "Între Zenga şi Protasov nu pot să dau un verdict, timpul nu-mi permite. Am avut perioade scurte cu amîndoi. Cel mai frumos fotbal l-a jucat Protasov, Zenga aproape luase campionatul, dar n-a fost lăsat să termine. Mă înţelegi? Hahaha! Ştii ce fac? Le mai dau o repriză de baraj, să vedem care e mai bun!".

Din priză, pe GSPTV!
Sigur că n-au avut timp. Pe Walter Zenga, Gigi l-a dat afară cînd italianul era aproape campion. Ceea ce el nu crede că e tocmai o greşeală, cum nu vede c-ar fi greşeli nici miile de ore petrecute în direct la TV, mii de ore în care Tătăruşanu e salvator, apoi dezastruos, Rusescu e dat afară sigur, pe urmă golgeter absolut necesar.

De ce e zi de zi în direct la televiziuni? "Jucătorii trebuie să ştie că eu tot timpul vorbesc la televizor, ca să le fie frică! O echipă e greu de gestionat, nu e cum credeţi voi! Sînt 40 de bărbaţi într-un club. Voi trei dacă plecaţi undeva patru zile, vă certaţi sigur pe ceva! Dar într-o echipă de fotbal? E imposibil să nu se trezească unu' într-o dimineaţă cu o păsărică pe creier!".

Discuţia din palatul de milioane de dolari şi de euro se încheie. Luţu e tot lipit de perete, în faţa uşii, Virgil la fel. În costum, Gigi merge lejer ca şi cum ar fi îmbrăcat în pijamale. Glumeşte cînd fotograful mai îndreaptă o dată obiectivul: "Nebunule, fă-mi poză cu sacoul încheiat, nu aşa!".

Se deschide uşa spre poarta cu lei din piatră, printre care se strecoară fotbaliştii cînd vin să semneze cu Steaua. Trec 20 de minute, ajungi acasă şi deschizi televizorul. Becali e pe GSPTV, în direct prin telefon: "Mi-a propus Victor un jucător!". Luţu scosese aparatul de la încărcat.

"În fotbal conteaza mult norocul. Voi vă daţi seama că Steaua are 9 calificări în grupe? Ne-am calificat chiar şi cînd aveam echipă slabă şi ne chinuiam în campionat" (Gigi Becali, finanţator Steaua)

"Rădoi e cel mai important fotbalist pe care l-am avut. Aşa, a plecat şi Bogdan Stancu, dar nu s-a întîmplat nimic. Cînd a plecat Rădoi, s-a prăbuşit echipa!" (Gigi Becali, finanţator Steaua)

"Care a fost cel mai bun jucător străin pe care l-am avut? Thereau, pe francezul ăla îl văd acum la Chievo, el centrează, el dă cu capul, el driblează, el face tot, deci chiar e un fotbalist de clasă" (Gigi Becali, finanţator Steaua)

"Ce aş alege între Bourceanu şi Bănel Nicoliţă? Acum ştiu fotbal, sînt specialist şi dacă aş fi la orice echipă, nu la Steaua, primul fotbalist din lotul meu ar fi Bourceanu" (Gigi Becali, finanţator Steaua)

"George Copos a fost şocat să vadă că eu mă ocup de tot. ««Băi, Machiaveli, cînd ai, mă, timp de toate, pînă şi de preţul biletelor te ocupi?»» Auzi, păi, de-aia a ajuns unde a ajuns cu Rapid şi eu sînt un de sînt cu Steaua" (Gigi Becali, finanţator Steaua)

"Regrete? Nu am...Ba am, unul singur. Că m-am luat de Gică Hagi după meciul de la CFR. Prea nebun! Prea mare scandal am făcut! S-a supărat şi el şi, orgolios, m-a ţinut minte. El a tăcut, a tăcut, dar pe final mi-a dat la cap într-o conferinţă de presă" (Gigi Becali, finanţator Steaua)

8,5 milioane de rezultate indică google.com la căutarea "Gigi Becali"

545 de mii de rezultate indică google la căutarea "George Copos", deşi patronul Rapidului a intrat în fotbal cu 10 ani mai devreme ca Gigi Becali

11 ore într-o zi la dispoziţia presei

Programul lui Gigi Becali în ziua reportajului
10:00 - 11:00 sport.ro
12:00 - 15:00 Gazeta Sporturilor
15:00 - 16:00 GSP TV
16:00 - 17:00 DigiSport
17:00 - 18:00 sport.ro
19:00 - 20:00 GSP TV
20:00 - 21:00 DigiSport
21:30 - 22:30 România TV
23:30 - 00:30 Antena 1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (34)
ghetraian
ghetraian  •  24 Ianuarie 2013, 15:05

l-ai luat pe rapa o sa duci steaua de rapa dupa meciu de ieri sa vazut ca este o mare chiftea

danny1029
danny1029  •  24 Ianuarie 2013, 14:22

Mai baieti, voi bateti recordurile de pupincurism, auzi "Suleymanul Stelei". Iar un articol mare cu si despre Gigi, iar il pupati cu abnegatie prin partile moi. Ce v-ati face daca n-ar fi el? Cred ca ati inchide pravalia de tot!

de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  24 Ianuarie 2013, 11:47
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

C-am mult te-ai uitat pe A3!! :-))

Vezi toate comentariile (34)
Comentează