FOTBAL  »  Superliga  »  ISTORIA FOTBALULUI

A luat campionatul cu Rapid, Dinamo şi Craiova! 19 ani de la dispariţia unui antrenor monumental

Articol de - Publicat joi, 04 aprilie 2013 00:00 / Actualizat joi, 04 aprilie 2013 13:23

Valentin Stănescu a scris istorie în Liga 1, antrenînd echipe ca Rapid, Steaua, Craiova sau echipa naţională a României. La 19 ani după ce a murit, GSP îţi explică cine a fost cel poreclit "Zimbrul"


Primii paşi
Pe 20 noiembrie 1922 a deschis ochii pentru prima oară, la Bucureşti, cel ce avea să aducă din postura de antrenor primul titlu din istoria Rapidului. "Zimbrul", aşa cum era supranumit, şi-a început cariera de jucător,pe postul de portar, în anul 1933, la Olimpia Bucureşti. A jucat 8 ani acolo, după care Stănescu a mai evoluat pentru Malaxa Tohan, Sportul Studenţesc, Sparta Bucureşti, Carmen Bucureşti şi CFR Bucureşti (cum se chema atunci Rapidul). Pentru prima reprezentativă a bifat 5 selecţii.

Primul mandat de antrenor
Cariera de antrenor şi-a început-o în anul 1953 la Locomotiva MCF. Din 1953 şi pînă în 1971 a antrenat pe Dunărea Giurgiu, Unirea Focşani, Metalul Tîrgovişte, CFR Bucureşti şi Steagul Roşu Braşov. În 1971 preia conducerea tehnică a echipei Steaua Bucureşti, unde rămîne pînă în 1973, cînd ajunge la naţionala României. Mai antrenează echipe ca Petrolul Ploieşti, Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti.

Rezultate remarcabile atît pe plan naţional, cît şi internaţional
Pe lîngă performanţa de a aduce primul titlu de campioană din istoria Giuleştiului, în 1967, Valentin Stănescu a reuşit să cîştige campionatul şi cu Craiova în 1979 şi cu Dinamo în 1981. În afara ţării, Stănescu a reuşit să cîştige două Cupe Balcanice cu Rapid, în 1965 şi 1966.

Stadionul Giuleşti - Valentin Stănescu
Stănescu a murit pe 4 aprilie 1994, la vîrsta de 71 de ani. După moartea sa, Stadionul Giuleşti primeşte numele celui care ani de zile a bucurat tribunele, apărînd cu onoare buturile alb-vişinii sau conducînd de pe bancă echipa alb-vişinie.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (20)
salah_al_din
salah_al_din  •  05 Aprilie 2013, 12:50

Dupa desfiintarea Carmenului, Valentin Stanescu si Bazil Marian au fost prinsi cand incercau sa fuga din tara, pe un vapor. Arestati, intemnitati, au fost santajati si obligati sa mearga la clubul PCR-ului, CFR Bucuresti, ulterior Locomotiva, azi Rapid. Asa s-a facut ca doi dintre cei mai importanti fotbalisti din anii aia, desi urau clubul comunist au ajuns sa joace tocmai pentru ei... ciudat cum te poarta vremurile, soarta... ca antrenor a fost un maestru al compromisului, in 81 a cedat santajelor securiste si a schimbat echipa care nu reusise sa invinga ungaria, asa s-a facut ca dinamovistii bagati in teren cu elvetia ne-au pierdut calificarea in spania.

tityanoo
tityanoo  •  04 Aprilie 2013, 21:10
Postat de ticutroya pe 04 Aprilie 2013, 20:03

Sroafa bolsevica , n-ai murit fa mutanto ?

Ha,ha,ha:)))Nu-l mai necaji si tu ca oricum l-a necajit mama natura..nu vezi ce fata de homeless useless are:)))

ticutroya
ticutroya  •  04 Aprilie 2013, 20:03
Postat de xhthu pe 04 Aprilie 2013, 17:35

hombre,din fericire nici nu-ti cer sa pierzi timpu pe aci mai ales ca mi-ai pierde timpu si mie avand in vedere ca nu esti in stare sa te prinzi ca nu asteptam replica servindu-ti colocvial un 'sa traiesti' pe post de la revedere cum nu esti in stare sa te prinzi nici ca daca fac o paralela nu inseamna ca amestec contexte vagi,vagine sau alte specii,ci doar iti solicit materia cenusie putin pentru a evita plictiseala predarii teoriei chibritului gen nu poti nega ca instinctul de turma va aduna grupuri cu aceleasi conceptii asimilate de la unu la altu...bla bla... se ajunge la generalizare...bla bla...esti prost pt ca esti,nu pt ca esti in grup rapidist...etc.pt mura in gura cauta la padu

Sroafa bolsevica , n-ai murit fa mutanto ?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează