FOTBAL  »  Superliga  »  DATORII

„Jucătorii de la Mioveni sunt amenințați: «Ați îndrăznit să vorbiți? Vă scoatem din lot!»” » Comunicat tăios al AFAN în scandalul datoriilor: „4 echipe au intrat în spirala falimentului”

Jucătorii lui CS Mioveni sunt neplătiți de câteva luni // foto: Raed Krishan
Jucătorii lui CS Mioveni sunt neplătiți de câteva luni // foto: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat joi, 08 decembrie 2022 13:16 / Actualizat joi, 08 decembrie 2022 15:00

Asociația Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, AFAN, a publicat astăzi un comunicat tăios, în care acuză lipsa de implicare a conducătorilor din fotbalul intern pentru a preveni situațiile în care fotbaliștii ajung să fie neplătiți de luni bune, așa cum se întâmplă acum la CS Mioveni.

  • AFAN reprezintă şi apără drepturile şi interesele fotbaliştilor profesionişti şi amatori din Ligile I, II şi III şi din ligile inferioare de fotbal, inclusiv fotbal feminin, futsal, juniori, precum şi pe cele ale antrenorilor de fotbal, dar și acordă jucătorilor şi antrenorilor consultanţă la semnarea contractelor, a actelor adiţionale, acordurilor, transferurilor şi a oricăror alte documente pe care un jucător/antrenor le încheie cu un club.
Mihai Rotaru a anunțat cine preia echipa, după demisia lui Mirel Rădoi: „Am avut o ședință, au dat drumul la treabă”
CSU CRAIOVA
Mihai Rotaru a anunțat cine preia echipa, după demisia lui Mirel Rădoi: „Am avut o ședință, au dat drumul la treabă”

În cadrul comunicatului, AFAN acuză că forurile care conduc fotbalul din România, LPF și FRF, nu au luat măsuri astfel încât să evite noi cazuri Gaz Metan și Academica Clinceni, echipe care au încheiat sezonul trecut în genunchi, în imposibilitatea de a plăti jucătorii și ceilalți salariați.

Mai mult, AFAN susține că măsurile pe care le-a propus sunt blocate de conducători prin tot felul de „găselnițe”.

Comunicat tăios al AFAN, în contextul problemelor financiare din Liga 1: „Nu vreți să schimbați nimic! Există modele de succes”

Finalul sezonului 2021/22 în Liga 1. Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș mimează fotbalul, zeci de fotbaliști neplătiți, entități ținute în viață artificial pentru a juca (mult spus) meciurile rămase. Au fost adoptate fix zero măsuri de către capetele luminate aflate în fruntea fotbalului mioritic menite să evite, pe viitor, situații similare.

Avem două, trei comisii și comiții în care ne facem că lucram pentru binele fotbalului românesc. Modificări ale procedurii de licențiere și monitorizare financiară? Da, dar menite să ajute fix cât ar ajuta o cremă reumatică aplicată pe un picior de lemn. Ei se prefac că sunt corecți, noi ne prefacem că îi controlăm.

Modificări ale regulamentelor sportive pentru armonizarea lor cu regulamentele FIFA, modificări propuse de AFAN astfel încât bătaia de joc la adresa fotbaliștilor români să înceteze? Stop! Întâi înființam o “comisie care să verifice modificările”. Rezultatul, după multe luni de “verificări”? Aprobarea câtorva modificări neesențiale, fără impact major. Fotbaliștii vor rămâne tot sclavi, la cheremul conducătorilor.

Există modele europene de succes care pot fi implementate și în România (garantarea cheltuielilor la începutul sezonului, monitorizarea cheltuielilor cluburilor din trei în trei luni, un sistem de licențiere strict, armonizarea regulamentelor noastre cu cele de la FIFA….etc) nu trebuie să inventăm roata. Adevărul este că nu vreți să schimbați nimic!

AFAN: „Amenințări de pe toate palierele pentru fotbaliștii de la CS Mioveni”

Despre cazul CS Mioveni, unde jucătorii sunt neplătiți de 4 luni, AFAN spune că cei care au luat atitudine au fost amenințați cu ruperea contractelor.

Fotbaliștii de la CS Mioveni au luat atitudine. Rezultatul? Amenințări de pe toate palierele. Și de acasă, și de la București. Ați îndrăznit să vorbiți? Vă scoatem din lot. Vă antrenați separat. Vă sancționăm disciplinar. Nu vă mai plătim… Stai, că asta făceam deja. Vă reziliem contractele. Bine că nu sunt dați afară din tară…

În încheiere, Asociația condusă de Emilian Hulubei avertizează că „încă 2-3 echipe” din Liga 1 sunt în situația argeșenilor:

Domnilor conducători, nu vă îmbătați cu apa rece! Situația de la CS Mioveni nu este singulară. 

Încă 2-3 echipe sunt în exact aceeași situație. Rostogolesc datoriile, cesionează drepturi viitoare, pe scurt, au intrat într-o spirală a datoriilor care vă avea un deznodământ sigur: insolvență, faliment, jucătorii vor fi păcăliți și nu își vor primi banii munciți. Și o să fie cam greu să “sponsorizați” 3-4 echipe astfel încât să mimeze fotbalul până la finalul campionatului.

Ai restanțe financiare? Ești neplătit? Vrei să devii liber? Da, se poate, dar nu imediat, cât timp te judeci vei fi obligat să rămâi la club, să iți respecți contractul. Deci, să mai joci gratis încă trei, patru luni. De ce? Pentru că tu, fotbalistule, în ochii lor nu contezi. Pentru că tu, fotbalistule, nu votezi. Doar membrii afiliați votează. Și atunci, de ce să își facă griji pentru tine, de ce să modifice regulamentele?

- Comunicat AFAN

Una dintre celelalte echipe cu probleme financiare este FC Voluntari. GSP a informat zilele trecute că la Voluntari sunt restanțe salariale de două și trei luni la jucători. Situația e și mai gravă în rândul staff-ului, care n-a mai fost plătit de 4 luni!

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Mititelu și Croitoru l-au demis pe Rădoi » 9 obiective ratate în total de fostul selecționer

Confirmat! El este fotbalistul din Superliga ofertat deja de Mihai Rotaru: „Să nu-l cedăm oltenilor pentru mai puțin de 500.000 de euro”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
sibelius
sibelius  •  08 Decembrie 2022, 15:30
Postat de vasileroaita pe 08 Decembrie 2022, 14:50

Bine ca cei care conduc fotbalul nostru iau măsuri aberante, ca regula *** U21, sau interdicția pentru Steaua de a promova.

Ai trebuia sa te supere VAR-ul ca să te deranjeze singurele masuri normale din mama-liga.

vasileroaita
vasileroaita  •  08 Decembrie 2022, 14:50

Bine ca cei care conduc fotbalul nostru iau măsuri aberante, ca regula *** U21, sau interdicția pentru Steaua de a promova.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

boribgue
boribgue  •  08 Decembrie 2022, 13:56

Sa faca campionat de 30 de echipe, poate terminam sezonul cu 16 bune.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează