FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - DINAMO 2-2

Agăţaţi de locul 6 » Rapid şi Dinamo au oferit un spectacol de goluri, ratări şi 14 cartonaşe

Articol de - Publicat luni, 03 mai 2010 00:00

Oaspeţii au condus cu 2-0, dar au fost egalaţi pînă la pauză. Giuleştenii au avut mai bine de o repriză om în plus, însă, ca la Galaţi, n-au putut să marcheze. Roş-albii păstrează 5 puncte avans, dar vişiniii speră să-şi recupereze cele 3 puncte la TAS.
Vezi rezumatul meciului Rapid - Dinamo 2-2! (video)

Capitala - istorie neagră
Steaua, Dinamo şi Rapid ocupă locurile 5,6 şi 7. Este pentru prima oară în ultimii 38 de ani cînd, cu 4 etape înainte de final, nici o echipă din Bucureşti nu e pe podium.

38 de ani au trecut de cînd primele 4 locuri erau ocupate doar de echipe din provincie cu 4 etape înaintea finalului de campionat. În sezonul 1971-1972, FC Argeş, UTA, U Cluj şi ASA Tg. Mureş erau primele în clasament

ZIDUL CANIN
Dinamo a obţinut biletele pentru Europa după un meci în care a condus cu 2-0 şi a evoluat aproape 50 de minute cu un om mai puţin.

Giuleştiul s-a obişnuit să aducă meciuri de poveste pe final de sezon. Cu o echipă a Rapidului agăţîndu-se stoic de ultimele fire care duc spre un loc european. A fost mai întîi magia unui 5-1 istoric împotriva Stelei, în urmă cu două etape, iar aseară a urmat episodul cu Dinamo, desfăşurat după un scenariu abracadabrant, demn de nebunia unui derby legendar.

Contre-blitz
Iar trupa lui Andone a propus de această dată nu doar un galop de sănătate, precum în faţa roş-albaştrilor. A preferat acum varianta duşurilor reci-calde pentru suporteri, balansînd între starea de gură-cască şi postura de vişiniu miraculos. Asta fiindcă Dinamo a pornit ciocnirea cu echilibru şi pragmatism.

Două încercări timide ofensive ale gazdelor, cu Ioniţă în prim-plan, au fost anihilate brusc de cuplul Cristea&Cristea, pe un contraatac-blitz, finalizat chiar în inferioritate, de doi contra patru (11). O pasă magistrală a "Prinţului" l-a pus în situaţie de finalizare pe tizul său din avanposturi, care l-a ridiculizat apoi cu un lob de manual pe Bornescu, ieşit nehotărît la blocaj.

Un 0-1 sedant pentru un stadion care venise să vadă iar erupţia vulcanului din Grant. Cesinha (18) a încercat să repună Giuleştiul în joc, manevrînd în stil sud-american pe flancul unde Molinero şi Scarlatache au părut chiar de la început doi teleportaţi pe o planetă necunoscută. A pus o minge la 2 metri în faţa porţii lui Curcă, dar nimeni n-a apărut să "înţepe" fin balonul spre plasa dinamovistă! În schimb, Dinamo a lovit iar pe contră: centrare Andrei Cristea respinsă la marginea careului pînă la Alexe, care a plasat un şut simplu pentru 0-2! "S-a terminat!" părea să sugereze liniştea nefirească aruncată peste arenă!

Revenire miraculoasă
Dar aici s-a produs declicul. Două faze ucise copilăreşte de Grigorie (25, 29) îl scot din minţi pe Andone, care mută fără şovăire cu Herea în locul ex-dinamovistului bramburit. Iar din lovitura liberă a decarului rapidist pleacă semnalul renaşterii neabandonate: Curcă scapă mingea, Ioniţă prelungeşte, iar Djakaridja Kone o înfundă în propria plasă (33). Pe val, Costin Lazăr şi compania lovesc din nou după numai 180 de secunde, răpunînd o defensivă ridicolă: Bozovici trece de Kone şi oferă prilejul lui Ioniţă să egaleze (36).

Dinamo se prăbuşeşte, Pulhac îşi confirmă renumele de fundaş cu minte mică şi se aranjează de două avertismente în numai trei minute (42). Mai departe, pînă la final, un singur indicator: către buturile lui Curcă! Un Rapid forţînd cu toate liniile şi ratînd din toate colţurile posibile şi imposibile în faţa unui adversar închis pe trei-patru linii. Finalul încins a adus doar eliminarea lui Bozovici şi regretele gazdelor că şi-au bătut joc de puncte în atîtea partide cu echipe "mici".

"E trist că un club ca Rapid a ajuns să se bată la locul şase. Dinamo a fost extrem de norocoasă, nouă ne-a lipsit concentrarea, iar ei au dat două goluri pe două grave greşeli ale noastre!"
Ioan Andone, antrenor Rapid

"E frustrant cîte greşeli de portar facem, îţi vine să înnebuneşti! Nu ştiu cîte goluri trebuie să mai dăm în deplasare, am marcat de două, trei ori şi tot nu putem cîştiga!"
Cornel Ţălnar, antrenor Dinamo

"Fotbalul nu e drept! Rapid merita să cîştige, a fost mult mai bună decît Dinamo! Chiar şi aşa, sperăm pînă la capăt că vom prinde locul 6!"
George Copos, patron Rapid

"S-a cam terminat lupta, mai avem doar şanse teoretice şi am rămas la mîna lui Dinamo"
Nicolae Manea, director tehnic Rapid

"Atmosfera din Giuleşti e minunată! Pentru noi e bine că am rezistat în inferioritate şi ne-am apropiat de calificarea în Europa League"
Marius Alexe, mijlocaş Dinamo

"Am comis e greşeală mare la primul gol al Rapidului, pentru care-mi pare rău! Dinamo are un lot valoros şi se va califica în Europa"
George Curcă, portar Dinamo


Grigore după 7 săptămîni
Fundaşul dinamovist Dragoş Grigore a revenit aseară pe teren după o absenţă de 7 săptămîni de la ruptura de peroneu provocată de Yssouf Kone, în timpul partidei cu CFR, din etapa 21, de pe 13 martie. Staff-ul "cîinilor" ar fi vrut ca Grigore să revină mai întîi la Dinamo II, dar, forţaţi de eliminarea lui Pulhac, dinamoviştii l-au aruncat în luptă la reluare. Grigore a intrat fundaş central, iar Scarlatache a trecut în stînga, unde a jucat pînă la pauză Alexe. (Eduard Apostol)

"Prinţul" motivat de impresari
Titular aseară după o absenţă de opt partide, Adrian Cristea a fost urmărit din tribune de un scouter al unui club din Anglia. Înaintea meciului, "Prinţul" a avut o discuţie cu oficiali ai echipei care i-au transmis că va fi monitorizat de trimişi ai unor cluburi de "afară". Mijlocaşul dinamovist a dat pasa la golul de 1-0 al lui Andrei Cristea. "Dacă nu joci pentru Dinamo, măcar fă-o pentru tine!", a fost mesajul conducătorilor "cîinilor". (Cătălin Gheorgiu)

Curcă titularizat de colegi
Cornel Ţălnar s-a decis asupra titularizării lui George Curcă în poarta lui Dinamo abia în dimineaţa jocului. Antrenorul ar fi vrut să înceapă meciul cu Cristi Munteanu, dar acesta a resimţit dureri la inghinali şi i-a cedat locul vărului său. Ţălnar s-a consultat şi cu jucătorii de cîmp în privinţa postului de portar, Marius Niculae şi compania întărind decizia tehnicianului: "Curcă s-a pregătit mai bine şi nu a lăsat să se vadă că ar fi afectat de articolele din tabloide despre soţia lui". (Eduard Apostol)

Gol din inimă
Marius Alexe a sărbătorit într-un mod inedit reuşita din minutul 24. Mijlocaşul "cîinilor" a fugit spre zona de la tribuna oficială unde se aflau conducătorii din Ştefan cel Mare şi a făcut un gest în aer simbolizînd o inimă. "Bravo, copile! Eşti mare!", s-a auzit Cristi Borcea, care s-a bucurat frenetic la golul fotbalistului de 19 ani. (Cătălin Gheorghiu)

Tricouri pentru Sandu Neagu
Rapid a pus în vînzare la magazinul clubului tricouri create special în memoria lui Sandu Neagu. Costă 30 de lei fiecare şi o parte din banii încasaţi îi revin familiei fostului internaţional, decedat în urmă cu două săptămîni. Galeria a scandat înaintea partidei "Giuleştiul plînge după tine, Neagule!".

Grigorie l-a înjurat pe Răduţă
Ioan Andone a fost dezamăgit de prestaţia lui Ştefan Grigorie. Antrenorul Rapidului l-a chemat nervos la el pe mijlocaş încă din minutul 17, cînd Dinamo conducea cu 1-0, iar jocul giuleştenilor dădea rateuri. "Fane, unde joci? Ce joci?", l-a muştruluit Andone pe fostul jucător dinamovist. Grigorie a fost schimbat cu Herea, în minutul 32, după ce şi-a trecut în cont o ratare uriaşă cu poarta goală, în urma unei nesincronizări între Scarlatache şi Curcă. Mijlocaşul şi-a vărsat nervii pe Răduţă, pe care l-a înjurat cînd a ajuns pe bancă. (Eduard Apostol)

Mărgăritescu jignit de fani
Andrei Mărgăritescu a avut parte de un tratament ostil din partea galeriei dinamoviste prezente aseară în Giuleşti. Fanii l-au taxat pe mijlocaş pentru că îl consideră liderul răzvrătiţilor de după meciul cu CFR Cluj, din Cupă. "Trădătorule!", "Sclavul lui Becali!" au fost scandările care l-au vizat pe închizătorul dinamovist. "China" le-a răspuns suporterilor cu gesturi de curtoazie, ducînd mîna la inimă şi sărutînd emblema clubului de pe tricou. (Eduard Apostol)

- Galeria dinamovistă şi-a respectat promisiunea şi i-a scandat numele lui Ioan Andone, imediat după ce alb-roşiii au înscris pentru 2-0.
- Conducerea lui Dinamo a venit cu un microbuz la Giuleşti. Fanii rapidişti l-au întîmpinat pe Borcea cu o ironie: "Cristi, ridică-l un pic pe Turcu, să-l vedem şi pe el!".
- Giovanni Becali a venit la stadion alături de acţionarii lui Dinamo, dar a ales să stea într-o altă zonă decît cea ocupată de "cîini".
- Rapidul va fi sancţionat de Comisia de Disciplină, fiindcă din peluza vişiniilor au zburat mai multe petarde, torţe, fumigene.
- Andone a ţinut cont de o superstiţie: a făcut acelaşi program ca în ziua meciului cu Steaua, cu o şedinţă de cumpărături dimineaţa la Băneasa Shopping City.
- Săpunaru a fost atacat dur de Alexe în debutul partidei şi s-a răzbunat cu o intervenţie şi mai urîtă, cîteva minute mai tîrziu. Andone i-a strigat de pe margine să se calmeze.
- 600 de jandarmi şi 325 de poliţişti au asigurat ordinea la meciul de aseară din Giuleşti, unul considerat cu risc ridicat de incidente.
- Cesinha a fost schimbat cu Helder în minutul 53, din cauza unei accidentări. Atacantul brazilian de 29 de ani a suferit o întindere la ligamentele genunchiului drept.
- Jucătorii de rezervă ai celor două echipe au efectuat înaintea meciului mişcări de încălzire cu mingea unii lîngă alţii, în jumătatea de teren în care se încălzeau titularii Rapidului. Giuleştenii şi dinamoviştii s-au salutat şi s-au îmbrăţişat.
- Suporterii giuleşteni l-au primit cu simpatie pe Ionel Ganea. Fost jucător la Rapid, "Ganezul" a fost aplaudat de fanii de la tribuna 0. În schimb, un alt ex-giuleştean, Florin Bratu, a fost huiduit.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
sickpuppyz
sickpuppyz  •  03 Mai 2010, 21:51
Postat de pe 03 Mai 2010, 10:35

cam mici notele acordate, in special rapidistilor. sapunaru a fost unul din cei mai buni jucatori rapidisti, pericol nr 1 la fazele fixe in careul lui Dinamo, ocazii de gol, evolutie remarcabila in aparare si primeste doar 6!?

evoluti remarcabila prin datul la gioale. iar faptul ca e un ratangiu notoriu inseamana ca se mai scade nota un pic.

jtd1009
jtd1009  •  03 Mai 2010, 15:40

dinamo pierde cu timisoara etapa viitoare si daca rapid castiga tot sansele cresc de calificare in europa

mihai_s
mihai_s  •  03 Mai 2010, 14:52

nu e chiar asa de utopic scenariul ca rapid sa se califice in europa league. dinamo sigur mai pierde 2 meciuri, dar nu stiu daca rapid bate tot

Vezi toate comentariile (21)
Comentează