FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Ambiţia lui Cornel Ţălnar: "O voi face pe Dinamo să joace fotbal adevărat"

Cornel Ţălnar a preluat echipa de la Dorinel Munteanu.
Cornel Ţălnar a preluat echipa de la Dorinel Munteanu.

Articol de - Publicat miercuri, 23 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 22 ianuarie 2013 20:10

Cornel Ţălnar, 56 de ani, vrea să trezească Dinamo la viaţă şi le promite suporterilor că îi va convinge să umple din nou propriul stadion.

Un dialog spumos, în viteză, ca atunci cînd era fotbalist, cu Cornel Ţălnar, omul readus a şasea oară la Dinamo ca să renască o echipă de tradiţie ajunsă pe locul 7 în campionat.

- Domnule Ţălnar, ce se mai poate salva în primăvară după toamna de coşmar?
- Eu nu vorbesc acum de locuri în clasament. Nu sînt nici salvamontist, nici salvamar. Încerc să-mi fac munca onest, ca şi pînă acum, vreau ca şi jucătorii să procedeze la fel, să declarăm cît mai puţin şi să facem cît mai mult.

- Şi atunci ce v-aţi propus?
- S-o fac pe Dinamo să joace fotbal adevărat şi să umplem din nou stadioanele.

"Să nu mai jucăm la alibi!"

- Păi, Dinamo nu juca fotbal adevărat pînă acum?
- Nu vreau să critic, dar eu sînt de 37 de ani la Dinamo şi această echipă n-a evoluat niciodată cu doi închizători, la alibi, ci doar ofensiv, să atace adversarul şi să marcheze multe goluri.

- Podiumul mai poate fi un obiectiv?
- Am văzut că jucătorii cred că putem ajunge din nou sus, îi simt şi eu conectaţi, văd că redevenim o familie. În sufletul meu vreau să mergem în cupele europene şi voi face totul să fie aşa.

- Totuşi, nu păreţi prea încrezător în şansele echipei.
- Aţi vrea să spun că-i rupem pe toţi, că ne vom lupta la titlu? Trebuie să avem răbdare, să fim conştienţi de situaţia şi de posibilităţile noastre şi de faptul că ne vom lupta cu echipe cu loturi bune şi finanţe clare! Eu, dacă voi beneficia de timp şi răbdare din partea acţionarilor, voi face un Dinamo ofensiv.

"Cel mai bun om, cel mai al dracu' antrenor"

- Aţi mai făcut asta şi în alte rînduri şi tot nu aţi fost apreciat.
- Nu vreau să-mi mai aduc aminte de trecut, fiindcă eu mereu am dus Dinamo în cupele europene, după care am fost înlăturat, uneori, cu zîmbetul pe buze. Dar eu o iubesc prea mult pe Dinamo, de aceea am tot revenit în momentele grele. Sper să terminăm bine primăvara, apoi poate voi avea ocazia să încep şi eu, prima dată după 5 mandate, de la start un campionat şi nu de pe locurile 7-8-9!

- Cum vă înţelegeţi cu fotbaliştii?
- Eu sînt cel mai vechi la Dinamo, bineînţeles, după Cornel Dinu. Am 37 de ani la club şi e normal ca jucătorii să mă asculte şi să bage la cap. Iar dacă li se urcă democraţia la cap, luăm nuiaua! La mine e simplu: sînt cel mai bun om şi cel mai al dracu' antrenor!

- Adică?
- Adică să vă dau un exemplu. Dănciulescu, cînd a venit la Dinamo în '96, a stat pe margine vreo 3-4 etape, era copil. Probabil, în gîndul lui mă înjura de toate cele, mă certa. Şi uite unde a ajuns! Acum chiar el le-a zis colegilor săi de păţaniile noastre împreună şi le-a spus să mă asculte dacă vor să ajungă cineva. Pînă la urmă, sita cerne!

- Sună a ameninţare.
- Deloc. Am avut azi şedinţă cu băieţii, cred că e prima mai amplă pe acest an, şi le-am explicat faptul că eu vreau să fiu fratele lor mai mare! Dar vreau responsabilitate, respect.

"Avem nevoie şi de transferuri"

- Nu vă enervează faptul că aţi fost mereu folosit ca "manta de vreme rea" pentru acest club?
- N-ai nevoie şi de astea cînd te plouă?! Şi cei care nu mă doresc sau nu m-au dorit au ajuns la părerea că am făcut mereu treabă cu puţin, nu l-am cerut nici pe Messi, nici pe Ronaldo. Dar chiar şi aşa, ascultaţi la mine: o s-o fac pe Dinamo să joace fotbal adevărat! Dar am nevoie de răbdare, apoi din vară să pornim pe cai pursînge, atletici, la război.

- De ce jucători aţi mai avea nevoie?
- Căutăm închizător, n-am deloc, fundaş stînga, fundaş central.

- "New Dinamo", versiunea 2013, mă refer aici la tinerii promovaţi de la Dinamo II, cum se prezintă?
- Calitate există, mai e nevoie de forţă, de ambiţie, eu voi încerca să le dau puştilor aripi ca să poată zbura. Îmi pun baza în ei, dar să nu se culce pe o ureche după ce citesc asta!

"Gigi Becali va avea din nou dreptate"

- Liniştea financiară este un vis?
- Eu am promisiuni de la acţionari şi cred în ele, că jucătorii vor fi în cel mai scurt timp plătiţi la zi. Şi astfel vom avea alt moral, vom fi o familie fără probleme, iar echipa îşi va face treaba în linişte.

- Aţi lucrat cu "băieţi răi" la Dinamo. Acum mai sînt astfel de exemplare în echipă?
- N-am eu probleme cu disciplina. Şi cînd era N'Doye la Dinamo, o mai lua el pe tăpşan, dar cu mine a jucat cel mai bun fotbal din România! Ştiam şi ştiu să le întorc cheia unora. Eu îi văd conectaţi la muncă pe cei de acum.

- Cristi Borcea se mai întoarce ca acţionar?
- Eu aştept orice om de bine să sprijine echipa, inclusiv pe Borcea. Şi cu ajutorul lui, Dinamo a avut performanţe, iar toţi vrem rezultate pozitive la echipă.

- Ce le transmiteţi de aici, din Poiană, rivalilor de la Steaua?
- Baftă în Europa, şi lor, şi ceferiştilor de la Cluj! Cît despre rivala noastră istorică, mi-aduc aminte că după ce am bătut-o ultima oară, cu 2-0, cu mine antrenor, 2010 era, am avut o întîlnire cu patronul Stelei, Gigi Becali, iar acesta le spunea lui Borcea şi lui Turcu: "Mă, de cîte ori mă prinde Ţălnar ăsta al vostru, mă bate!". Sper ca din primăvară să-l fac pe patronul Stelei să repete aceste lucruri.

- Vă sperie oferta lui Becali de a-i achiziţiona pe Alexe şi pe Nica?
- Eu cred că sînt poveşti de gura sobei ale domnului Becali. Alexe şi Nica nu pleacă de la Dinamo la Steaua nici dacă le cere Obama să meargă acolo!

- Credeţi că un succes cu Steaua ar mai spăla din cenuşiul ediţiei?
- Nu ştiu, dar satisfacţia e enormă să vezi că ieşi învingător din Derby de România. Iar Dinamo trebuie să arate din nou că e Dinamo Bucureşti!

"Eu n-am fost niciodată obişnuit ca fotbalist cu locul 7, plîngeam de nervi cînd eram cu Dinamo pe locul 3, cred că s-a întîmplat o dată sau de două ori. Vreau ca şi elevii mei să fie la fel!" (Cornel Ţălnar, antrenori Dinamo)

"Ţălnar e cea mai bună soluţie pentru Dinamo acum, este capabil să scoată echipa din criza fotbalistică" ( Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Nea Cornel a făcut întotdeauna treabă bună la Dinamo, probabil va face şi acum ceva minuni" (Marius Niculae, atacant FC Vaslui)

3.000 de euro este contractul lunar al lui Ţălnar în Ştefan cel Mare, existînd nişte promisiuni ca salariul să se mărească pînă la 5.000 de euro

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (17)
ave_biancorossi
ave_biancorossi  •  28 Ianuarie 2013, 19:02

bineintels ca dinamo joaca fotbal adevarat. se pare ca va fi si mai adevarat in era talnar.

tac77stelist
tac77stelist  •  25 Ianuarie 2013, 19:52

daca ar fi si Talnar un antrenor adevarat atunci da....dar asa cum sa faci sa joace descultii aia fotbal adevarat daca antrenorul e vai mama lui....

reddogsv
reddogsv  •  23 Ianuarie 2013, 14:00
Postat de statham_j pe 23 Ianuarie 2013, 11:49

ar fibine sa te uiti la comentariile dinamovistilor......si vedem dupa....daca mai poti da lectii de morala.... pai dupa ce ca sunteti cum sunteti....tot voi sunteti cu mistourile si nasul pe sus.....daca vrei respect, trebuie sa acorzi respect....restul e ipocrizie si demagogie...

Te-a intrebat pe tine cineva, ceva? Vezi-ti de treaba si ridica doua degete cand vrei sa vorbesti! Sau ai facut cl.a I a pe Messenger?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează