FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

ANALIZĂ GSP Răzvan Lucescu: Magician nu, antrenor da

Răzvan Lucescu e obsedat de să reuşească peste tot unde lucrează.
Răzvan Lucescu e obsedat de să reuşească peste tot unde lucrează.

Articol de , - Publicat vineri, 30 decembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 29 decembrie 2011 21:47

După Rednic, Lucescu jr. e primul tehnician care i-a făcut pe alb-vişinii să viseze din nou, transformînd Rapidul dintr-o echipă ce tremura pentru a prinde un loc de Europa într-un challenger serios la titlu.

Rapidiştii au parte de un final de an fericit. După 18 etape, echipa favorită a intrat în vacanţă pe locul 3, la trei puncte de liderul Dinamo. Ultima oară s-a întîmplat asta în urmă cu 8 ani, în sezonul 2003-2004, cînd antrenor era Mircea Rednic. De data aceasta, principalul merit îi aparţine lui Răzvan Lucescu (42 de ani), tehnician revenit în Giuleşti în această vară, gata să o ia de la capăt după eşecul de la cîrma echipei naţionale.

A vrut rezultate imediate
Încă dinainte de a se oficializa venirea sa în Grant, a început să lucreze la campania de achiziţii. Datorită lui, fotbalişti precum Alexa, Deac, Surdu, Apostol şi Burcă au acceptat să îmbrace tricoul alb-vişiniu. Intenţia sa a fost clară de la început, a mizat pe experienţă, semn că vrea rezultate imediate. În plus, în acest sezon, exceptînd situaţiile în care Coman a fost accidentat, cînd a mers pe mîna lui Straton şi Drăghia, din lipsă de alte soluţii, n-a mizat deloc pe tinerii din lot! De fapt, media de vîrstă a primului "11" al rapidiştilor e de 29,7 ani, cea mai mare din Liga 1!

Obsedat să reuşească
Conştient că un eşec pe banca giuleştenilor, al doilea după cel de la "naţională", i-ar scădea cota, Lucescu junior e disperat să aibă rezultate. Acesta e şi motivul pentru care a refuzat două oferte avantajoase în această toamnă, una din Golf şi alta de la Aris Salonic.

"Vrea să-şi spele imaginea lăsată după ce a ratat calificarea la Euro. D-asta a şi revenit la Rapid, e clubul unde s-a simţit cel mai bine şi unde crede că-i e cel mai uşor să aibă succes. E obsedat, cîteodată cînd îl întrebi ceva răspunde: «Stai că mă gîndesc la o schemă»!", explică apropiaţii săi. Acesta e şi motivul pentru care, indiferent de problemele de la nivelul conducerii, plecarea lui Dinu Gheorghe şi anunţul lui Copos că se retrage nu l-au făcut nici un moment să se gîndească la plecare. "Nu pot să fac asta, am o misiune şi rămîn pînă la final, indiferent de consecinţe. Nu pot să-i las pe băieţi", a explicat antrenorul.

Tactica lui Răzvan pare să dea roade pînă acum, deşi tehnicianul a avut parte şi de cîteva dezavantaje. În primul rînd, giuleştenii n-au putut beneficia în startul sezonului de avantajul propriului teren, disputînd meciurile programate "acasă", trei partide în Liga 1 şi una în Europa, pe alte stadioane. În plus, în ofensivă n-a prea avut soluţii, fiind obligat să mizeze pe veteranul Pancu, iar între buturi a fost lăsat doar în Coman, conducerea nereuşind să-l aducă pe Nuno Claro sau Albuţ. Chiar şi aşa, cu toate că a ratat calificarea în primăvara europeană, deşi a avut parte de o grupă accesibilă, Rapidul, aflat la trei puncte de lider, visează la al patrulea titlu din istoria clubului, şi s-a calificat în semifinalele Cupei României, acolo unde n-a mai fost din 2006-2007, cînd tot Lucescu era pe bancă.

"Sînt mulţumit de ce am realizat pînă acum, omogenizarea s-a realizat mai repede decît m-aş fi aşteptat, poate şi pentru că, în total, am jucat 29 de meciuri. În retur, vom arăta şi mai bine" (Răzvan Lucescu, antrenor Rapid)

"Voi lăuda mereu echipa ca mesaj pentru jucători, să ştie că au muncit bine, pentru că aşa este! Chiar merită apreciaţi şi sper ca la finalul sezonului să fie recompensaţi pentru asta" (Răzvan Lucescu, antrenor Rapid)

Plusuri
- A reuşit să elimine bisericuţele din lot, recreînd un grup unit, aşa cum s-a întîmplat şi la precedentul său mandat la Rapid.
- E prieten cu jucătorii, vorbind cu aceştia despre orice. De exemplu, pe Deac l-a sfătuit să-şi convingă prietena, originară din Cluj, să vină la Bucureşti.
- Cunoscută ca o echipă ce nu beneficia prea mult de greşelile arbitrilor, Rapidul a devenit în acest an, sub comanda lui Lucescu, una dintre cele mai avantajate formaţii din Liga 1. Raportul e de 9 erori pro şi 3 contra.
- A izbutit să schimbe mentalitatea echipei, aceasta reuşind să întoarcă de mai multe ori rezultatul, ultima oară la Vaslui (3-2). Pînă acum, lucrul acesta nu prea se întîmpla, rapidiştii fiind recunoscuţi pentru modul în care cădeau după ce încasau un gol.
- L-a convins pe Copos să fie aproape de echipă şi să plătească salariile la timp, alb-vişiniii intrînd în vacanţă cu banii la zi, încasînd chiar şi banii din primele de joc.
- Ştie să le acorde încredere elevilor săi, lăudîndu-i cît de des poate, uneori repetînd enervant unele declaraţii, aşa cum s-a întîmplat cu "Rapidul are cea mai bună toamnă din ultimii 6 ani!"

Minusuri
- O sursă de venit în trecut, promovarea tinerilor din propria pepinieră şi vînduţi apoi în străinătate nu mai e la modă în Giuleşti.
- E un antrenor orgolios şi încăpăţînat, refuzînd să-l folosească pe Gîngioveanu, fotbalist ce a fost adus peste capul său de către Dinu Gheorghe. De asemenea, jucătorii susţin că nu iartă greşelile tactice, Sburlea şi Apostol simţind pe pielea lor treaba asta.
- E subiectiv şi nu-şi tratează jucătorii cu aceeaşi unitate de măsură. Dacă pe Rui Duarte l-a iertat pentru întîrzierea din vară şi a mers pe mîna lui încă de la început, pe Apostol l-a pedepsit drastic după un conflict cu Ciolacu, la antrenamente, excluzîndu-l din lot pentru două etape.
- Nu se poate controla în timpul meciurilor, la fel cum făcea şi Şumudică în sezonul precedent. Răzvan a fost trimis în tribune de trei ori în prima parte a campionatului şi, deşi statistica spune că Rapid a fost avantajată de arbitraj, el susţine contrariul.

N-au mai terminat anul atît de aproape de primul loc de 8 ani
Sezon Loc / Puncte în urma liderului
2011-2012 3 / 3
2010-2011 4 / 9
2009-2010 5 / 3
2008-2009 7 / 7
2007-2008 2 / 5
2006-2007 3 / 13
2005-2006 7 / 7
2004-2005 5 / 6
2003-2004 3 / 3

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (26)
plischi
plischi  •  02 Ianuarie 2012, 14:19

in mod cert este antrenor, are carnet, nu?, dar nu este Antrenor.

zoomrapid
zoomrapid  •  31 Decembrie 2011, 17:11
Postat de steaua.the.best.. pe 31 Decembrie 2011, 16:17

Antrenor??? Ce gluma buna!!! :)))

Muje Steaua na la pwla !!! / / "Rapidul a devenit în acest an, sub comanda lui Lucescu, una dintre cele mai avantajate formaţii din Liga 1. Raportul e de 9 erori pro şi 3 contra." -> -> Asta se datoreaza incapacitatii de arbitraj a celor care conduc partidele de la mijloc si a celor care trimit arbitrii pe teren. Razvan Lucescu nu are nici un merit si nici o vina ca altii sunt prosti si iau decizii pripite!!!

steaua.the.best..
steaua.the.best..  •  31 Decembrie 2011, 16:17

Antrenor??? Ce gluma buna!!! :)))

Vezi toate comentariile (26)
Comentează