FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA CA BARCELONA

Andrei Vochin scrie despre jocul entuziasmant al Universităţii » Vicky Craiova Barcelona

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 aprilie 2009 00:00

Da, e romantic, pentru că seamănă cu o poveste de dragoste de fotbal. O încîntare care urcă de la nivelul gazonului pînă sus, pe copertina Sălii Polivalente, acolo unde au urcat cei fără de bilet. Un fior al regăsirii cu tradiţia şi cu bucuria pe care o aducea în soccerul românesc Craiova Maxima.

Da, e o comedie. Pentru cei din ovalul stadionului "Ion Oblemenco", fiecare şarjă a lui Wobay, a lui Costea cel mare şi a fratelui său se lasă cu urale şi cu rîsete. Ultimilor doi le putem zice Fraţii Dinamită, pentru relaţia lor direct proporţională cu cifrele tabelei de marcaj şi cu soarta adversarilor, dar şi Fraţii Marx pentru penibilul situaţiilor în care-i pun pe fundaşii din faţa lor.

Vicky vine, evident, de la victorie. Un şir de 4 izbînzi în campionat lungesc momentul unei echipe şi-l transformă în confirmare. Craiova e locul în care se toarnă acest film de succes al primăverii 2009, iar Barcelona nu forţează doar parafraza peliculei de Oscar a lui Woody Allen, ci vorbeşte despre asemănarea izbitoare cu jocul trupei lui Guardiola. La proporţii româneşti

1 este locul ocupat de Craiova în retur

Nu, n-am luat-o razna. Respectăm proporţiile, dar cifrele şi estetica echipei lui Napoli aduc cu cea a liderului din Spania. Acelaşi sistem 4-3-3, aceeaşi capacitate a antrenorului şi a jucătorilor de a se transforma în 4-4-2 sau 4-5-1 pe faza defensivă şi o dinamică asemănătoare. Aidoma Barcei, la Craiova principiul "întîi munca şi apoi distracţia" se răstoarnă în favoarea fotbalului. Oltenii încep cu viteză, imaginaţie şi eficienţă, pentru a termina muncind pe rupte. Jocul lor e un material didactic pentru cei care vor să joace 4-3-3, dar au jucători în avanposturi care n-au driblat pe nimeni în viaţa lor. Cu fraţii Costea şi Wobay în faţă, modulul vine de la sine, pentru că aşa cum Messi, Henry şi Eto'o îşi ţin adversarii la respect şi în număr mare pe lîngă ei, aşa şi trioul Craiovei înfricoşează şi micşorează numărul celor care le pot pune probleme pe faza defensivă.

6-3 a fost raportul ocaziilor ratate cu Dinamo

Teoretic, la mijlocul terenului, Ştiinţa ar fi în inferioritate în faţa echipelor ce folosesc 4 mijlocaşi. Practic, lucrurile nu stau aşa pentru că mai bine de jumătate din echipa adversă e preocupată de anihilarea celor 3 demoni din faţă. Şi astfel oltenii rezolvară ambele faze ale meciului. Pe atac e echipa care-şi creează cele mai multe ocazii din tot campionatul (7,3/meci), care a marcat de 11 ori în retur, care şi-a crescut eficacitatea cu 25% în primăvară faţă de toamnă, dar care a primit şi cele mai puţine goluri în acest sezon (doar două, ca şi Urziceniul). "Au înnebunit salcîmii", cîntă Tudor Gheorghe pe un stadion pe care Craiova arată ca o Barcelonă a României.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează