FOTBAL  »  Superliga  »  ALEGERI FRF

Asociat cu corupţia » Investigaţie riseproject.com: Gică Popescu în afaceri cu spanioli condamnaţi pentru corupţie şi escrocherie

Articol de - Publicat duminica, 02 martie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 02 martie 2014 00:48

Fostul internaţional a intrat în România în business-uri imobiliare cu grupuri de afacerişti iberici care au avut probleme cu legea în Spania.

Gică Popescu a fost şi este, prin interpuşi, în conexiuni de afaceri cu grupări spaniole implicate în cazuri de corupţie. E concluzia unei ample anchete marca riseproject.ro, o comunitate de jurnalişti specializată pe investigaţii transfrontaliere.

Firma din casa lui Popescu
Punctual, împreună cu Gerardo Martinez Retamero, fost preşedinte la Betis Sevilla ('83-'89), şi cu Jose Antonio San Roman Hurtado, personaj cu majore investiţii imobiliare în Madrid şi Sevilla, Popescu a înfiinţat în ianuarie 2005 o companie româno- spaniolă: Romspan Invest. Popescu deţinea 25% din acţiuni.

La început, sediul firmei era chiar acasă la fostul internaţional, pe strada Maxim Gorki. Apoi, în martie 2005, Popescu a mutat compania într-un apartament din Bulevardul Primăverii nr. 51, unde Romspan Invest e înregistrată şi azi.

Executat silit pentru 4,5 milioane euro
"Romspan a cumpărat, mai întîi, un teren de pe strada Barajul Argeşului, în zona Herăstrău, apoi l-a vîndut. Cu profitul de-acolo, plus un credit de la bancă, a cumpărat un teren de 3.900 metri pătraţi de pe strada Nerva Traian. Din păcate, l-a cumpărat chiar înainte de a începe criza. După ce a venit criza, n-a mai făcut nimic", explică Popescu pentru riseproject.com activitatea Romspan Invest. În noiembrie 2013, compania a fost executată silit de BRD pentru nerambursarea unui credit. Suma restantă: 4,5 milioane de euro.

Acţiuni lăsate şoferului său
"Baciul" a ieşit în februarie 2008 din acţionariatul Romspan, dar a lăsat părţile sale sociale lui Ion Sorin Lungu, omul său de încredere, cunoscut în lumea fotbalului drept şoferul lui Gică Popescu. Fostul căpitan al Barcelonei a continuat însă să administreze compania pînă în octombrie 2010.

Retamero: înşelăciune cu apartamente în Andaluzia
În Spania, asociaţii lui Popescu au avut grave probleme cu legea. Gerardo Martinez Retamero a fost acuzat în 2008 că a înşelat mai mulţi clienţi într-o afacere imobiliară din localitatea andaluză El Ejido. Cumpărătorilor li se spunea că achiziţionează apartamente de locuit, dar li se vindea în realitate apartamente turistice.

Legea spaniolă nu le permitea să stea mai mult de o lună în acel loc, în restul perioadei de 11 luni trebuiau să le închirieze! Riseproject.ro a prezentat şi trei dosare în care clienţii păcăliţi au cîştigat în instanţă dreptul de a primi înapoi banii plătiţi în afacerea de la El Ejido.

Mită de 4 milioane euro din clanul San Roman
Jose Antonio San Roman Hurtado face parte dintr-o familie cu importante afaceri imobiliare în Spania. În 2013, unchiul său, Fidel San Roman Moran, a primit o condamnare de şase luni de închisoare pentru dare de mită. Pe durata procesului, a admis că l-a cumpărat cu 4 milioane de euro pe şeful urbanismului din celebra staţiune Marbella. Scop: permisiunea de a construi dincolo de limitele admise de organizarea teritorială a oraşului. A plătit o amendă pentru a nu sta după gratii, plus o amendă penală suplimentară de 750.000 de euro.

Un an de închisoare cu suspendare pentru Minguella
În apartamentul lui Popescu din Primăverii şi-a stabilit sediul şi o companie în care controversatul impresar iberic Jose Maria Minguella deţinea 25% din acţiuni: Promomarketininvet Development. În aprilie 1996, Minguella a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la o escrocherie, dirijată alături de un angajat al unei companii de turism. A trebuit să achite şi daune de 40 de milioane de pesetas către compania aeriană Iberia.

2,88 milioane de euro au intrat în conturile lui Popescu în perioada 2002-2007 dinspre firmele lui Gerardo Martinez Retamero şi Jose Antonio San Roman Hurtado, detaliu punctat în rechizitoriul din "Dosarul Transferurilor"

"Nu e treaba mea ce fac în Spania asociaţii mei din firma Romspan Invest. Nu am dorit să mai rămîn în firmă din raţiuni legate de anumite finanţări pe care voiam să le fac" (Gică Popescu, candidat FRF, pentru riseproject.com)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
esanu_anatolie
esanu_anatolie  •  03 Martie 2014, 09:39

E riseproject.ro/ nu .com

serban_ionescu
serban_ionescu  •  03 Martie 2014, 07:48

denumirea corecta : romspag!!!! can esti prieten cu mafiotii....!!!! da , e curat ca lacrima....... ce cade in balta!!!!!

bamse1901
bamse1901  •  02 Martie 2014, 17:10

si ce e oblogatoriu sa fi facut si el greseli?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close