FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Capăt de linie după 93 de ani de istorie: Adio, Rapid! Curtea de Apel a respins recursul giuleștenilor și societatea nu mai există

foto: Alex Nicodim +21   FOTO
foto: Alex Nicodim

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 decembrie 2016 15:47

Curtea de Apel a respins astăzi recursul făcut de SC FC Rapid SA în privința falimentului, anunță Rapid TV.

Așadar, societatea nu mai există și practic echipa înființată în 1923 a murit! Următorul pas este ca o societate să preia palmaresul clubului și să-l ducă mai departe.

Cel mai probabil, echipa care va prelua palmaresul giuleștenilor este AFC Rapid din Liga a 5-a. Formația al cărei conducător este Horia Manoliu, fostul director de marketing al Rapidului.

Horia Manoliu a preluat palmaresul, stema și culorile de la George Copos. Mai multe detalii AICI!

CEA MAI BUNĂ PERIOADĂ A FOST CU COPOS

Cele mai importante performanțe ale Rapidului au fost obținute în perioada George Copos. Omul de afaceri a preluat clubul giuleștean în 1993. Pe lângă cele două titluri câștigate, Rapidul cu Copos la cârmă s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, unde a fost eliminat de Steaua.

Cinci momente de aur din istoria Rapidului

Jurnalistul GSP.ro, Bogdan Fechită, a găsit cinci momente de aur din istoria Rapidului și le prezintă mai jos.

În urma acestei echipe rămân zeci de mii de suporteri, 93 de ani de istorie și tradiție, plus un palmares de 3 titluri, 13 Cupe ale României, 4 Supercupe, o Cupă a Ligii, 2 Cupe Balcanice și o finală a Cupei Europei Centrale.

Iată o parte din momentele de aur din istoria Rapidului:

1. Fondarea echipei în 1923. Pe 25 iunie 1923, lucrătorii de la Atelierele Grivița puneau bazele clubului, alături de jucătorii echipei Excelsior, o formație care juca deja în cartierul de lângă Gara de Nord. Clubul s-a numit ”Asociația Culturală și Sportivă CFR”, iar primul președinte ales a fost Teofil Copaci, un maistru de la Atelierele Grivița. Antrenamentele și jocurile aveau loc pe terenul CAB, iar primul rând de echipament a fost de culoare vișinie, confecționat acasă la primul căpitan al echipei, Grigore Grigoriu. Așa a început istoria echipei.

2. Inaugurarea stadionului. În perioada interbelică, echipa devenise una dintre cele mai bune din țară, prin urmare se simțea nevoia unui stadion mai mare. În 1936 încep lucrările la arena de lângă Grant, iar pe 10 iunie 1939 stadionul e inaugurat în prezența Regelui Carol al-II-lea. Stadionul a fost proiectat ca fiind o copie mai mică a arenei lui Arsenal, Highbury, iar pe atunci era unul dintre cele mai moderne din țară.

3. Prima echipă în finala unei cupe europene. În 1940, Rapidul devine prima echipă din România calificată în finala unei cupe europene, mai exact Cupa Europei Centrale. Giuleștenii ar fi trebuit să dispute ultimul act cu Ferencvaros, însă, din cauza războiului, partida nu s-a mai disputat, competiția rămănând fără câștigătoare.

4. Titlurile din 1999 și 2003. Rapid avea deja un titlu, cucerit în 1967, însă campionatele din 1999 și 2003 au fost cucerite la pas. Ambele titluri au fost câștigate cu o diferență de șapte puncte față de locul 2.

5. Sfertul de finală din Cupa UEFA. Ultima mare performanță europeană a Rapidului a fost parcursul din sezonul 2005/2006 al Cupei UEFA. Calificată din postura de câștigătoare a Cupei, Rapid a intrat în grupele competiției după un baraj fantastic cu Feyenoord. Alb-vișiniii au trecut de grupe, pe urmă au eliminat două cluburi din Bundesliga: Hertha și Hamburger SV. În sferturi a fost un duel românesc cu Steaua, în urma căruia rivalii din Ghencea s-au calificat grație golului marcat în deplasare.

PALMARES:

Titluri în Liga 1: 3
Cupa României: 13
Supercupa României: 4
Cupa Ligii: 1
Cupa Balcanică: 2

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (125)
10153735211685395
Vlad Dragu  •  20 Decembrie 2016, 17:15

As zice ca titlul din 67, cele 6 cupe castigate consecutiv sau cupa castigata din postura de echipa de Divizia B ar fi "momente de aur" poate mai importante decat titlurile din perioada moderna sau sfertul de Cupa UEFA.

supereduardo10
supereduardo10  •  15 Decembrie 2016, 09:40

Rapid n-a murit mahii zebzecule a murit o firma infiintata de Copos....Pacat pt suporteri ca nu vom avea echipa de prima liga cativa ani buni

ucluj2011
ucluj2011  •  15 Decembrie 2016, 07:36
Postat de vasy86le pe 14 Decembrie 2016, 19:48

Imi pare rau pentru Rapid, fotbalul Romanesc pierde o parte din istorie, chiar daca nu sustin Rapidul, e totusi o echipa ce a facut cinste fotbalului Romanesc, o echipa care are suporteri la fel ca mine, ca altii etc, e greu sa treci prin ce trece un fan Rapidist acum, sa vezi cum echipa ta de suflet nu mai exista. Sper ca cei vinovati sa plateasca.

Nu este adevărat , iar asta o vom vedea destul de curînd. Capăt de linie??? NICIDECUM. AFC Rapid (care se va uni cu Mișcarea Feroviară ) va fi urmașa și continuatoarea marelui Rapid.. cu tot cu palmares , istorie , tradiție și SUPORTERI și va evolua în Liga 1 peste cîțiva ani. Mai bine așa că se tărăgăna treaba prea mult...

Vezi toate comentariile (125)
Comentează