FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL

Caracatiţa care virusează fotbalul! » Pentru cine trag clopotele arbitrii

Arbitrii distrug campionatul, iar în spatele erorilor stau legături periculoase între
Arbitrii distrug campionatul, iar în spatele erorilor stau legături periculoase între "centrali" şi şefii cluburilor. (Click pe Foto)

Articol de GSP - Publicat luni, 19 decembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 19 decembrie 2011 01:22

Aproape fiecare arbitru se află în sfera de influenţă a unei echipe, iar GSP prezintă în premieră o "organigramă" a culiselor din relaţia arbitri - cluburi.

CFR e echipa cu cei mai mulţi arbitri pro, nu mai puţin de 6, în timp ce Steaua şi Dinamo şi-au pierdut din influenţă şi se bazează doar pe cei din Bucureşti. Balaj poate fi considerat din acest sezon arbitrul cel mai favorabil Rapidului, cu 4 erori grave pro-Giuleşti numai în acest sezon.

Arbitrajul românesc a ajuns în cel mai de jos punct al lui din ultimul deceniu. Aproape fiecare meci al actualului sezon a fost influenţat direct de erorile arbitrilor, iar meciurile din etapa a 18-a, care au decis primele două clasate la finalul lui 2011, au fost virusate şi ele de cei doi "centrali".

Pînă în acest moment, media de greşeli grave pentru fiecare etapă în parte este de 5,76, record absolut pentru ultimii ani şi chiar mai mare decît anul trecut, alt sezon compromis total de arbitri, cînd media a fost de 5,5 erori pe fiecare rundă în parte!

În spatele acestor gafe incredibile, de cele mai multe ori făcute de arbitrii de top, în frunte cu Balaj, Tudor, Deaconu şi Haţegan, stau legături, conexiuni şi evenimente incredibile petrecute în culise şi care sînt cunoscute în lumea fotbalului.

Azi, GSP reface puzzle-ul sferelor de influenţă din arbitrajul românesc, iar concluziile sînt dure:
- CFR Cluj e clubul în jurul căruia gravitează cei mai mulţi arbitri importanţi, nu mai puţin de 6, în frunte cu Balaj, Haţegan şi Kovacs. Poate tocmai de aceea, e echipa cea mai avantajată şi în acest sezon, la fel ca în fiecare an în care a cîştigat titlul

- Rapid a avut în Balaj cel mai bun jucător în actualul sezon, "centralul" băimărean oficiind la 4 jocuri ale giuleştenilor, în care a comis 4 erori decisive pro-Rapid, iar în mandatul lui Crăciunescu are un incredibil 5-0 la raportul greşelilor pro-contra

- Dinamo e echipa în meciurile căreia s-au comis cele mai multe erori, nu mai puţin de 20, Tudor şi Marius Avram, ultimul în sezonul trecut, fiind principalele atuuri ale "cîinilor"

- Steaua, protejată de multe ori de Deaconu şi de Tudor, are un bilanţ negativ, la fel ca şi Vaslui, Pandurii şi U Cluj, echipe care au şi ele cîte un arbitru de casă.

101 DALMAŢIENI!
Acesta e numărul erorilor comise de arbitri în cele 160 de meciuri jucate în acest campionat, record absolut în istoria ultimului deceniu.

Meciurile sînt decise de arbitri. Podiumul a fost decis de arbitri, clasamentul a fost întocmit de arbitri. 101 greşeli grave de arbitraj în cele 160 de meciuri jucate pînă acum. "Ce se întîmplă acum în arbitraj e fix ca pe vremea comuniştilor", a urlat Gigi Becali în weekend, după Astra - CFR. "E ca la meciurile Victoria - U Craiova, în care oltenii erau puşi cu spatele la zid", l-a completat şi Porumboiu. "În fotbalul românesc, hoţii strigă hoţii" e replica lui Paszkany. Toată miza s-a mutat în curtea arbitrilor, iar analiza prestaţiilor, erorilor şi conexiunilor acestora duce la cîteva concluzii surprinzătoare:

1. Echipele mereu avantajate
Este capitolul la care două grupări îşi taie partea leului: CFR şi Rapid. Niciodată, o echipă nu a fost ocrotită de arbitri într-un tur de campionat aşa cum s-a întîmplat cu cele două formaţii feroviare.

- CFR Cluj a fost la fel de avantajată şi cu Avram şef, şi cu Crăciunescu. Oamenii de casă ai echipei:

1. Balaj, care a greşit doar pro CFR la meciurile lor: nu l-a eliminat pe Weldon cu U Cluj şi nu i-a dat "roşu" lui Mureşan în derby-ul cu Steaua.
2. Haţegan, decisiv sîmbătă, la Ploieşti cu Astra.
3. Radu Petrescu, la fel de decisiv la Sibiu, cu Voinţa.
4. Deaconu: victorii pe mîna lui cu Sportul şi cu Ceahlăul.
5. Kovacs, delegat fix la cel mai suspect meci al turului, cel cîştigat cu 4-0 la Galaţi.
6. Augustus Constantin, care a condus pro-CFR derby-ul cu Vaslui.


"Walter mi-a demonstrat cu acte că Balaj a fost asociat în afaceri cu Paszkany, iar despre Haţegan, Porumboiu mi-a zis că şi-a luat 100.000 de euro în 2008, cînd le-a dat penalty-ul din care CFR-ul a cîştigat titlul" (Gigi Becali)

"Paszkany e şmecherul-şmecherilor din fotbalul românesc. Ce a putut să facă Haţegan la meciul Astra - CFR numai marii arbitri blătuitori de acum 30 de ani îşi mai permiteau să facă" (Adrian Porumboiu)

0 erori de arbitraj s-au făcut împotriva CFR-ului în cele 3 meciuri pe care le-a pierdut, cu Gaz Metan, Pandurii şi Dinamo

- Rapid frapează prin 3 aspecte.

Primul: are un raport favorabil al erorilor pro-contra cum poate n-a avut niciodată în istoria clubului, 9-3.
Al doilea: a avut în Balaj principalul as în mînecă. De 4 ori a arbitrat-o pe Rapid, 4 erori decisive pro-giuleşteni.
Al treilea: în mandatul lui Crăciunescu, Rapid e lider detaşat ca echipa cea mai protejată de către arbitri - 5 greşeli pro şi nici măcar una împotrivă.

"Se fac nepermis de multe greşeli şi, din păcate, în favoarea unei singure echipe" (Răzvan Lucescu)

- Oţelul îşi continuă seria de arbitraje bune din sezonul trecut, cînd a cîştigat titlul profitînd şi de faptul că a fost împinsă de la spate de arbitri în dese rînduri, însă lucrul care şochează cel mai mult e faptul că într-un tur întreg nu s-a înregistrat nici măcar o eroare împotriva ei!

2. Echipele dezavantajate des, dar şi ajutate uneori
Este capitolul la care apar nume importante din partea de sus a clasamentului. Steaua şi Vaslui au pasiv în drepturilor raportului pro-contra, însă au şi ele arbitrii lor, care le-au ajutat atunci cînd a fost cazul.

- Vaslui s-a plîns de Haţegan, de Colţescu şi de Augustus, pe mîna cărora a pierdut puncte importante, la CFR, la Mediaş şi la Astra, însă Robert Dumitru, cu Dinamo, şi, mai ales, cu Pandurii, a fost, aşa cum a titrat Gazeta Sporturilor, "SMURD-ul Vasluiului".

3 erori de arbitraj s-au făcut împotriva Vasluiului în cele 5 meciuri pe care le-a pierdut, cu CFR, Astra, Sportul, Ceahlăul şi Rapid

- Steaua e pe minus, a avut de suferit în derby-ul cu CFR şi la Piatra-Neamţ, însă cuplul Deaconu-Nica a ajutat-o să o bată pe Braşov, iar Tudor rămîne în continuare cel mai apropiat arbitru al roş-albaştrilor.

2 erori de arbitraj s-au făcut împotriva Stelei în cele 4 meciuri pe care le-a pierdut, cu Astra, Pandurii, Gaz Metan şi Ceahlăul

- U Cluj stă rău din cauza arbitrajelor, a şi protestat la un meci din această cauză, însă ultimele două victorii din tur se leagă de numele aceluiaşi arbitru, Dragoş Istrate, autorul unor erori pro-Universitatea, iar cei din fotbal leagă acest lucru de o prietenie între Florian Walter şi arbitrul bucureştean.

- Pandurii stă cel mai rău, fiind practic cea mai dezavantajată echipă în acest sezon, însă Colţescu a ajutat-o decisiv. Prima dată în mod direct la victoria cu U Cluj, apoi, indirect, cînd a decimat-o pe Vaslui la Mediaş, scoţîndu-i din joc pe Adailton şi Papp.

3. Echipele neutre
Este capitolul unde în dreptul statisticii apare numele lui Dinamo: 10 erori pro, 10 erori contra. Totuşi, cîteva din cele contra au fost în jocuri cîştigate, exemple fiind Voinţa Sibiu, Chiajna, Sportul, unele în jocuri necîştigate, exemple fiind Vaslui şi Braşov, însă succesele cu Pandurii şi, mai ales, cel cu Tg. Mureş au fost puse pe tavă de "centrali", la ultimul arbitrînd chiar cel care în tinereţe dezvăluia că mergea în galeria lui Dinamo, e vorba de Tudor.

"S-a dovedit mafia care există între Crăciunescu şi Tudor. A fost hoţie pe faţă ce a făcut Tudor la meciul Tg. Mureş - Dinamo" (Claudiu Maior, vicepreşedinte FCM Tg. Mureş)

Haţegan şi Balaj: perfecţi în Europa, slabi în Liga 1
Contrast teribil între prestaţiile interne şi externe ale celor doi arbitri. În Europa au avut împreună 12 partide în ultimele 6 luni, toate conduse aproape perfect, fiind notaţi mereu cu peste 8,4. În Liga 1 însă, sînt pe primul loc în topul erorilor, avînd împreună nu mai puţin de 20 de erori.

Topul gafeurilor din acest sezon
Arbitru Număr de erori

1. Ovidiu Haţegan 13
2-4. Cristi Balaj 7
Alexandru Deaconu 7
Radu Petrescu 7
5-7. Augustus Constantin 6
Sebastian Colţescu 6
Adrian Iliyeş 6
8. Robert Dumitru 5
9-10. Alexandru Tudor 4
Istvan Kovacs 4

CFR şi Rapid, avantaje la infinit - Cele mai avantajate echipe în acest sezon
Echipa Greşeli pro - Greşeli contra
1. CFR 11-4
2. Rapid 9-3
3. Oţelul 3-0
4. Petrolul 5-3
5. Ceahlăul 4-2
6. FC Braşov 4-3
7. FCM Tg. Mureş 7-6

Steaua şi Vaslui sînt pe minus - Cele mai dezavantajate echipe în acest sezon
Echipa Greşeli pro - Greşeli contra
1. Pandurii 6-11
2. U Cluj 7-11
3. Mioveni 1-5
4. FC Vaslui 7-10
5. Steaua 4-6
6. Chiajna 3-5
7. Astra 7-8
8. Gaz Metan 5-6

Ce echipe sînt pe zero
Echipa Greşeli pro - Greşeli contra
Dinamo 10-10
Sportul 4-4
Voinţa Sibiu 4-4

Cum a fost sezonul trecut
Echipa Greşeli pro - Greşeli contra
Oţelul 18-7
Dinamo 20-14
CFR 17-14
Steaua 11-9
U Cluj 10-11
FC Vaslui 7-9

Cele mai avantajate echipe în mandatul lui Avram
Echipa Greşeli pro - Greşeli contra
1-2. CFR 5-2
FCM Tg. Mureş 5-2
3. FC Braşov 3-1
4. Dinamo 7-6

Cele mai avantajate echipe în mandatul lui Crăciunescu
Echipa Greşeli pro - Greşeli contra
1. Rapid 5-0
2. CFR 6-2
3. Voinţa 3-1
4. Oţelul 2-0

Citeşte şi: Ovidiu Ioaniţoaia îi atacă pe Haţegan şi Tudor: "Trădat şi de cei mai buni!"

Citește și:

Transferul la FCSB a fost confirmat la miezul nopții! A făcut anunțul categoric: „A plecat”
Superliga
Transferul la FCSB a fost confirmat la miezul nopții! A făcut anunțul categoric: „A plecat”
A rămas fără permis după meciul Generației de Aur: „Vă dați seama cât de beat eram?” » Ce alcoolemie a avut
Nationala
A rămas fără permis după meciul Generației de Aur: „Vă dați seama cât de beat eram?” » Ce alcoolemie a avut
Primul transfer pregătit de Neil Lennon la Rapid » Presa din Scoția a făcut anunțul: este mijlocaș central și evoluează în Anglia
Superliga
Primul transfer pregătit de Neil Lennon la Rapid » Presa din Scoția a făcut anunțul: este mijlocaș central și evoluează în Anglia

La fel ca Ionel Ganea! Un nou fotbalist de legendă a reacționat dur după ce nu a fost invitat la meciul de adio: „Eu am construit această Generație de Aur! ”

O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”


Comentarii (415)
ertyuiop
ertyuiop  •  13 Ianuarie 2012, 00:10

nesimtitilor la sfarsitul sezonului ati inventat 3 greseli pro Otelul si 1 impotriva lor.....intre timp acea 1 impotriva a devenit ZERO! Tolontanilor, Buzarinilor si tot neamul vostru ati ajuns de un penibil absolut, dejectiile voastre sunt intr-o cantitate INCOMENSURABILA! A devenit o rusine astazi sa fi numit ziarist!

gica10
gica10  •  11 Ianuarie 2012, 22:27

Ar fi credibila aceasta statistica daca ne-ar fi oferite explicatii despre ce se puncteaza ca greseala......nu ti se acorda un fault de cartonas (rosu sau galben ) sau o lovitura de pedeapsa,dar in acest mod in care se prezinta fara nimic explicativ confera doar o mostra crasa de lipsa de profesionalism.Metode diversioniste puse in aplicare de profesionisti.....

albusibiu
albusibiu  •  20 Decembrie 2011, 15:55
Postat de sundancekid67 pe 19 Decembrie 2011, 14:20

Ba un parsiv ca tine mai rar vezi !!! Mai ai si tupeul sa pui Sibiu cu litere meri bolduite !!! Problema nu e ca la meciul Sibiului ai tinut ca disperatul cu vasutas columbine school ci tupeul de cwwrva de duzina care l-ai avut sa argumentezi pe 2 pagini A4 superioritatea maghiarilor si si mai cu tupeu sa ne explici negru pe alb cum golul a fost anulat pe drept . Tengit de oagarBORIT !!

Sezi bland, producatorule de rahat. Tu in afara de propriile obsesii ai produs vreodata ceva?

Vezi toate comentariile (415)
Comentează