FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Cel mai bun transfer al verii la Dinamo promite dăruire şi seriozitate fanilor: "Fă ce face Mutu pe teren, nu în afara lui!"

Filip a venit gratis în această vară de la Baia Mare, clubul păstrîndu-şi procente dintr-un viitor transfer
Filip a venit gratis în această vară de la Baia Mare, clubul păstrîndu-şi procente dintr-un viitor transfer

Articol de GSP - Publicat luni, 01 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 01 octombrie 2012 01:52

Asta e deviza lui Steliano Filip (18 ani), puştiul minune al lui Dinamo care îi are drept idoli pe "Briliant" şi pe Ionel Dănciulescu


- Steliano, cum ai ajuns la fotbal?
- Păi, de mic mi-a plăcut să bat mingea, aşa că de la cinci ani jucam prin faţa blocului, pe la şcoală. Cînd aveam şapte ani, Cristi Petcu m-a văzut în curtea şcolii la o miuţă şi m-a chemat la LPS Banatul, aşa am ajuns fotbalist.

- Din ce în ce mai rar se nasc fotbalişti din curtea şcolii...
- Eu zic că acela care este pasionat joacă fotbal peste tot, chiar şi în sufragerie! La LPS Banatul am evoluat pînă în clasa a cincea ca fundaş stînga. Îmi plăcea la nebunie să bag alunecări şi să urc să dau goluri. Urcam mult şi uitam să mă mai întorc. Antrenorul a văzut că am veleităţi ofensive, aşa că m-a urcat în linia mediană, dar nu făceam nici acolo faza de apărare, aşa că am devenit atacant. Acum fac ambele faze, alerg peste tot, că altfel nu faci faţă în fotbalul mare.

"Mă aşteptam să mă pună să le car echipamentul!"

- La ce vîrstă ai cîştigat primii bani din fotbal?
- Aveam 14 ani şi jucam finala cu Steaua. Am cîştigat şi Victor Becali ne-a dat 3.500 de euro de echipă, mie mi-au revenit 200 de euro. Banii i-am dus acasă, la părinţi, iar ulterior mi-am cumpărat un telefon mobil.

- Cum a fost trecerea de la Liga a doua la Dinamo?
- Cînd am plecat de la LPS Banatul la Baia Mare, mi s-a părut greu, dar extrem de greu a fost cînd am ajuns la Dinamo şi am dat de fotbalişti adevăraţi. Nu credeam să mă adaptez atît de repede şi de bine cînd i-am văzut în vestiar pe Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Alexe şi alţii, fotbalişti adevăraţi, cu experienţă. La început m-aş fi bucurat doar dacă mă lăsau să mă antrenez cu ei şi să merg să joc pentru echipa secundă.

- Dar ai ajuns să joci chiar în locul lui Alexe! Cum se comportă băieţii cu tine?
- Extraordinar, chiar nu speram să vin eu, un puşti, şi să mi se permită să fac cîte o glumă cu Dănciulescu, spre exemplu. Credeam că atunci cînd greşesc o să mă mai înjure, să-mi reproşeze anumite lucruri, să-mi spună că-i încurc. (rîde cu poftă) Sincer, mă aşteptam să mă pună prin vestiar să car echipamentul sau altceva, să le cumpăr ziarele sau mai ştiu eu ce, dar am întîlnit nişte băieţi extraordinari aici, care mă ajută cu sfaturi.

"Trebuie să lovesc mai mult mingea cu dreptul"

- Care e fotbalistul după care te-ai ghidat în carieră?
- Dănciulescu îmi plăcea că dădea multe goluri, eram fanul lui. Iar cînd făcea cuplu cu Niculescu, erau letali. Păi, dacă avea Niculescu o lovitură liberă de la 30 de metri, 90% era gol, iar Danciu din zece ocazii dădea nouă goluri. Mi-a plăcut foarte mult Adrian Mutu. Nouă, copii fiind, ne-au plăcut şi prostiile pe care le-a făcut, dar în cele din urmă sper că am învăţat un lucru: fă ce face Mutu pe teren, nu în afara lui!

- Ai avut şi tu un episod neplăcut, după acel scandal pe Facebook cu o dansatoare...
- Da, nu pot spune că m-a afectat prea tare. Am primit o amendă şi a fost o învăţătură de minte. Bine că s-a întîmplat acum şi nu mai tîrziu. Îmi pare rău de ce am făcut pentru că eu vreau să mă afirm pe teren, nu în afara lui.

- La ce capitole simţi că eşti inferior faţă de fotbaliştii consacraţi din Liga 1?
- Am de îmbunătăţit multe. Cred că şi fizic, dar în primul rînd să lovesc mingea mai mult şi cu dreptul, stîngaci fiind. Ideea e că în momentul cînd intri ca rezervă, nu eşti atît de conectat la joc din punctul de vedere al ritmului ca restul, dar dacă primele două-trei pase îţi ies, gata, poţi face un meci mare.

1.500 de euro pe lună este salariul lui Steliano Filip în Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai mici din lot

1 pasă de gol a reuşit Filip în cele cinci partide jucate pentru Dinamo în acest sezon, în toate competiţiile

300.000 de euro este cota de piaţă a lui Steliano Filip, conform site-ului specializat transfermarkt.de

"În cantonamentul din Austria am băgat o alunecare la Marius Niculae şi am crezut că e groasă! S-a ridicat şi mi-a zis: «Data viitoare intră mai tare, nu-ţi mai cere scuze!»"
Steliano Filip, mijlocaş Dinamo

"Sînt foarte ambiţios, vreau să fiu sănătos şi să devin jucător de bază la Dinamo, apoi să cîştig campionate şi cupe, iar ulterior să ajung la Bayern Munchen sau Barcelona"
Steliano Filip, mijlocaş Dinamo

"Anul ăsta nu cred că avem şanse la titlu, dar Dinamo va termina în primele patru. Steaua, CFR şi Pandurii au început foarte bine sezonul şi sînt favorite"
Steliano Filip, mijlocaş Dinamo

"Exersez după antrenament loviturile libere, dar nu sînt foarte atras de asta. Cînd eram la Timişoara, Darius Buia bătea toate fazele fixe şi dădea o mulţime de goluri"
Steliano Filip, mijlocaş Dinamo

Citește și:

„Scurtcircuit” între antrenorul Mihai Pintilii și Becali: „OK, nea Gigi, atunci eu plec de la echipă!” » De la ce a pornit totul
Superliga
„Scurtcircuit” între antrenorul Mihai Pintilii și Becali: „OK, nea Gigi, atunci eu plec de la echipă!” » De la ce a pornit totul
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Campionate
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii
Superliga
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii

Corvinul e în CORZI: dacă va juca în Europa, ar PIERDE dreptul de promovare în Superligă! » Cere dispensă din partea FRF: „Ar fi o aberație, să ne amâne!”

Pintilii l-a amendat pe Ngezana cu 200 de euro și nu i-a venit să creadă cu câți bani a apărut fotbalistul: „Du-te, mă, de aici!”


Comentarii (14)
ave_biancorossi
ave_biancorossi  •  01 Octombrie 2012, 16:21
Postat de englezu pe 01 Octombrie 2012, 08:19

Oare noul Dinamo va fi alcatuit din Filip, Buia, Nica, Alexe...? Daca se merge pe acest drum, daca va fi rabdare, daca Don Bonetti este antrenorul potrivit, daca, daca.... atunci in 2-3 ani va fi echipa pe care o asteptam de multi ani ! Hai Dinamo ! Si nu uitati : MULTA rabdare !

2 ani englezule. in 2 ani se face o echipa.

bigiu
bigiu  •  01 Octombrie 2012, 13:36

iti urez mult noroc si nu uita forza DINAMO

spartandinamovist
spartandinamovist  •  01 Octombrie 2012, 12:09

imi place cum sa descurcat la interviu , o minte curata si inteligenta nu face akltceva decit sa ajute dorintele ,acum sa aiba grija ce dorinte are pe prim plan mie unuia mi-ai placut decind tea bagat 15 min ,un jucator de calitate se vede imediat ,la atingerea mingiei alergarea ,usurinta in a juca boneti e antrenor are ochi pt a vedea calkitatile unui pusti ,ai grija filip ,banii si bucurestiul ofera multe capcane ,axeazate pe fotbal si restul vine dela sine

Vezi toate comentariile (14)
Comentează