FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - POLI IAŞI, LUNI, 20:30, ANTENA 1 ŞI LIVEVIDEO PE GSP.RO

Chiar dacă se fereşte să declare oficial, Stoichiţă e hotărît » Pleacă orice ar fi!

Articol de , - Publicat sambata, 10 aprilie 2010 00:00

Antrenorul Stelei nu va rămîne nici dacă va cîştiga titlul deoarece:
1. E convins că în Ligă nu va izbuti mai nimic în condiţiile de austeritate de la club
2. E conştient că trebuie să profite imediat de CV-ul său şi să semneze un contract mult mai avantajos
3. E dezamăgit pentru desele întîrzieri la plata salariilor şi pentru stresul la care-l supune patronul

10.000 de euro pe lună e salariul său la Steaua

40.000 de euro
pe lună a refuzat astă-iarnă de la AEL Limassol
Vezi video cu reacţia lui Stoichiţă legată de conflictul Becali-fani! (video)

"Lippi" mai stă 6 săptămîni
Stoichiţă e decis să plece de la vară, indiferent de deznodămîntul sezonului. Steaua va rămîne aproape sigur fără antrenor chiar dacă va lua titlu. Antrenorul le-a spus deja jucătorilor şi colaboratorilor săi din club că nu vor mai lucra împreună din vară.

Steaua are o certitudine în acest moment: va trebui să-şi caute antrenor la vară. Asta pentru că Mihai Stoichiţă a hotărît să părăsească Ghencea după ultima etapă a campionatului! Antrenorul le-a explicat celor cu care lucrează, fotbalişti şi subordonaţi, că decizia nu depinde de rezultate, nici de locul pe care echipa se va clasa la finalul sezonului: "Eu nu-mi prelungesc contractul, dar asta nu ne împiedică să muncim împreună în aceste două luni. Pînă la urmă, e şi interesul vostru să avem rezultate foarte bune, să luăm titlul". Au existat mai multe motive care i-au determinat lui Stoichiţă convingerea că trebuie să schimbe echipa la vară:

1. Şi-a făcut cota
Antrenorul globe-trotter a revenit în Ghencea toamna trecută, într-un moment prost al echipei. Unul dintre prietenii din fotbal ai lui Stoichiţă a explicat atunci de ce a acceptat "Lippi" să rişte: "El vrea să lucreze tot prin ţări gen Kuweit, Panama, Qatar, pe bani mulţi. I-a convenit să-şi mai treacă o dată Steaua în CV, îi e mai uşor aşa să-şi găsească un contract gras!". Stoichiţă ştie că adjudecarea titlului în Liga I i-ar creşte cota la nivelul maxim pe care l-ar putea atinge în România şi de aceea ar fi momentul propice pentru o nouă experienţă într-o ţară exotică, dar pe un salariu mult mai mare decît cel de 10.000 de euro lunar, pe care îl are acum.

2. Criza din club l-a enervat
Tehnicianul e supărat şi că la Steaua nu e plătit la timp, de cînd a început returul, situaţie în care se află şi jucătorii. Stoichiţă a fost nevoit permanent să-şi calmeze fotbaliştii, din cauza asta. Cum a făcut-o? "Eu ştiu cum e să cîştigi campionatul şi credeţi-mă că merită să vă sacrificaţi pentru asta! Titlul vă va influenţa în bine carierele viitoare, e mai important decît sînt întîrzierile cu salariile", le-a spus "Lippi".

I-a ţinut un discurs asemănător în iarnă lui Pleşan, pe care l-a convins să continue pînă la final, deşi mijlocaşul putea pleca oriunde pe 100.000 de euro: "Te rog să rămîi alături de mine pînă la vară şi ai să vezi că o să-ţi fie bine. Ai timp să joci şi în străinătate, pe bani mulţi! Altfel pleci dacă ai în CV un titlu de campion".

3. Familia îi cere să lase Steaua
Un argument important pentru Stoichiţă îl constituie şi presiunea de care are parte din familie. Soţia şi fiica lui îl roagă să schimbe clubul, în primul rînd, din cauza tratamentului pe care îl suportă din partea spectatorilor de pe Ghencea. Antrenorul chiar a povestit la un moment dat că fiica lui a asistat la o singură partidă a Stelei şi i-a spus imediat că nici n-o să revină la meciuri: "Săraca, s-a speriat cînd a auzit cum sînt înjurat un meci întreg de suporteri!".

Declaraţia oficială: "Poate rămîn"

Stoichiţă spune că va pleca sigur de la Steaua doar dacă ratează titlul, dar lasă o portiţă deschisă negocierilor pentru prelungirea contractului, în situaţia în care ar fi campion: "Pînă la finalul sezonului rămîn cu orice risc. Ăsta e pariul meu. Dacă nu iau titlul, plec în două secunde! Şi de pe locul 2, învins la golaveraj, tot plec! Dacă terminăm pe primul loc, poate continuu la Steaua, nu ştiu, vom vedea".

A refuzat 250.000 din Cipru
Stoichiţă e atît de dornic să cîştige titlul, încît a declinat acum trei luni o ofertă din Cipru, care i-ar fi dublat salariul avut acum la Steaua. 250.000 de euro ar fi cîştigat "Lippi" în Insula Afroditei, dar a refuzat, tot ca să nu rateze oportunitatea cîştigării campionatului în România. Recent, tehnicianul a mai primit o propunere, de data asta din Kuweit, valabilă de la vară.

A schimbat deja 10 echipe străine!
Stoichiţă are un record printre antrenorii români: a antrenat deja 10 formaţii din străinătate! Acestea sînt "naţionalele" Armeniei, Kuweitului şi Panama, plus echipele de club Litex Loveci, Sheriff Tiraspol, Ankaragucu, Pyunik Erevan, Aris Limassol, Al Salmiya şi AEL Limassol.

16 echipe a schimbat Stoichiţă în 19 ani, de cînd activează ca antrenor principal

6 ani au trecut de la ultimul trofeu cîştigat de Stoichiţă, campionatul Moldovei, pe care l-a cucerit cu Sheriff Tiraspol

5 trofee a strîns "Lippi" în carieră, dintre care două au fost luate cu Steaua, un titlu de campion şi o Supercupă

500.000 de dolari pe an a fost salariul lui Stoichiţă ca selecţioner al Kuweitului, "naţională" pe care a condus-o între 2005 şi 2006

"Stoichiţă tocmai a refuzat o propunere din Kuweit, fiindcă ştie şi el că nimic nu se compară cu cîştigarea titlului de campion. Şi eu gîndesc la fel"
Basarab Panduru, manager Steaua

Mandatul la Steaua
BILE ALBE
1. A readus echipa în lupta pentru titlu, avînd acum şanse reale în bătălia pentru cîştigarea campionatului
2. A menţinut echipa pe linia de plutire fără achiziţii importante, Steaua cheltuind doar 100.000 de euro pentru transferuri
3. A reuşit să ţină în frîu nişte jucători neplătiţi cu lunile şi acuzaţi de propriii spectatori.

BILE NEGRE
1. A avut un parcurs modest în Europa League, nereuşind nici măcar o victorie în 5 jocuri
2. A ieşit din Cupa României în faza optimilor de finală, Steaua fiind eliminată de Gloria Bistriţa
3. Jocul echipei nu este unul foarte bun, în ciuda faptului că echipa încă se află în lupta pentru titlu

E deja pe podium la rezistenţă
Stoichiţă (55 de ani) a preluat echipa pe parcursul actualei stagiuni, dar se situează deja printre recordmenii de longevitate de pe banca Stelei! "Lippi" e pe locul 3 la numărul lunilor petrecute în funcţie:
1. Olăroiu    18 luni
2. Lăcătuş    12 luni
3. Stoichiţă    7 luni
4-5    Hagi    3 luni
Bergodi    3 luni
6. D. Munteanu    2 luni

Sfat de la adevăratul Lippi :D
Cel supranumit "Lippi" s-ar putea răzgîndi şi ar putea rămîne în continuare pe banca Stelei dacă ar citi interviul pe care adevăratul Lippi, italianul care acum e selecţionerul squadrei azurra, l-a oferit în urmă cu 3 ani revistei "The Technician". "Un antrenor nu devine antrenor de nivel înalt pînă cînd nu obţine rezultate semnificative. Iar atunci cînd le obţine, un titlu naţional, o Ligă a Campionilor, un titlu mondial, cred că aceste rezultate nu trebuie să reprezinte o linie de sosire, ci un nou start. Ce motivaţie mai găseşti? Abia atunci ai mai multă forţă de convingere în faţa jucătorilor, cînd intri în vestiar şi au în faţă un antrenor cu rezultate", spunea Marcelo Lippi, singurul tehnician din lume care a cîştigat şi Liga Campionilor, şi Campionatul Mondial.

Onicaş şi Ionescu blocaţi
În meciul de luni, cu Poli Iaşi, Steaua nu-i va avea ca adversari pe foştii ei jucători Onicaş şi Andrei Ionescu. În contractul de împrumut există o clauză prin care li se interzice celor doi să joace în meciul direct. La finalul campionatului, Onicaş şi Andrei Ionescu vor reveni în lotul Stelei. (Ovidiu Minea)

"Ce ne poate face Liga?"

Managerul general al Stelei, Basarab Panduru, a comentat ieri războiul dintre Gigi Becali şi LPF, care s-ar putea răsfrînge asupra echipei în finalul campionatului: "Ce ne poate face Liga? Să ne pună piedică, să ne scoată mingea din poartă? Sincer, nu cred că ar avea cu ce să ne dezavantajeze".

Surdu şi Tănase în pericol
Mihai Stoichiţă va avea în întîlnirea cu Poli Iaşi doi jucători la limita suspendării pentru derby-ul cu Rapid, de duminica viitoare. Tănase şi Surdu au la activ cîte 3 cartonaşe galbene şi vor privi din tribună întîlnirea din Giuleşti dacă vor fi avertizaţi şi luni seară.

- Stoichiţă nu va putea să stea pe banca echipei nici la meciul cu Poli Iaşi, de luni seară, din cauza suspendării de două etape încasată după eliminarea cu FC Braşov.
- Panduru a susţinut ieri că transferurile realizate în iarnă au fost adevărate lovituri: "Am adus doi jucători gratis, Jelev şi Parpas, sînt titulari la Steaua şi joacă bine".
- Partida cu Poli Iaşi, de luni seară, transmisă în direct de Antena 1, va fi arbitrată de Marian Balaci, care a debutat în Liga I în urmă cu 10 luni şi care se va afla pentru prima oară la un meci al roş-albaştrilor.
- Chiar dacă a ieşit accidentat la Bistriţa, Golanski e refăcut şi e apt sută la sută pentru meciul cu Poli Iaşi.
- Ultima înfrîngere a Stelei pe teren propriu în faţa Politehnicii Iaşi datează de acum aproape 6 ani: 0-1, în octombrie 2004.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (27)
 •  10 Aprilie 2010, 15:39
Postat de pe 10 Aprilie 2010, 13:14

nu mai comentati degeaba, steaua nu mai joaca nimic de mult,ultimul antrenor adevarat al stelei a fost protasov,in rest, chin....chiar daca a castigat campionatul sau a fost pe un loc de cupa europeana a jucat acelasi joc jalnic,chinuit, haotic....sunt meciuri intregi in care nu au decat1-2 ocazii la poarta...si in ultimi ani sa bazat foarte mult pe aparare,steaua care de-a lungul istoriei ei a avut un atac de invidiat....si dinamo e praf dar macar aia si-au pastrat traditia si au avut atac bun.

esti singurul de aici care are dreptate desi cred k ideea lui bergodi de a reface echipa de la zero cu junirori era una buna pentru viitor dar rea pentru veniturile creditorului din stana nu avem fotbal si nici fotbalisti cu cerebel se joaca ce jucam in copilarie si numeam "purceaua" echipe facute de impreseari alexe mare speranta in retur 0 goluri ptr dinamo acum este messi ce dracu ne mintim singuri k suntem la curul societatii nu stadioane nu baze sportive nu mentalitate

milan6
milan6  •  10 Aprilie 2010, 14:24

esti slab,stoichita! pai,stelemeaua face 12-15 puncte in Liga!asa zice voda pipera,deci va calificati cel putin in optimi!nu fi fraier!mai stai!

 •  10 Aprilie 2010, 13:14

nu mai comentati degeaba, steaua nu mai joaca nimic de mult,ultimul antrenor adevarat al stelei a fost protasov,in rest, chin....chiar daca a castigat campionatul sau a fost pe un loc de cupa europeana a jucat acelasi joc jalnic,chinuit, haotic....sunt meciuri intregi in care nu au decat1-2 ocazii la poarta...si in ultimi ani sa bazat foarte mult pe aparare,steaua care de-a lungul istoriei ei a avut un atac de invidiat....si dinamo e praf dar macar aia si-au pastrat traditia si au avut atac bun.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează