FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ

EXCLUSIV // VIDEO Interviu deschis cu Alex „Rocky” Chipciu » Despre dependența lui, filmarea cu „Dodel”, „bătaia” cu Nistor și marea eroare a carierei: „Îmi bântuie în cap și acum”

Articol de - Publicat sambata, 24 februarie 2024 15:00

Alexandru Chipciu, 34 de ani, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai României în ultimul deceniu, a vorbit pentru cititorii GSP.ro despre ce-l motivează și acum să fie în top și să câștige. Totodată, căpitanul lui U Cluj a răspuns la subiecte delicate, admițând că și el a fost în ipostaze „sensibile”, după vreun episod bahic, vorbind chiar amuzat despre o asemenea situație.

Alex Chipciu, 34 de ani, este unul dintre "clasicii" fotbalului intern. După trofeele câștigate cu Steaua/FCSB, cu Anderlecht și cu CFR Cluj, 13 la număr!, după selecțiile și golurile la echipa națională, jucătorul polivalent visează să aducă un trofeu pentru U Cluj, al cărei căpitan este.

A fost aproape în mai 2023, când "Șepcile roșii" au jucat finala Cupei României, pierdută cu Sepsi la penalty-uri. Alex își găsește mereu motivația de a se reinventa. Vine printre primii la antrenamente, pleacă ultimul, după ce-și efectuează un adevărat ritual în vestiar, de recuperare, folosind camera hiperbară și criosauna.

Este atent la dietă și la viața extrasportivă, dar nu se ascunde și vorbește nonșalant despre faptul că obișnuia să bea seara, la cină, un pahar de vin roșu bun, pe care și-l comanda special din Italia.

Un bărbat inteligent, cu verb, care are ce povesti, Chipciu este un partener de dialog excelent, iar cititorii Gazetei Sporturilor îl pot descoperi în cadrul unui interviu-eveniment, astăzi în primul său episod.

VIDEO. Alex Chipciu despre agitația din fotbal: „În primele zile de vacanță mă simt bine, apoi intru în depresie”

- Alex, ce te motivează să rămâi la nivel înalt la 34 de ani, la 35 de ani câți vei împlini în luna mai?
- Mă motivează viața. Clar, și fotbalul! Asta e viața, trebuie să-i dai înainte în fiecare zi! Trebuie să mergi înainte, chiar dacă sunt clișee. Vedeam un interviu cu Mourinho și zicea că atunci când nu e în activitate, când nu are contract, e în depresie. Gen vizavi de Klopp, că vrea să-și ia un an de vacanță. Așa e și cu mine. În primele zile de vacanță, mă simt bine, apoi nu intru în depresie, dar n-am stare. Am agitația de a face ceva. Ultima oară când am fost în vacanță, vorbeam cu soția: «Uite ce fain e, nu-i înțeleg pe ăia care se plâng!». După 3-4 zile, deja voiam să fac ceva.

Fiind totuși în ultimii ani de fotbal, vreau să fac ceva deosebit. Timpul a trecut repede. Parcă ieri eram la Brașov, aveam 17 ani, începeam numai la mijloc la 5 contra 2... Îmi zicea Măldărășanu, care avea 34 de ani: «Copile, o să treacă repede!». Așa e, nu-ți dai seama când trece timpul!

Alexandru Chipciu, mijlocaș U Cluj

Alex Chipciu: „Înainte, la FCSB, eram disperat după trofee. Acum, sunt pe partea de a construi”

- Cât vei mai avea chef de fotbal?
- Clar, trebuie să ai dorință, să-ți placă, altfel n-ai nicio șansă! Problema este că eu mă enervez foarte repede și dacă n-aș fi la un nivel fizic bun, să fiu jos, n-aș putea să joc fotbal! Adică să nu câștig dueluri. Chiar dacă la 35 de ani nu mai ai aceeași putere, e clar! Sau cu trecerea timpului corpul nu mai este la fel. Atât timp cât mă simt bine, o să-i dau în continuare, să văd cum va fi. Uite, Hoban a jucat până după 40 de ani, câștiga campionate, intra, dădea goluri. Deac, la fel. Săpunaru joacă la o vârstă înaintată. Rapid fără Săpunaru nu prea pot să mi-l imaginez. CFR fără Camora și Deac ce este? Atât timp cât îmi voi putea pune amprenta asupra jocului echipei, voi fi pe teren. Dacă mă voi chinui, nu cred că voi mai juca foarte mult. Vreau să mă fac antrenor, să rămân în agitația de zi cu zi.

6goluri și 4 assist-uri a adunat Chipciu în actuala stagiune pentru U Cluj în 27 de meciuri

- Există un alt stres ca antrenor. Te vezi acolo, să repeți ce-ai reușit ca antrenor? Bănuiesc că știi exact câte trofee ai ca jucător.
- Logic că știu. Acum, depinde de echipele la care o să fiu. Și Guardiola, dacă nu era la echipele pe unde a fost, nu mai avea 50 de trofee sau câte are! Ca jucător, la nivelul meu, nu la Real Madrid, am fost la echipe ce s-au bătut an de an la campionat. Fără relaxare. Trebuie să ai șansa să fii acolo. Uite, alt exemplu: Gerrard a fost la Liverpool o viață întreagă și n-a luat un campionat! Îți vine să crezi?! Contează mult echipa, momentul. Înainte, eram disperat după trofee. Acum, sunt pe partea de a construi, de a lăsa ceva în urmă. De Zerbi nu are posibilitatea de a câștiga trofee, dar uite ce lucruri bune face în fotbal!

- Cât de mult te-a ajutat ideea asta de a fi disperat după trofee, de a avea foame?
- Te ajută, clar! (râde) Altfel, n-ai cum să le iei. Când eram la FCSB, eram distrus dacă nu câștigam! Primul lucru la care mă gândeam după ce luam campionatul era: Doamne, dacă la anul nu mai câștig?! Cum va fi să nu câștig?! Am fost privilegiat că am luat trei campionate la rând, iar la al 4-lea am ratat cu puțin, la ultimul sau penultimul meci, cu Astra. Da, eram disperat! Anul trecut, am fost aproape de a cuceri Cupa României cu U Cluj. Ar fi al 3-lea cel mai important trofeu pentru mine personal, după primul cu FCSB și campionatul cu Anderlecht. Am mai avut la Brașov o semifinală, când ne-a dat Dică gol, apoi m-am dus eu imediat la ei (n.red. Steaua/FCSB), aș fi jucat finala Cupei cu Dinamo, ar fi fost ceva fabulos.

7campionate are Chipciu în palmares: 3 cu FCSB, 3 cu CFR Cluj, unul cu Anderlecht. A mai cucerit două Cupe ale Ligii și Cupa cu FCSB, două Supercupe, cu FCSB și cu CFR, o Supercupă a Belgiei

Alex Chipciu despre subiectul Cristi Tănase: „Și eu am fost beat, oricine a fost! Eu am avut noroc de portari buni”

- Tu ești bun prieten cu Cristi Tănase, îți vine să crezi ceea ce i se întâmplă de o bună bucată de vreme?
- Nu că am fost coleg, am fost cel mai apropiat de el! Când eram la București, eram tineri amândoi, singuri, eram zi de zi împreună. Am vorbit cu el de ziua lui, deunăzi. La prima vedere, filmarea te tulbură, da. Dar faptul că a fost beat și a fost filmat... (râde) De câte ori n-am fost și eu beat... Și-acum un an am fost la ziua nevesti-mii, cu Nistor, cu atâția, pe la Sighișoara. Dacă era cineva cu camera, ce naiba...??! Nu știu ce să zic, astea ar putea fi judecate de cineva care n-a băut niciodată sau care n-o să mai bea niciodată! Ăla, da, poate să vorbească, să zică. Dar noi, ceilalți, n-avem cum judeca! (râde) Plus că portarii pe care i-am avut eu la București, la bloc, au fost mai buni. Am avut o relație fabuloasă cu ei, n-aveau cum să mă filmeze. Aveam un portar, pe vremea când eram la FCSB, care m-a scos dintr-o situație nasoală rău de tot. În fine.

47de selecții a adunat Chipciu la echipa națională, marcând de 6 ori

Nu vreau să comentez prea mult despre Cristi, mi-a zis o dată că am vorbit, deși eu nu-mi aduc aminte, în fine... A zis că nu vrea ca foștii fotbaliști să vorbească despre el, așa că nu mai zic nimic.

Alex Chipciu, mijlocaș U Cluj

- Îl vezi având probleme cu drogurile?
- Asta n-am de unde să știu. El a zis că nu, dar n-am vorbit despre asta cu el. Fiecare își gestionează viața în felul lui. Îi cunosc familia, vorbesc des cu fratele lui, nu știu detalii.

- Te-a ajutat faptul că ai fost familist, cu soție, cu fetele voastre? Oi fi făcut și tu la vremea ta, dar nu se știu.
- Da, probabil, și imaginea asta a mea de familist, dar, sincer, la București, am făcut și eu multe tâmpenii... Da, acum, mă gândesc: «Mă, cum naiba să faci așa ceva?!». Așa au fost vremurile la momentul ăla. Da, am și făcut copii repede, ești obligat cumva să-ți dedici timpul familiei.

- Da, ieși maximum o seară apoi.
- Clar!! Altfel, divorțezi sau te acceptă femeia așa, ceea ce clar nu duce la bine în viitor. Nu sunt fan alcool, deși înainte eram fanul vinului roșu de calitate. Când eram la Anderlecht, îmi comandam, așa credeam că e bine la momentul ăla. Acum, după ce-am citit foarte mult și am auzit părerile atâtor doctori, clar, nu e bun! Nu aduce nimic bun.

Dar nici nu pot condamna oamenii care beau. Acum, că te-ai îmbătat și te-a filmat cineva... Nu vreau să cădem în partea ailaltă, să fim moraliști. Mi se pare că noi, românii, suntem genul ăsta de oameni. La noi în casă e moartea și noi vorbim despre alții!

169de meciuri, 34 de goluri și 38 de assist-uri a adunat Chipciu pentru Steaua/FCSB în carieră

Ce greșeală n-ar mai repeta Alex Chipciu: „Îmi bântuie în cap că am plecat prea repede de la Anderlecht”

- Ce greșeală n-ai mai repeta sau ce-ai schimba la tine, privind retrospectiv?
- Îmi mai bântuie în cap că am plecat prea repede de la Anderlecht. Prea ușor. Nu vedeam, parcă, magnitudinea clubului, am plecat un an împrumut la Sparta Praga. Acum, n-aș mai pleca așa repede. Am prins o perioadă când s-au schimbat trei președinți, antrenori pe bandă rulantă, apoi, când m-am întors din Cehia în Belgia, eram cel mai vechi din tot clubul, eu cu Kompany. N-am gestionat bine acea idee. Când eram mai tânăr, nu aveam mintea să mă calmez un pic și să analizez, dar asta e. Eu mereu îmi găsesc motivația, nu cad în partea aia, să cad.

- Cum ar fi fost dacă aveai la 20-25 de ani mintea de acum?
- M-am gândit, mi-a și zis un coleg asta. Am și realizat niște lucruri, care nu sunt la îndemâna oricui, până la urmă suntem suma a tot ceea ce am făcut... Ăștia suntem, că ce puteam... Meseria de taximetrist o apreciez, dar îi mai auzi pe taximetriști: «Mamă, ce bun eram la 14 ani!». (râde) Erai, dar mai contează?!

Uite, fază tare, am fost la Brăila la nunta lui Miron, eram cu Nistor. Am fost la bunică-mea, am stat la o bere cu prietenii mei de acolo, apoi ce zice unul dintre ei: «M-am certat cu unul care a zis că cel mai bun jucător din istoria Brăilei...». Mă gândeam că o să zică Florinel Coman sau Bănel Nicoliță, în comparație cu mine... Și a zis un nume de ... Jucase doar până la 16 ani! Cam așa stau lucrurile.

Alex Chipciu a răbufnit la antrenament: „Măă, fă-le la meciuri! Tu le faci cu mine?!”

- Ai tot amintit de Dan Nistor, iar Neluțu Sabău a făcut o glumă zilele trecute, zicând că dacă v-ați bate amândoi, ar ieși 0-0 scorul, făcând trimitere la declarațiile lui de după meciul de la Craiova. Cine ar învinge între voi doi la box?
- Bine, el mi-a zis în vestiar că a făcut gluma aia: «Băi Rocky, le-am zis că ne-am bătut!». Clar, sunt la o vârstă la care nu m-aș mai bate! Am porecla asta, de Rocky, de când eram la meciuri cu Tătărușanu. Ce să te mai bați la vârsta asta?! Și cu un coleg cu care te înțelegi foarte bine!!

Mister (n.r. - Sabău) a avut la pauza partidei cu Craiova un discurs mai dur, nespecific dumnealui, iar el, Dan, a vrut să arunce în media treaba asta, ca să nu spună că ne-a certat Mister.

Plus că Nistor e jucător tehnic, cu mingea, e el de bătaie?! Și e și om cuminte. Am mai avut pe la CFR Cluj scandaluri pe la antrenamente, ce sunt normale. Adică îți dau puțină nebunie.

E o bătaie în mine la antrenamente și la meciuri. Am avut cu Silaghi (n.r. - mijlocaș U21 de la U Cluj) zilele trecute o chestie. Am greșit eu, sigur. La antrenament, m-a driblat, mi-a dat-o printre picioare, și-am erupt: «Măă, dacă la meciuri nu faci treburile astea, înnebunesc! Fă-le la meciuri, le faci cu mine?!». În rest, nu vreau să pun presiune pe cei mai tineri sau să dau vina pe ei

Alexandru Chipciu, mijlocaș U Cluj

66de meciuri, 8 goluri și 6 assist-uri a adunat Chipciu pentru U Cluj, el venind direct de la rivala din oraș, CFR

Am avut la Brașov jucători-veterani care m-au sprijinit: Măldărășanu, Ilyes, Constantin, Cristi Ionescu, Dani Coman, Cătălin Munteanu, Senin, nu că mă iubeau, dar m-au ajutat fantastic! Și eu eram genul de a nu comenta în fața veteranilor.

Alexandru Chipciu, mijlocaș U Cluj

VIDEO. Alexandru Chipciu, mijlocașul lui U Cluj, despre cum e să fii tată a 4 fete: „Am convingerea că nu se vor pune într-o situație grea, au o anumită educație”

Citește și alte știri:

EXCLUSIV // VIDEO Viața unui american naturalizat român, „Petrică de la Cluj”: „Este casa departe de acasă. Este o țară sigură și mă simt iubit”

Un nume important a ieșit din grațiile lui Neluțu Sabău și e liber să plece!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
JohnnyWalker66
JohnnyWalker66  •  25 Februarie 2024, 16:10

e cam terminat , ca Sapunaru! nevricale la fiecare meci!

steaua.libera
steaua.libera  •  24 Februarie 2024, 18:20

Când îl intervievezi pe Chipciu, ai cu cine vorbi..

Chris.Dumi
Chris.Dumi  •  24 Februarie 2024, 17:44

E chiar superfain acest jucator. Campionul nostru cu CFR Cluj! Bravo Chipciu!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close