FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Copos concediază antrenorii de la copii şi juniori » Grădiniţa decapitată

Rapid
Rapid

Articol de , - Publicat luni, 18 ianuarie 2010 00:00

George Copos a decis să iasă din criză concediind antrenorii centrului de copii şi juniori. Ai şcolii care i-a crescut pe Ioniţă şi Răduţă şi care a scos Rapidul din altă criză

Ianuarie, Baza Pro Rapid. Stop. E frig, dinspre lacul Străuleşti bate un vînt care muşcă. Stop. Marian Rada conduce antrenamentul echipei a doua pe unul din terenurile gazonate din spate. Stop. Marian Rada stă cu un cronometru în mînă. Măsoară timpul care s-a scurs de cînd e la Rapid şi timpul care i-a rămas de stat la Rapid. Tot timpul din lume. Stop. Ne deplasăm. Pe terenul de iarbă sintetică din faţa arenei aleargă nişte copii. Sînt roşii la faţă şi concentraţi. Play. Vreo 20 de puşti de 12 şi 13 ani de la grupa lui Silvian Dobre lucrează cu mingea. Franco Paraschiv, Florian lazăr, Iosif Stan, Alberto Stancu, Robert Mihai, Cosmin Novac, Orlando Ţone, Robert Ionescu, Bogdan Cristea, Cătălin Neghină, Andrei Creţu, Alin Domnu, Mihai Constantin, Mihai Popa, Răzvan Petre, Rareş Dragnea, Gabi Carp, George Voicu. Ei? Bineînţeles că nu-i cunoaşteţi. Dar veţi mai auzi de ei. Măcar de unii dintre ei. Play, replay.

Cîţi vor ajunge fotbalişti?
Nimic spectaculos la prima vedere, atît că micuţii sînt foarte pătrunşi de tema şedinţei. De misiunea lor pe Planeta Fotbal. Execută temeinic şi cu suflet exerciţiile. Totul se petrece cu mingea la picior. Le ies aburi pe nas şi pe gură, plămînii lor minusculi lucrează de zor. Inspiraţie, expiraţie. Play. Prima întrebare. Cîţi vor ajunge fotbalişti? Antrenorul ezită, la fel ca atunci cînd l-am întrebat care sînt cei mai buni elevi. "Sper ca măcar 5 dintre ei să meargă mai departe şi să ajungă fotbalişti. La vîrsta asta e greu să spui cum evoluează, ce se întîmplă cu ei, cu corpul lor. Unii renunţă, alţii au voinţă şi merg pînă la capăt. Sînt copii săraci, din familii cu 4, 5 şi 6 fraţi. Nici nu ştiu cum arată cei mai mulţi dintre părinţi".

Pianiştii şi ceilalţi
Începe miuţa şi vedem că şi la 12 ani lumea se împarte în pianişti şi cărători de piane. Se joacă învingătorul la teren. Cosmin, Iosif şi George sînt în echipa care nu pierde niciodată. Play, apoi stop. Silvian Dobre are peste 200 de meciuri în prima divizie, a jucat la Sportul, la Corvinul şi la FC Braşov. În timp ce noi îl ţinem e vorbă, puştimea continuă joaca. Adică fotbalul. Pentru ei e totuna. Dom' profesor nu intervine decît atunci cînd cei din apărare vor să scape de minge. "Nu o bubui, cu pasă, înainte, înapoi, dar cu pasă!" Îi priveşte părinteşte, ce banalitate, dar aşa e! Se simte că îi place să lucreze cu ei, iar asta e dincolo de salariul de 20 de milioane pe stil vechi. Stop, play, stop.

Fluier final al şedinţei şi murmure de nemulţumire că s-a încheiat. Aţi mai pomenit aşa ceva? Reminder. Sîntem la grupa de copii '98, într-o zi oarecare din ianuarie 2010, un ianuarie posomorît, străbătut de criză şi de crize. Doar că pentru Cosmin, George, Iosif, Gabi şi Mihai universul se măsoară în drumul de acasă la şcoală şi de la şcoală la antrenament. Şi în visuri. Restul e treaba celor mari. Sau ar trebui să fie. Forward.

D'ale lui Copos
"Voi de la ce ziar sînteţi?"
Octavian Niţă a fost şeful Centrului de juniori pînă anul trecut, cînd şi-a pierdut postul în urma restructurărilor. În total au fost daţi afară 7 oameni din 12! Niţă a povestit un episod amuzant petrecut la Pro Rapid: "Odată eram pe teren, cu două grupe de copii şi cu antrenorii lor. A venit domnul Copos, vorbea cu cineva pe margine. La un moment dat, s-a întors spre noi: «Nu vă supăraţi, de la ce ziar sînteţi?». «Cum adică? Eu sînt şeful centrului, iar ei sînt antrenorii copiilor». «Aaa, da? Bravo, băieţi, bravo!», a răspuns patronul. După ce m-a dat afară, Copos mi-a propus postul de amenajator-şef! Adică să mă ocup de gazon, plătit cu 500 de lei pe lună. Prefer să ies la pensie".

Femeia de serviciu le-a dat vestea!
Cei şapte antrenori demişi de la Rapid au aflat decizia conducerii de la femeia de serviciu! Ion Pop, fost căpitan al vişiniilor în anii '60-'70, e unul dintre cei care şi-au pierdut serviciul: "Eu cîştigam 13 milioane de lei vechi pe lună, dar Copos a considerat că riscă falimentul dacă nu mă dă afară. A venit femeia de serviciu într-o zi şi ne-a zis «Aveţi nişte plicuri». Ne-am gîndit că poate ne dau nişte prime, dar, de fapt, erau decizii de încetare a contractelor. Păcat că după 40 de ani pe care i-am petrecut la Rapid am aflat de la femeia de serviciu că am fost dat afară!".

7 jucători crescuţi în propria pepinieră a folosit Rapid în acest sezon: Marinescu, Straton, Păun, Dobroiu, Tene, Răduţă şi Ioniţă. Alţi cinci au fost rezerve în Liga I măcar o dată: D. Bratu, Ţîncu, Al. Coman, Drăghia şi Oct. Ionescu

9 goluri
au marcat împreună Ioniţă şi Răduţă în turul campionatului. Primul dintre ei a dat 6, cu două mai puţin decît golgeterul echipei, Herea

200.000 de euro pe an cheltuieşte Rapid cu juniorii şi cu echipa "satelit", care evoluează în Liga a III-a

"Doar 5 grupe de juniori mai participă în competiţii. Copos a explicat asta spunînd că baremul arbitrilor la meciurile de juniori, 60 de lei pe meci, înseamnă un efort prea mare pentru Rapid"
Octavian Niţă, fost şef al Centrului de juniori al Rapidului

"Echipamentele sînt cumpărate de părinţi, mingile, la fel. O singură dată a luat clubul treninguri noi, pentru o festivitate, la sfîrşitul căreia le-a cerut înapoi, de au plecat copiii plîngînd!"
Ion Pop, fost antrenor la juniorii Rapidului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (24)
 •  18 Ianuarie 2010, 13:15

copos a fost si este un smecher capitalist mai rau decit un comunist ride de toata lumea e zgircit

 •  18 Ianuarie 2010, 12:30

Este foarte adevarat ca pentru mereu-tanarul-comunist copos (asa merita scris numele lui)fotbalul este o afacere, iar acestea si sentimentele sunt incompatibile. Achiesez la "urarile" pe care i le face acestuia "maxone42" (mai putin la eroarea gramaticala)si ii doresc lui george-savarina sa fie incercati, el si cei dragi lui, de sentimentele ce i-au cuprins pe cei 7 antrenori cand au fost "eliberati" si- mai ales- cum ...

 •  18 Ianuarie 2010, 12:15

mare zgarcit,pacat.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează