FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

"Cornerul blestemat"

Articol de - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2008 00:00

Dorinel Munteanu este încă marcat de acuzele că s-ar fi pierdut calificarea la Euro 2004 din cauza lui

Dorinel Munteanu e tipul omului care s-a educat în Germania. Cumpătat la vorbă, fără să facă paradă de ceea ce a făcut în viaţă, şi glumeţ, şi serios, încercînd să uite ce e rău şi să privească viitorul cu optimism. Repetă, obsesiv pentru unii, cuvinte ca "muncă", "seriozitate", "concentrare". Dorinel are 39 de ani şi jumătate, însă doar în buletin, fiindcă modul cum se pregăteşte la antrenamente îl face mai tînăr. Ieri şi-a rupt o jumătate de oră din programul zilnic pentru a oferi un interviu Gazetei Sporturilor. A atacat toate subiectele, de la echipa sa de club, FC Vaslui, pînă la echipa naţională şi o introspecţie în trecutul care i-a oferit şi mari bucurii, dar şi dezamăgiri profunde. La ultimele, cea mai mare este că a fost făcut vinovat de ratarea calificării la Campionatul European din 2004, fiindcă la Copenhaga, cu Danemarca (2-2), după un meci în care românii au ratat din poziţii chiar incredibile, nordicii au egalat în ultimele secunde după ce au recuperat o minge după un corner la colţul scurt bătut de Dorinel Munteanu.

- Dorinel, la ce nivel poţi să ajungi cu echipa ta de club? Acum sînteţi pe locul 7, poate Vasluiul mai sus?
- Da. Vreau să creştem în retur şi în joc, şi-n organizare, să arătăm un fotbal de calitate. Obiectivul nostru e un loc de cupă europeană şi este perfect realizabil.

- Vise chiar de Champions League, sînt la modă în fotbalul intern?
- Eee, să nu ne hazardăm. Prea mult! O participare în Cupa UEFA ar fi pentru FC Vaslui ca şi cum am lua campionatul. Trebuie să visezi, dar să ai mereu mintea limpede şi ochii deschişi.

- Crezi că jucătorii tăi vor rezista presiunii de a se lupta pentru un loc de cupă europeană? Nu sînt obişnuiţi cu aşa ceva.
- Se învaţă. Presiunea e una normală. Potenţialul lor în retur trebuie să crească.

Speră să nu fie jocuri murdare

- Cine e mai tare acum, Bucureştiul sau Provincia?
- Greu de spus. Dar dacă pe primul loc e CFR Cluj, pe al treilea Unirea Urziceni... S-au echilibrat mult valorile.

- E bătaie mare pe cele două locuri de Champions League şi patru de Cupa UEFA. Se va evolua corect?
- (dă din cap) Semne de întrebare vor fi. Mi-aş dori să continue lucrurile bune în fotbalul românesc. Miza va fi mare, dar sînt oameni ce vor superviza atent neregulile care se vor face. În tur au fost puţine. Mie nu mi-e frică.

- Tot mai mulţi străini în România şi la echipele mari. E bine, e rău?
- Totul e să aduci jucători de calitate. Se investesc bani mulţi, m-aş bucura să aducă un plus de valoare.

"Ce mare lovitură e Torje?"

- Pepe, Moreno, Mendoza la Steaua, Torje la Dinamo, Pancu la Rapid, Peralta, Dorsin, Hirschfeld la CFR Cluj. Cine a dat lovitura?
- Pancu va aduce un plus de valoare, de experienţă echipei. De cei de la Steaua ce să zic? Nu-i cunosc. Torje e valoros, dar nu poate schimba faţa echipei. E tînăr, dar mai trebuie să crească mult. Nu-l văd să tragă echipa după el. Poate să-şi arate calităţile după un an-doi. Ce lovitură mare e? Dinamoviştii sînt, într-adevăr, bucuroşi, dar şi alţii s-au întărit.

- Chiar, cine crezi că va cîştiga titlul pe care îl doresc, în declaraţii, şi CFR, şi Steaua, şi Dinamo, şi Rapid? Cine va termina pe locul doi?
-Totul se joacă. Prima şansă o are Clujul, la ce întăriri s-a făcut acolo, deşi Didi e o pierdere mai mare decît ceea ce s-a adus. Rapid, Steaua vin din spate. Urziceniul e o surpriză plăcută. Atît, nu? Aaa, să nu fiu înţeles greşit, dar Dinamo are cele mai mici şanse la un loc în Champions League.

"Români, hai la Euro!"

- Să trecem la echipa naţională. La ce să se aştepte microbiştii de la Euro 2008?
- În primul rînd, suporterii ar trebui să fie mai aproape de «tricolori», văd că lumea nu prea s-a înghesuit la meciurile de acasă. Ne-am calificat şi ne trebuie un public numeros la Euro. Aşa că, români, veniţi cîţi mai mulţi la vară în Austria şi Elveţia!

- Ar fi trebuit să obţinem mai mult decît cele 18.000 de bilete oferite de UEFA?
- Se mai cumpără dacă vrei neapărat. Nu cred că vor rămîne românii pe dinafara.

- O revenire a lui Dorinel Munteanu pentru un ultim turneu final?
- Nu mai, gata! E rîndul tinerilor, au meritat această calificare la Euro, acum ei trebuie să facă istorie.

"Retras definitiv de la naţională"

- Şi nu ţi-e greu să stai doar pe margine sau cum o să priveşti tu meciurile la televizor?
- Mie mi-e greu să mă uit la orice partidă de pe bancă, fie şi una amicală. Trebuie să mă obişnuiesc cu această mică problemă. Dar asta e viaţa, vreau să fiu un antrenor mai bun decît am fost ca jucător.

- Şi dacă totuşi vei fi convocat în lotul lărgit?
- Gata! Am vorbit şi cu nea Piţi şi i-am spus că eu am încheiat cariera internaţională.

- Cum ţi se pare grupa cu Italia, Franţa şi Olanda?
- Toate echipele iau în calcul jocul şi valoarea adversarului. Noi nu sîntem nici favoriţi, nici ultimii din grupă. Pe Italia vreau neapărat s-o batem. Eu am jucat de trei ori şi n-am reuşit niciodată. Acum am putea.

- Ce să sperăm? Unii se gîndesc deja la semifinale.
- Să mergem din aproape în aproape. Să nu vorbim de finale, de semifinale. Să fim mai ponderaţi în declaraţii. Să demonstrăm prin fapte, nu prin vorbe! Încredere, da, să avem, dar totul cu simplitate, concentrare şi fără infatuare.

"Am fost doar eu ţap ispăşitor"

- Să vorbim şi despre tine. Care este cea mai mare realizare a carierei tale?
- Sînt multe. Anii petrecuţi la echipa naţională, turneele finale, patru, la care am participat, echipele pe la care am trecut. N-am fost nici accidentat, iar ăsta e un lucru mare.

- Care ar fi secretul? Acum multe vedete, şi din România, se accidentează frecvent şi absentează luni bune de pe teren.
- Eu tot ceea ce am făcut am făcut cu seriozitate maximă, consecvenţă şi întotdeauna mi-am propus obiective tot mai mari. Cu o pregătire bună şi serioasă, scad riscurile de a te accidenta.

- Ce greşeli n-ai mai repeta?
- Omul e supus erorii, am învăţat multe din greşeli. (se gîndeşte cîteva secunde) Dar... (spune pe nerăsuflate) Cornerul acela de la Copenhaga... Aia n-a fost o greşeală majoră. Deşi alţii aşa au zis. M-a deranjat atitudinea unor persoane. Eu am fost scos ţap ispăşitor! De ce numai eu? În fine. Doar eu am jucat? Nu mai vreau să-mi aduc aminte. De la a pierde calificarea cu întreaga echipă şi pînă la a spune că din cauza acelui corner executat de mine s-a ratat totul, e cale lungă.

- Te supără încă?
- Nu, am uitat, dar aşa se vede calitatea anumitor oameni. Lucrurile bune se uită repede, de exemplu golurile mele, prestaţiile mele. Cele urîte sînt scoase repede la iveală şi plăteşti pentru ele cu vîrf şi îndesat. Dar uit...

"Eu niciodată nu m-am ferit de muncă şi am fost ambiţios. Sînt lucruri grele în fotbal şi dacă nu munceşti, indiferent de cît de talentat eşti, nu faci absolut nimic"
Dorinel Munteanu

"Orice antrenor vrea să pregătească o echipă puternică. Dacă voi avea rezultate, vor veni şi Steaua, şi Dinamo să se intereseze de mine"
Dorinel Munteanu

"Cel mai mult mi-ar plăcea să ajung antrenorul lui FC Koln, prima mea echipă din Germania. Am jucat 4 ani acolo, mă gîndesc că poate voi reveni acolo"
Dorinel Munteanu

Ce crede Dorinel despre
- transferul anului, Ştefan Radu la Lazio: "E talentat, e tînăr, mă bucur într-un fel că s-a transferat acum. O să-i fie greu, dar să rămînă modest. Eu cred că în maximum două-trei luni va fi titular la Lazio. Nu cred că-l va pierde mirajul Romei. E băiat modest, să-şi dea seama ce şansă i-a oferit destinul"
- posibilitatea de a cîştiga Mutu Balonul de Aur: "Adrian e foarte bun, nici nu se accidentează, nu ştiu dacă poate lua trofeul, dar e un pretendent adevărat. Are nevoie mare de rezultate bune la «naţională»"
- împlinirea lui ca antrenor: "Sînt încă la început. Mi-ar plăcea enorm să merg cu Vasluiul în Cupa UEFA la vară. Apoi, o să vreau şi mai mult"
- şansa de a fi selecţioner: "Trebuie să ai şi experienţă. E mai mult decît o onoare, e ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte. Cine ştie, poate, mai tîrziu, voi avea şi eu această şansă?"facă istorie.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (22)
 •  23 Februarie 2008, 01:36

deci torje e un fl petre sau un fl dumitru ceva mai bun...nu e cine stie ce si nici nu cred ca va fii...sper sa ma insel...nu am nimik ku baiatu..ii urez sa fie sanatos

 •  30 Ianuarie 2008, 22:37

care daniel din vaslui esti ma?.....diaconu, tu esti ma cu cutia de afaceri???

 •  30 Ianuarie 2008, 22:12

super profesionist , super om.cei care il acuza ca el a pierdut calificarea la euro ...sa nu il uite pe veritabilul atacant florin bratu care a ratat de vro 3 ori fata in fata cu portarul. RESPECT MUNTI

Vezi toate comentariile (22)
Comentează