FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI

Totul despre substanța consumată de Cosmin Matei: efecte similare cu efedrina și amfetamina, doi militari morți în SUA + Se spune că ajută la slăbit

Cosmin Matei // FOTO: Imago
Cosmin Matei // FOTO: Imago

Articol de , - Publicat luni, 18 martie 2024 17:26 / Actualizat luni, 18 martie 2024 19:16

Mijlocașul Cosmin Matei (32 de ani) se află într-o situație delicată: jucătorul lui Sepsi OSK ar fi fost depistat pozitiv la o probă de urină cu substanța 5-metilhexan-2-amină, imediat după eșecul cu Universitatea Craiova, 1-3 pe 4 februarie 2024.

Cunoscut comercial sub denumirea de DMAA, 5-metilhexan-2-amina este un compus chimic din clasa aminelor alifatice, conținut pe lista de substanțe interzise a Agenției Internaționale Antidoping (WADA) la secțiunea de stimulanți.Spre deosebire de alte categorii de substanțe de pe lista WADA, stimulanții, printre care se regăsește și DMAA, sunt interziși doar pe durata competițiilor.

În natură, în cantități reduse, DMAA s-ar regăsi în semințele de mușcată. În suplimente cantitățile sunt mult mai mari, substanța fiind produsă sintetic.

Cosmin Matei pentru GSP.RO: „Poate a fost ceva în alea” + Reacția tranșantă a patronului după proba pozitivă a fotbalistului: „S-a jurat în fața lui”
SEPSI
Cosmin Matei pentru GSP.RO: „Poate a fost ceva în alea” + Reacția tranșantă a patronului după proba pozitivă a fotbalistului: „S-a jurat în fața lui”

Ce este substanța consumată de Cosmin Matei

Substanța chimică se găsește de multe ori în suplimentele alimentare folosite pentru a slăbi sau pentru a avea mai multă energie în timpul antrenamentelor. Totuși, potrivit portalului WebMD, nu există dovezi științifice că îmbunătățește într-adevăr performanța, iar autoritățile din domeniu au interzis-o pentru posibilele efecte adverse dăunătoare.

Care ar fi beneficiile bănuite? Substanța ar stimula organismul, sistemul nervos, crescând ritmul cardiac și ritmul respirației, oferind consumatorului o senzație de concentrare intensă, energie și putere și ajutând la scăderea senzației de foame.

În SUA, potrivit New York Times, substanța a fost interzisă după ce în 2012 doi soldați care au consumat-o au murit în timpul antrenamentelor, astfel că autoritățile au catalogat-o despre nesigură. DMAA poate crește tensiunea și poate duce la probleme cardiovasculare și probleme de respirație.

Alt caz alarmant: în 2010, un neozeelandez care a ingerat droguri recreaționale care conțineau DMAA a suferit o hemoragie cerebrală.

Efecte similare cu amfetamina

Într-un articol publicat în 2017 în Jurnalul Internațional de Politică a Medicamentelor, profesorul australian Matthew Dunn, care studiază „utilizarea medicamentelor care îmbunătățesc performanța, inclusiv steroizii anabolici-androgeni”, nota că „mai multe studii pe animale din anii '40 și '50 au indicat că DMAA are efecte similare cu efedrina și amfetamina, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, vasoconstricția, tahicardia și bronhodilatația”.

Ancheta este în desfășurare, nu știu nici eu de unde ar putea să fie (substanța interzisă). Nu am luat nimic intenționat, asta e clar. Am fost răcit, poate a fost ceva în alea (medicamente), habar n-am! O să vedem rezultatul.

- Cosmin Matei

Oricum, jucătorul este accidentat pentru șase săptămâni. El a spus că n-a luat absolut nimic. Vedem ce rezultat vine la proba B, nu mă pricep ca să vă zic eu mai multe.

S-a jurat în fața lui Hadnagy (n.red Attila Hadnagy, director la Sepsi OSK) că n-a luat nimic interzis! De fapt, a fost răcit, a luat nu știu ce flacon, nu de la doctorul echipei, dar, ulterior, i l-a arătat doctorului și acesta a zis că nu conține substanțe interzise.

- Laszlo Dioszegi, patron Sepsi

Citește mai multe știri din Superligă:

Ce urmează la Sepsi, după ce Cosmin Matei a picat un test doping » Informație din club: „Abia apoi o să discutăm”
SEPSI
Ce urmează la Sepsi, după ce Cosmin Matei a picat un test doping » Informație din club: „Abia apoi o să discutăm”
Opinie surprinzătoare, în direct: „Pleacă Radunovic de la FCSB? Nu e o pierdere”
FCSB
Opinie surprinzătoare, în direct: „Pleacă Radunovic de la FCSB? Nu e o pierdere”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  18 Martie 2024, 18:35

"efecte similare cu efedrina și amfetamina, doi militari morți în SUA" Din titlul asta genial deducem ca efedrina si amfetamina sunt numele a doi militari decedati in SUA.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează