FOTBAL  »  Superliga  »  

Cum vad cititorii GSP situatia Stelei. Citeste un schimb de opinii foarte interesant!

Articol de - Publicat vineri, 15 iulie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 15 iulie 2011 10:49

Punctul pornirii discutiei a fost starea actuala in care se afla Steaua. S-a remarcat faptul ca echipa a parasit baza traditionala din Ghencea, renuntind brusc la o parte din istoria sa. In acest moment suporterii nu mai au puntea de legatura cu echipa: marketingul. Au disparut muzeul, magazinul oficial, posibilitatea de a se face abonamente sau cumpara bilete. Desi intunecata, aceasta parte a puzzle-ului a fost lasata in umbra de discutia pe marginea lotului.

GSP a atras atentia ca Steaua a achizitionat numai jucatori anonimi, majoritatea de la echipe retrogradate, care nu au crescut in spiritul performantei, si i-a provocat pe stelisti sa scrie primul 11, daca-l stiu!

 

Liviu Băjenaru - mijlocaş: 28 de ani - venit de la Gloria Bistrita (locul 14 Liga 1 - retrogradata) via U Cluj.
Iata la ce echipe a jucat: Conpet Ploiesti (1993 - 2004), Petrolul (2004-2005), Conpet Ploiesti (2005-2006), Dunarea Giurgiu (2006-2007), Progresul Bucuresti / AS Dodu Bucuresti (Liga C) (2007-2008),  Progresul (2008 - 2009), Gloria Bistrita (2009-2011) (sursa).
Gabi Matei - fundas dreapta: 21 de ani - venit de la Pandurii (locul 13 Liga 1).
a costat 675.000 euro! A mai jucat la International Curtea de Arges si Pandurii
Mihai Costea - atacant: 23 de ani - venit de la U Craiova (locul 15 Liga 1)
a costat 1.400.000 euro (!!!). Are 70 de meciuri in Liga 1 si doar 12 goluri.
Raul Rusescu - atacant: 23 de ani - venit de la Unirea Urziceni (locul 17 Liga 1)
a costat 400.000 euro. A mai jucat la CSM Rm. Vilcea, Dunarea Giurgiu, CS Otopeni si Unirea Urziceni
Dorinel Popa - mijlocaş: 23 de ani - venit de la Victoria Branesti (locul 16 Liga 1)
a costat 200.000. A mai jucat la Energia Vulturu, Unirea Focsani, Gloria Buzau si Victoria Branesti.
Leandro Tatu - atacant: 29 de ani (!) - venit de la Beira Mar (locul 13 Liga 1 Portugalia)
venit liber de contract de la Beira Mar, a marcat 9 goluri in sezonul trecut din totalul de 32 ale echipei.
Doua dintre cele peste 100 de mesaje au fost foarte interesante si apartin unor vechi cititori ai GSP.RO:

Theo atrage atentia ca nu jucatorii anonimi sint pericolul pentru Steaua, ci faptul ca "ros-albastrii" sint inghititi de amatorisumul din fotbalul romanesc, care este departe de profesionalismul asociat performantei la cluburile mari din Europa:

 

"Deci, ideea e in felul urmator: aparent, asa este. A transferat Steaua numai anonimi a caror valoare n-am nici cel mai mic gand sa o discut acum si aici. Totusi - garantez ca, cu acesti jucatori anonimi si cu acest lot “vai mama lui”, Steaua ar putea lua titlul la pas in Romania !

Inainte sa aduc ceva argumente, trebuie sa fac un scurt popas pe la cea mai titrata echipa din lume la ora actuala: FC Barcelona.

Thiago - adus la 15 ani din Brazilia
Andreu Fontas - adus la 16 ani de la Girona
Pedro - adus la 16 ani de la San Isidro
Busquets - adus la 16 ani de la Unio Jabac
Jose Pinto - necunoscutul portar de rezerva, adus de la Celta Vigo (divizia secunda)
Jeffrén - adus la 16 ani de la Tenerife
Bojan - crescut exclusiv de Barcelona
Iniesta - adus la 12 ani de la Albacete
Xavi - crescut exclusiv de Barcelona
Puyol - adus la 17 ani de la Pobla de Segur
Pique - crescut exclusiv de Barcelona (cu mentiunea ca a fost vandut si rascumparat de la MU)
Valdez - crescut exclusiv de Barcelona (3 ani imprumut la Tenerife de la varsta de 9 pana la varsta de 12 ani !!!!!!)

Am mentionat aici 12 jucatori - unii dintre ei piese de baza in angrenajul actual al echipei. Gandeste-te daca reprezentau ceva la momentul transferului, de cluburile lor nici nu mai zic, ca daca sterg comentariul, nici eu nu-mi mai aduc aminte exact cum se scriu unele dintre echipele de fotbal de la care provin.

Mai mult decat atat, Barcelona l-a transferat in aceasta vara, inainte de Fabregas de la Arsenal sau Sanchez de la Udinese, pe Miguel Ángel Sáiz de la Racing (locul 12 sezonul trecut).

Revenind cu picioarele pe pamant - nu faptul ca jucatorii sunt anonimi e cea mai mare problema in momentul de fata.

O prima problema ar fi ca sunt transferati la o varsta deja prea mare pentru a creste la un nivel valoric corespunzator.

O a doua problema ar fi ca si daca ar fi transferati la 17 ani, ar fi transferati degeaba, pentru ca nu exista nici macar O GLUMA MACABRA de idee sau notiune de a creste jucatori in propria pepiniera. Un sistem de joc concret, antrenori, maseuri, o competitie sanatoasa si valoaroasa in care sa participe (liga a doua in Spania unde joaca Barcelona B este peste Liga 1 in Romania, parerea mea umila, nu mai vorbesc de ligile in care joaca juniorii de la Steaua).

O a treia si ultima problema ar fi lipsa desavarsita a unui staff tehnico-tactic la prima echipa, care sa transforme orice adiere de vant in atuu pentru o victorie. Si aici da-mi voie sa fac doua paranteze:

Paranteza numarul 1 - tocmai citeam pe Marca.com cum Mourinho a adus GRADINARUL de la Real Madrid, in cantonamentul echipei din SUA ! Cu asta am spus tot, nu mai am nevoie sa dezvolt ! Vrei sa castigi tot, asa trebuie sa gandesti: iti aduci inclusiv gradinarul, sa aranjeze terenurile de antrenament din SUA in modul in care le ai acolo unde vei juca in Spania !

Paranteza numarul 2 - Olaroiu, pe care personal il consider un antrenor mult prea profesionist pentru Liga 1, de UNUL SINGUR, atentie (fara a-si cara tot staful si a incepe o munca de la zero) a reusit sa cucereasca pentru Steaua un trofeu ca si pierdut (2000% aceasta cupa ar fi fost pierduta cu Cartu pe banca) - si asta a reusit prin simplele motive ca din asa zisele “petarde” de jucatori, a reusit sa scoata atat maxim din ei, cat a si stiut sa ii aseze pe teren in functie de randament si adversar. Pentru ca STIE fotbal nene, STIE FOTBAL. Spre deosebire de o turma de antrenori de teapa lui Florin Marin, care nu-si schimba sosetele pana la infrangere (din superstitie), care n-avea curaj sa se uite la joc si care tot ce putea era sa strige “FOKU LA EI” din cand in cand.

Doua ultime argumente in pledoaria mea.

Argumentul numarul 1: poti sa spui cu ochii inchisi 11-ele Otelului? NU. E campioana Romaniei. Iti mai aduci aminte acum, fara Google, 11-ele Urziceniului de acum 2 ani? NU. Era campioana Romaniei, juca finala cupei si facea 8 puncte in Champions League ! Dar CFR Cluj - care a luat nenumarate trofee in 3 ani - mai poti sa-mi spui numele jucatorilor cu care a facut-o si pe la ce echipe obscure se zbat acum?

Argumentul numarul 2: Imi poti spune din memorie 11-ele campion al Stelei, cu care (Zer)Olaroiu castiga campionatul si juca semifinala Europa Leage? Carlos portar, iti mai zice ceva? Mare jucator, de legenda ! Oprita atacant iti mai zice ceva? Diamant de atacat ! Gigel Coman? Nebunie ! Croitoru? Argint viu ! Balan, marele fundas? Dar Lovin, marele Lovin? Sau poate Bostina. Sau poate V Iacob, sau poate Valentin Simion, sau poate Catalin Baciu sau poate Cornel Cernea !!! Deci, lasand gluma la o parte: o turma, nu o mana, o turma de ANONIMI, care in ciuda performantei de a juca semifinalele EL - au ajuns toti la echipe din esaloanele inferioare din tot felul de campionate europene sau pe la echipe mediocre in Grecia, in China, etc. Spre deosebire de lotul lor - incearca sa te uiti peste loturile finalistelor si semifinalistelor Europa League din ultimii 3 ani !!!

In fine - probabil ca am depasit cu mult spatiul alocat unui comentariu normal. Ideea este - chiar si cu acesti jucatori “anonimi” s-ar putea face performanta. Buba e in cu totul alta parte. Si nu este prezenta numai in fotbal, in Romania: ia ca exemplul “anonima” Dacie, pe care de-abia o mai vindeam si “fraierilor” de romani. Preluata de Renault, cu un PROIECT BINE DEFINIT PE TERMEN LUNG si atenti la FIECARE MIC DETALIU, avand in cap o CLARA STRATEGIE si urmarind un SCOP - a ajuns in cativa ani una din cele mai apreciate masini low cost din Europa si din lume, de am ajuns sa vad o gramada de Dacii INMATRICULATE in bogata Elvetie !!!

Concluzia - o trage fiecare singur.”

Mesajul lui Theo l-a facut pe Paul sa puncteze ca se poate face performanta si cu jucatori ieftini, subliniind la cele spuse de Theo ca abandonul pepinierelor proprii costa mult mai mult decit isi dau seama cluburile din Romania:

“Theo, nu-s de acord mai deloc cu tine. Zici la subiect ca “hehe , cine-s aminteste 11-le Urziceniului fara google, sau al CFR-ului … Hai ca incerc eu si fara google.

CFR acu’ 3 ani:Claro (Stancioiu) - Tony, Cadu, Sousa, Panin - Semedo , Trica , Dani,Culio - Fabiani , Dubarbier

Urziceniul? Astia erau vreo 15 care jucau , ca ii rotea rau de tot Dan Petrescu; in principiu lotul “Steaua”, vreo 7+8, Arlauskis, Frunza, Balan, Varga, Bordeianu, Paduretu, Epaminonda, Maftei, Fernandes, etc.

2) ai dat exemplul Barcelonei:

2.a) E prea mare diferenta de cultura ca sa ne comparam cu ei. Noi facem exact ce fac si Chelsea si RM. Cumparam toate rahaturile (cum dracu iti explici ca Real Madrid l-a luat pe Coentrao cu 30 milioane, cand ala e FS si il are pe Marcelo in lot)

2.b) La ei e traditie sa-si creasca singuri. Si la noi face Sportul la fel. Si daca facem Dream Teamul Sportului in ultimii 10 ani, ia campionatul la pas … Stancioiu, Varga, Tibi Balan, Bucur , Galamaz, Lazar si mai sunt …
————

Cat despre Steaua. Ok, problema e pusa interesant. Ca nu exista un prim 11 fix. Eu spun ca, totusi, exista.

Tatarusanu e portaru` (probleme)
Fundas dreapta … a plecat Emeghara, Matei accidentat, pana la noi ordine Martinovici
Fundasi centrali: in lipsa lui Geraldo, discutam despre Galamaz si Gardos
pe stanga Latovlevici
mijloas dreapta: oricand Banel
la inchidere: Bicfalvi si Brandan , la orice ora
pe stanga Dodel
in fata Tatu … si se pare ca Rusescu ii ia fata lu Costea

Si daca vrei, revin cu o problema pe care am mai expus-o. Steaua care a ajuns in semifinalele Cupei UEFA a fost ieftina de tot. Cel mai scump fusese Carlos cu aproximativ 300.000 de euro…

Carlos - costase circa 300.000

Ogararu - productie proprie
Goian - 250.000
Ghionea - 150.000
P. Marin - liber de contract (/Nesu - productie proprie)

Banel - 250.000
Radoi - 100.000
Paraschiv - productie proprie
Bostina - gratis (/Cristocea 250.000)

Dica 250.000
Iacob - liber de contract

Total : 1.550.000
————————-
Dintre rezerve doar Andrei Cristea costase o avere, insa oricum nu prea juca, deci iesea din schema.

In afara de rezervele deja amintite, care insa jucau constant (Nesu, Cristocea), mai discutam despre:

Cernea - P , (50.000)
Baciu - Fundas central (100.000)
Oprita - mijlocas/atacant (gratis)
Lovin - (200.000)

=====================

In schimb, cu putin imaginatie, in Ghencea a jucat in ultimul an o Steaua de 20 mil Euro.

Tatarusanu : 1.500.000
Emeghara: 1.300.000
Galamaz: 1.100.000 (pret discutabil?)
Abrudan 600.000
Brandan: 1.500.000
Szekely 1.500.000
Radut 800.000
Apostol 1.000.000 (pret discutabil)
Tanase: 1.800.000
Costea 1.400.000
Stancu 1.000.000
—————————
ies peste 15 milioane”

Tu ce zici? Transferurile Stelei sint de calitate? Se poate obtine performanta cu jucatori anonimi, de virsta inaintata, care nu au crescut in acest spirit?

 

 


 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
stelbz
stelbz  •  15 Iulie 2011, 13:00

Situatia Stelei nu nu anunta sperante de performanta ci, poate ca aceleasi rezultate din campionatul anterior. Nu se leaga nimic in jocul echipei. Atacul e aproape nul iar mijlocasii nu construiesc nimic, majoritatea paselor facandu-se aiurea. Jocul combinativ facut in timpul lui Cartu si perfectionat de Olaroiu A DISPARUT. Se simte lipsa lui Dica in clarificarea actiunilor de atac. Poate daca vor veni Prepelita, Bourceanu si Moraes vom avea alt joc, acum avem o prestatie sub ceea ce am avut in finalul de campionat. Am vazut ca Bajenaru aduce un plus de dinamism si chiar inteligenta in jocul echipei, la fel D. Popa ,dar ar fi bine ca nu NOI SA VEDEM ACEST LUCRU ci antrenorul LEVY !

samy11
samy11  •  15 Iulie 2011, 12:23
Postat de carlos78 pe 15 Iulie 2011, 12:05

Tot vb si o dati in baliverne.....Toti sariti ca Gigi e de vina(-a nu intelege careva ca il stimez sau ca sunt in totalitate de acoord cu gigi) ca ii critica pe la tv.Ok nu face bine insa asta trebuie sa ii motiveze nu sa ii demoralizeze.Sa facem un mic test:-un agent de vanzari cand il critica seful ca nu si-a facut targhetul ce face? -pleaca pe teren intra in primul bar si se face manga sau merge si se chinuie sa isi realizeze targhetul? -un zidar daca a facut stramb o zidarie cand il critica maistru ce face?-arunca mistria si pleaca sa se imbete sau strica ce agresit si face la loc? Eu cred ca pana una alta cea mai mare vina o au footbalistii.Ei dupa un meci prost iau cluburile la rand

Ai drerptate, dar NU AI CUI SA I EXPLICI, majoritatea au ochelari de cal si dopuri in urechi, dar si pun botul la tot ce scrie presa (imbirligaturi si articole cu "tenta" )

carlos78
carlos78  •  15 Iulie 2011, 12:18

Bai ala cu linistea la echipa tu muncesti sau esti la scoala si te tine mamica cu taticu pe banii lor?La ce firma din tara asta e liniste ma? Si pe ce salariu muncesti? Asta inseamna ca nu iti faci treaba?La 90% din firme e stresu atat de ,mare ca iti vine sa o iei razna.Banii nu ti da la timp dupa ce ca sunt putini patronu iti cere in fiecare zi mai mult si cand e ziua de salariu nu dai de el sau se uita urat la tine ca iti da bani......Ce plm treaba au astia cu linistea? Sa puna mana sa joace football nu sa umple cluburile si sa se dea mari cu masini de sute de mii de euro. ASA CA MAI TERMINATI CU VRAJEALA .......NU E LINISTE LA ECHIPA SI DE AIA JOACA PROST.......

Vezi toate comentariile (13)
Comentează