FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - FC VASLUI 1-1

De 6 ani la Steaua » Cele mai importante momente ale lui Bănel Nicoliţă în Ghencea

Bănel Nicoliţă, un jucător foarte apreciat de suporterii Stelei +46   FOTO
Bănel Nicoliţă, un jucător foarte apreciat de suporterii Stelei

Articol de GSP - Publicat duminica, 20 martie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 20 martie 2011 20:09

Bănel Nicoliţă a fost cel mai bun om al Stelei în partida cu FC Vaslui, scor 1-1. Mijlocaşul, care a înscris din nou după 19 etape, a aniversat duminică 6 ani de la debutul în tricoul roş-albastru. 6 ani cu bucurii, cu dezamăgiri, 6 ani trăiţi intens, 6 ani în care "Jardel" a arătat tuturor ce înseamnă modestia, munca, dar mai ales ambiţia de a reuşi în viaţă.

A fost prioritatea Stelei pentru un transfer la finalul lui 2004, atunci cînd echipa se afla pe primul loc în campionat şi era calificată în "şaisprezecimile" Cupei UEFA. Formaţia din Ghencea a făcut totul pentru a-l aduce, deşi tratativele cu Poli AEK intraseră în impas la un moment dat.

Aventura lui Bănel la Steaua a început cu ocazia partidei de Cupa UEFA cu Villarreal, din Spania. Condus cu 2-0, Walter Zenga a înţeles că parcursul Stelei în C2 avea să se încheie în "optimi", aşa că a luat decizia de a trimite în teren un jucător tînăr, pe care să îl ajute să se familiarizeze astfel cu confruntările internaţionale. Era minutul 76 atunci cînd Bănel Nicoliţă îi lua locul lui Florin Lovin. Următoarea partidă a consemnat şi debutul său în Liga I pentru Steaua. Pe finalul sezonului a reuşit şi primele sale goluri, dar cea mai mare satisfacţie a venit în ultima etapă, atunci cînd a ridicat în premieră trofeul de campion deasupra capului.

La fel a făcut şi în sezonul următor, cînd a trăit şi deziluzia de a nu fi pe teren la returul cu Middlesbrough, din semifinalele Cupei UEFA. Sezonul 2005-2006 i-a adus şi nu mai puţin de 4 goluri în cupele europene. Evoluţiile bune i-au adus şi prima prezenţă în echipa naţională.

A progresat, ca şi echipa, de la an la an, ajungînd în premieră în grupele Ligii Campionilor şi marcînd pentru "tricolori" într-un joc de calificare la Campionatul European, contra Sloveniei. A trăit şi un moment nefericit, autogolul cu Real Madrid de pe "Santiago Bernabeu", însă încrederea şi solidaritatea de care au dat dovadă toţi cei de lîngă el l-au ajutat să treacă peste acel moment.

A dus Steaua în Ligă pentru al treilea an consecutiv, aproape de unul singur, în 2008, marcînd în ambele meciuri ale "dublei" cu Galatasaray. Chiar dacă mai multe cluburi importante din Europa s-au interesat de el, nu a fost lăsat să plece, fiind un jucător exponenţial pentru "roş-albaştri".

Exemplu de fair-play
Momentele de fair-play îl caracterizează cu desăvîrşire pe Bănel, mijlocaşul de bandă al Stelei fiind chiar premiat pentru gesturile sale. A fost de două ori în prim-plan cu astfel de momente. Victimă a unor scandări rasiste la un meci disputat de Steaua la Timişoara în 2005, contra lui Poli, fosta sa echipă, Bănel a apărut senin în faţa Comisiei de Disciplină, menţionînd că nu a auzit nici o manifestare cu caracter discriminatoriu, fiind concentrat la joc. Gruparea bănăţeană a scăpat astfel de amendă şi de suspendare.

În acelaşi sezon, dar într-un meci disputat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, contra Rapidului, în Giuleşti, o sticlă a zburat în direcţia sa, fără să îl nimerească. Fotbalistul a luat repede sticla din teren şi a aruncat-o pe margine, pentru a nu crea probleme echipei gazdă. După meci, a mărturisit franc: "Acea sticlă nu avea ce să caute în teren!".

Are un suflet mare
Înaintea unui meci cu FC Vaslui, din toamna lui 2009, Bănel şi-a făcut timp pentru a o vizita la spital pe Cosmina Păun, o tînără karatistă bolnavă de leucemie. Mijlocaşul i-a dăruit acesteia un tricou de joc, cu autograful său pe el. Un gest aparent banal, dar care contează mai mult decît ne-am putea imagina.

Dăruirea şi devotamentul de care a dat dovadă în meciurile jucate cu Steaua, în special cele internaţionale, l-au propulsat imediat şi în vizorul mai multor cluburi europene. Nu de mirare a fost faptul că, în momentul în care a fost întrebat ce jucător cunoaşte din echipa "roş-albaştrilor", Guti, mijlocaşul Realului la vremea respectivă, a răspuns "Nicoliţă".

La 26 de ani, Bănel Nicoliţă are amintiri cît pentru o întreagă carieră. Ambiţia de care dă dovadă îl face să îşi impună tot timpul obiective îndrăzneţe şi să nu renunţe niciodată. Indiferent ce s-ar întîmpla, "maratonistul" Stelei aleargă mai departe.

CV BĂNEL NICOLIŢĂ
Data naşterii: 07.01.1985
Debut în Liga I: 30.07.2004, CFR Cluj - Poli Timişoara 2-1
A jucat la: Dacia Unirea Brăila (2001-2004), Poli Timişoara (2004), Steaua (2005-prezent)
Meciuri/goluri în Liga I: 187 / 24
Debut la echipa naţională: 12.11.2005, România - Coasta de Fildeş 1-2
Meciuri/goluri la echipa naţională: 30 / 1
Palmares:
- două titluri de campion al României cu Steaua (2004-2005, 2005-2006)
- Supercupa României cu Steaua (2006)
- a participat cu echipa naţională la CE 2008

GSP.RO îţi prezintă mai jos o super galerie foto, o incursiune în trecut cu cele mai importante momente trăite de Bănel Nicoliţă în cei şase ani la Steaua!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
puscarie_pe_viata
puscarie_pe_viata  •  20 Martie 2011, 14:20

tare aia a lui cartu, lasa-l sa centreze ca da prost :))

jumega
jumega  •  20 Martie 2011, 14:20

ia vezo mai nea ziaristule cate centrari bune a avut in meci, de cate ori si-a depasit adversarul prin dribling si multe altele si dupa aia fa clasamente! prima intrebare care trebuie sa si-o puna cineva este asta: este banel fotbalist? dar luati in calcul ca nu oricine joaca fotbal e si fotbalist! pe la europene facuseti marea statistica, ca a fugit ca bezmeticul 28 km, mare titlu de glorie!

berygu
berygu  •  20 Martie 2011, 13:07

Janos Szekely e jucator bun, dar nu e jucat deloc...normal ca nu este in forma. Toti adusi de la Urziceni (Bilasco, Ricardo, Marinescu, Onofras, Galamaz) sunt varza, singurul bun este Brandan. Bonfim e varza si el.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează