FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA

De ce îi este incomod Costel Gâlcă lui Mihai Rotaru » Cele 3 motive care îl fac incompatibil cu Universitatea Craiova

Costel Gâlcă nu mai reprezintă o opțiune pentru Mihai Rotaru și Universitatea Craiova
Costel Gâlcă nu mai reprezintă o opțiune pentru Mihai Rotaru și Universitatea Craiova

Articol de - Publicat sambata, 13 aprilie 2024 21:32 / Actualizat sambata, 13 aprilie 2024 22:09

Costel Gâlcă (52 de ani) nu mai este prima variantă de antrenor pentru Universitatea Craiova. GSP.ro a anunțat în exclusivitate că Mirel Rădoi are cele mai mari șanse de a ajunge pe banca oltenilor, după ce Mihai Rotaru a urgentat luarea unei decizii.

Finanțatorul vrea să instaleze noul „principal” cel târziu pe 16 aprilie, iar tehncianul care a pregătit-o ultima dată pe Radomiak Radom din Polonia este ieșit în acest moment din cursă. Costel Gâlcă pare incomod pentru modul de a conduce al lui Mihai Rotaru și este greu de încadrat în profilul conturat de către patron.

Formația din Bănie a fost învinsă în cea de-a patra etapă a play-off-ului Superligii, pe teren propriu, scor final 1-2, în fața celor de la Farul.

Universitatea Craiova a fost condusă în cel mai recent meci de către interimarul Dragoș Bon și se menține pe locul 3 în competiție, cu 31 de puncte acumulate, cu două mai mult decât adversara care i-a administrat înfrângerea.

Costel Gâlcă, incomod pentru Mihai Rotaru

„Hard worker”, sacrificiu și procupare pentru viitor, sunt criteriile din „matricea” conturată de Mihai Rotaru pentru viitorul antrenor al Universității Craiova, care va avea același obiectiv impus an de an: titlul în Bănie.

Dificil de încadrat în cele trei coordonate trasate, motivele pentru care Costel Gâlcă este incompatibil cu clubul din Oltenia sunt clare și țin de principiile de la care nu se abate, indiferent de echipa care îl ofertează. Din acest motiv, a fost privit cu ochi sceptici de către patronii din Superliga.

Sepsi, FC Voluntari și CFR Cluj l-au ofertat în ultimii ani, însă niciuna dintre formații nu s-a apropiat de cerințele solicitate de fostul mare internațional.

Gâlcă este ultimul antrenor care a cucerit titlul cu FCSB. În 2014, roș-albaștrii au mai ridicat deasupra capului trofeele Cupei României și cel al Cupei Ligii, dar ratau dramatic calificarea în Liga Campionilor în fața lui Ludogorets. De atunci și până în prezent, antrenorul nu și-a mai găsit locul în România și le-a mai pregătit pe Espanyol, Al-Taawoun, Al-Fayha, Velje, Al-Hazem și Radomiak.

VIDEO. Rusescu, încredere totală în Gâlcă

1. Clauza de reziliere, principiul de nenegociat al lui Gâlcă

Lipsa de viziune pe termen lung a cluburilor din Superliga l-a făcut pe Costel Gâlcă să solicite la fiecare propunere de a antrena o clauză de reziliere substanțială, care de multe ori s-a dovedit a fi dublă pentru România în raport cu cea cerută formațiilor din străinătate.

La FCSB, cel poreclit „Costelinho” a avut stipulată în contract o clauză de 500.000 de euro, motiv pentru care Gigi Becali a fost nevoit să-l păstreze pe bancă până la finalul sezonului.

În 2021, Nelu Varga l-a ofertat și el pe Costel Gâlcă. I-a oferit un salariu 25.000 de euro, însă totul a picat în momentul în care s-a discutat despre suma pe care trebuie să o accepte părțile în cazul unei plecări sau demiteri.

Fostul mijlocaș al naționalei a ridicat „ștacheta” și a solicitat un milion de euro pe care una din părți ar fi trebuit să o achite în cazul unei plecări, respectiv demiteri. Finanțatorul din Gruia nici nu a vrut să audă.

În schimb, în 2017, despărțirea de formația saudită Al-Tawoon i-a adus în conturi lui Costel Gâlcă suma de 500.000 de euro. Românul se afla în grafic pentru îndeplinirea obiectivului, însă șeicii nu au fost mulțumiți de parcursul echipei, astfel că au preferat să renunțe la antrenor și să plătească.

2. Cere autoritate deplină. Mihai Rotaru are senatorii lui

Patronul Universității a dorit mereu să aibă un anumit control în ceea ce privește managementul, atât din punct de vedere administrativ, cât și tehnic. Prin urmare, are o relație apropiată de unii jucători, cu care se întâlnește des și află informații din intimitatea echipei. Primul care a semnalat acest aspect a fost Victor Pițurcă, imediat după ce a plecat de la Craiova. Nicușor Bancu și Andrei Ivan sunt doar doi dintre confidenții lui Rotaru.

De partea cealaltă, Costel Gâlcă are un stil diferit de a conduce: solicită nu doar timp, ci și încredere totală în alegerile sale. Prin urmare, nu acceptă intervenții de niciun fel, deși este deschis la discuții.

Un exemplu în acest sens este mandatul de la FCSB. Costel Gâlcă și-a grăbit plecarea prin a nu-l asculta pe Gigi Becali. Finațatorul roș-albaștrilor se afla în spatele gratiilor în 2015, însă indicațiile tactice nu lipseau. Le exprima telefonic și prin interpuși, însă antrenorul nu punea în aplicare ordinele primite.

Match Quiz CFR Cluj - FCSB

Ești expert în Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul CFR Cluj - FCSB și câștigă premiile puse în joc!

3. Garantează succesul doar pe termen lung

Un alt aspect care îl face incomod pentru Universitatea Craiova pe fostul mijlocaș defensiv este cel reprezentat de așteptări. Costel Gâlcă lasă o „portiță” deschisă în privința desfacerii contractului său: obiectivul temporar.

Reversul clauzei de reziliere este reprezentat de stipularea în angajamentul său a unor poziții în clasament în care se află în diferite perioade ale sezonului. În funcție de acestea, poate fi demis sau nu justificat, fără plata unei sume de bani.

De ce îi este incomod Costel Gâlcă lui Mihai Rotaru » Cele 3 motive care îl fac incompatibil cu Universitatea Craiova
Costel Gâlcă nu mai este favorit pentru preluarea Universității Craiova. Foto: GSP.ro

Gâlcă cere transferuri pentru a putea fi în obiectiv, dar și cele mai bune condiții pentru el și jucătorii aflați la dispoziție, ceea ce-l face, din nou, greu de abordat.

Terenul de antrenament, nutriția, dar și monitorizarea parametrilor fizici sunt elemente primordiale în viziunea antrenorului care s-a aflat pe lista Universității Craiova.

Eu încerc să am o matrice, în care trec lucrurile pozitive și negative. Nu avem timp de aprofundare foarte mare. În primul rând, ne dorim seriozitate. După aceea ne dorim un «hardworker», un muncitor din greu. Cineva care sacrifică 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână pentru fotbal.

Și mai avem un concept. Dăm 1,3 milioane de euro la Academie și trebuie să producă ceva, doi jucători pe an, pe care antrenorul să-i folosească. Trebuie să meargă la antrenamentele echipei a doua, la Centrul de copii și juniori. Petev nu a făcut asta niciodată.

- Mihai Rotaru, după demiterea lui Petev

Citește și:

Avertisment pentru Florinel Coman înainte să plece în Qatar: „Să nu plângă să îl ia Becali înapoi!”
FCSB
Avertisment pentru Florinel Coman înainte să plece în Qatar: „Să nu plângă să îl ia Becali înapoi!”
Ultimele noutăți de la Universitatea Craiova. Când va fi instalat noul antrenor și cine e favorit în acest moment
UNIVERSITATEA CRAIOVA
Ultimele noutăți de la Universitatea Craiova. Când va fi instalat noul antrenor și cine e favorit în acest moment

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (17)
nick7
nick7  •  15 Aprilie 2024, 17:46

da e foarte adevarat ce se spune de ....seniorii lui rotaru!! si bancu si ivan sunt in plus de ceva vreme!!!

alex03036
alex03036  •  15 Aprilie 2024, 10:52

Domnul pseudojurnalist, ce s-a întâmplat? Ce e mai probabil? In 24 de ore Craiova s-a upgradat condițiile de antrenament sau articolul de mai sus emdosr bârfă și de fapt nu ai habar ce condiții are CSU?

mr90
mr90  •  14 Aprilie 2024, 11:52

O gramada de "ginditori" pe aici, cititi ma articolul; Galca are dreptate! ... +++ "stipularea în angajamentul său a unor poziții în clasament în care se află în diferite perioade ale sezonului. În funcție de acestea, poate fi DEMIS sau nu justificat, fără plata unei sume de bani".

Vezi toate comentariile (17)
Comentează