FOTBAL  »  Superliga  »  FACEBOOK

De la facebook la facebook: vrem amintiri noi! » Generaţia care nu l-a văzut jucînd pe Hagi cere un Mondial de la jucătorii lui Victor Piţurcă

Gheorghe Hagi în duel cu Hakan Mild în celebrul România-Suedia de la CM 1994
Gheorghe Hagi în duel cu Hakan Mild în celebrul România-Suedia de la CM 1994

Articol de - Publicat marti, 19 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 19 noiembrie 2013 09:45

Nu am prins România la vreun Campionat Mondial. Noi, cei aproape 5 milioane de români născuţi după 1993


Cei pentru care moartea lui Escobar e o legendă de wikipedia, golurile lui Hagi sînt capodopere youtube, noaptea albă a meciului cu Argentina e subiectul unei cărţi citite pe tabletă.

Însă nu ne place eticheta de "generaţie facebook". Da, n-am prins mingea "de 35". Dar cîte altele n-am spart zilnic, albe, cu adîncituri mici şi steme imprimate de jur împrejur, Steaua, Dinamo şi România! Copii de 9 ani, la Valea Vişeului, sat pierdut la graniţa cu Ucraina, unde Tisa se uneşte cu Vişeul, iar dealurile cu timpul...

Şi îl ştiu: era pe catedra învăţătoarei, uitat într-un colţ, ignorat încă de cînd poştăriţa venise cu teancul de ziare. Nu luciul lui m-a atras, cît fotbaliştii de pe copertă. Programul şi loturile CM 2002, publicat de "Ziua". L-am învăţat pe de rost, chiar dacă nu folosea la autodictare!

Ce-mi mai plăcea coama blondină a lui Bruno Metsu! Nici TVR-ul cu "purici" nu reuşea să bruieze imaginea leului alb din Senegal, învingător în primul meu meci de Mondial. Trecuseră însă patru ani fără România la turneul final.

Apoi Grosso, în 2006, actorul episodic devenit protagonist. Eram deja la Bucureşti, strada s-a cutremurat cînd Barthez, întins la pămînt, şi-a dat seama că n-a mai avut nici un Blanc să-l sărute înainte de meci. Eh, de unde ştiu gestul celor doi? Youtube! Trecuseră opt ani fără România la Mondial.

În 2010, ne-am văitat de pasele cu ambient de vuvuzelă. 32 de naţii l-au ignorat. Deşi erau acolo. Trecuseră 12 ani fără noi.

Am plecat de mult din Valea Vişeului. Satul e pustiu, Vestul a tras oamenii cu un lasou contemporan. Ziarul "Ziua" nu mai există, casele au parabolică, Bruno Metsu a dispărut, răpus de cancer. Cutremurele au rămas "mainstream", dar nu mai vin din fotbal, ci de dedesubt.

Ciprian, Alex, Vlad, Bogdan, şi vouă vi se spune "generaţie facebook". Deşi sînteţi ceva mai în vîrstă. Ei bine, vrem amintiri noi! De ce să treacă sute de zile şi să dăm iarăşi F5? Ştiţi voi ce înseamnă.

Hai, România!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (29)
alcaloid
alcaloid  •  19 Noiembrie 2013, 16:32
Postat de kiddu90 pe 19 Noiembrie 2013, 13:42

Eu sunt născut în 1990, îmi amintesc totuşi Mondialul din 1998 şi te aprob total :)

Vorbesti sa nu adormi.....Parameciule, cum poti sa il aprobi pe om cand el vorbea de meciul cu Suedia care a fost in 94 iar tu il aprobi prin mndialul din 98 care nu are nici o legatura cu Suedia - adica cu ce vorbea omul???

hell_boy
hell_boy  •  19 Noiembrie 2013, 14:02
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Ai ucis limba romana de tot..

caminero
caminero  •  19 Noiembrie 2013, 13:59
Postat de nazarov_cristi pe 19 Noiembrie 2013, 11:11

Daca tot vreti sa vedeti meciul unei calificari deseara, un meci in care merita sa-ti scoti plamanii strigand Hai Romania, sa mori si sa invii la sfarsitul lui, in care sa fii mandru ca esti roman , sa plangi si sa razi de fericire, sa intelegi exact de ce trebuie sa te uiti la un meci de fotbal si sa poti arata copilului tau ce inseamna cu adevarat un meci decisiv,un meci al nationalei si al unei natiuni, veniti sa va imprumut DVD-ul cu meciul Tara Galilor-Romania sau poate Romania-Danemarca...Stiu,traiesc din amintiri dar alea sunt reale si palpabile, ce va fi deseara doar Piti-Miti-Becaliti stiu,noi doar speram sa fie altfel.Nu cred...Succesuri....

:) Pentru mine seria începe cu Cehoslovacia - România 1-1, 30 noiembrie 1983 ... uite-acuşa se fac 30 de ani ...

Vezi toate comentariile (29)
Comentează