FOTBAL  »  Superliga  »  PROGRAM

Decembrie decide campioana în Liga 1: avantaj FCSB și Craiova! Viciază Europa titlul?+ CFR Cluj, program infernal

Ultimul meci direct între două dintre cele 3 rivale la titlu a avut loc în august, când s-a jucat finala campionatului, Craiova - CFR, în care s-a impus trupa lui Dan Petrescu cu 3-1 FOTO: facebook.com/UCVOficial +14   FOTO
Ultimul meci direct între două dintre cele 3 rivale la titlu a avut loc în august, când s-a jucat finala campionatului, Craiova - CFR, în care s-a impus trupa lui Dan Petrescu cu 3-1 FOTO: facebook.com/UCVOficial

Articol de , - Publicat sambata, 31 octombrie 2020 09:14 / Actualizat sambata, 31 octombrie 2020 12:14

Toate meciurile directe între cele 3 candidate la titlu - CFR Cluj, FCSB și Craiova - se vor disputa în ultima lună a anului, când trupa din Gruia e singura care va fi nevoită să joace 6 meciuri în decurs de numai 17 zile.

Titlul se va juca în 3 în acest sezon. CFR, Craiova și FCSB sunt și singurele echipe care și-au anunțat în mod clar obiectivul de a termina pe primul loc, iar lupta ar putea fi influențată în mod direct de Europa League. În ce mod? CFR e singura dintre cele 3 care e în joc în a doua competiție europeană, iar finalul turului Ligii 1, programat în decembrie, îi creează un mare dezavantaj.

FCSB și Craiova, 30% mai puțin efort

În ultima lună a anului, în decurs de numai 7 zile, campionatul propune toate cele 3 derby-uri directe între formațiile care vor titlul. Este însă luna în care gruparea lui Dan Petrescu va disputa și meciurile decisive pentru calificarea în primăvara Europa League: acasă cu ȚSKA Sofia și în deplasare cu Young Boys. 

De fapt, meciul de la Berna va fi cu doar 3 zile înaintea disputei cu FCSB, iar Petrescu a apelat și în sezonul trecut la schimbarea aproape completă a echipei de start atunci când a alternat meciurile europene cu cele din campionat. Mai mult decât atât, luna decembrie va propune la jumătatea ei și o etapă intermediară, cu două meciuri explozive: Craiova - FCSB și Dinamo - CFR. Practic, în decurs de numai 17 zile, CFR va fi nevoită să dispute 6 jocuri, pe axa: acasă, la Iași, la Berna, acasă, la București cu Dinamo și iarăși acasă. În toată această perioadă, FCSB și Craiova vor avea cu 30% mai puține meciuri, niciuna nemaifiind implicată în jocuri europene.

Toate titlurile au fost câștigate de campioana sezonului regulat

Miza din decembrie poate fi desprindere uneia dintre cele 3 echipe în fruntea clasamentului. Implicit, aceasta ar deveni favorită pentru a termina pe primul loc sezonul regulat, ceea ce înseamnă, conform tradiției, antamarea titlului de campioană. Fără nicio excepție, toate cele 5 sezoane care s-au disputat până acum în sistemul cu play-off și play-out au avut drept campioană echipa care s-a clasat pe primul loc la finalul campionatului regulat.

În schimb, nu de fiecare dată echipa care a cucerit titlul a fost cea care a câștigat și cele 10 etape din play-off. În precedentele 5 ediții s-au impus, în ordine: Astra, Viitorul, apoi de 3 ori la rând CFR Cluj.

Sincer, sunt distrus psihic! Urmează meci de campionat peste două zile și nu știu ce să mai inventez în privința fundașilor centrali. Pe Cestor l-am pierdut, Vinicius s-a accidentat, Burcă e obosit, Manea la fel, e doar Ciobotariu, nu știu ce o să fac că nici eu nu pot juca fundaș central. Când am zis să mi se aducă un stoper, cei din conducere nu m-au ascultat, iar această echipă a performat doar când am fost ascultat
- Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj 

Program CFR în decembrie

  • 3 decembrie: CFR - ȚSKA Sofia
  • 6 decembrie: Poli Iași - CFR
  • 10 decembrie: Young Boys - CFR
  • 13 decembrie: CFR - FCSB
  • 16 decembrie: Dinamo - CFR
  • 20 decembrie: CFR - U Craiova

 

Program Craiova în decembrie 

  • 5 decembrie: Craiova - Gaz Metan
  • 13 decembrie: UTA - Craiova
  • 16 decembrie: Craiova - FCSB
  • 20 decembrie: CFR - Craiova

Program FCSB în decembrie 

  • 5 decembrie: FCSB - UTA
  • 13 decembrie: CFR - FCSB
  • 16 decembrie: Craiova - FCSB
  • 20 decembrie: FCSB - Sepsi

Anul trecut, CFR a pierdut multe puncte din cauza Europei!

În sezonul precedent, între iulie și decembrie 2019, CFR a disputat nu mai puțin de 14 meciuri europene, 8 în preliminarii și 6 în faza grupelor. După fiecare astfel de partidă a urmat și o etapă de campionat, iar sacrificiul european a fost mare: a pierdut, din totalul de 42 de puncte, nu mai puțin de 45%, adică 19: a pierdut 3 întâlniri, a remizat în alte 5 și a obținut 6 victorii. 

În schimb, după ambele jocuri cu Sevilla, din 16-imile UEL, din februarie acest an, CFR a făcut punctaj maxim în campionat: 2-0 la Craiova și 2-1 cu Astra. În actualul sezon, CFR a jucat 5 partide în cupele europene, iar în cele 5 jocuri de Liga 1, disputate la 3-4 zile distanță de cele de pe continent, a pierdut deja 6 puncte.

VIDEO Răzvan Burleanu, atac la antrenorii din Liga 1: „Dacă ești bun, trebuie să faci asta!”

CFR a jucat deja peste 50% în plus față de Craiova

De când a început noul sezon, trupa din Gruia a bifat, de departe, raportat la principalele rivale în lupta pentru câștigarea titlului, cele mai multe meciuri disputate. A jucat deja nu mai puțin de 14, în vreme ce Universitatea Craiova are doar 9! Echipa din Bănie a fost eliminată în chiar primul tur preliminar al Europa League în care a intrat, 1-2 cu Lokomitiv Tbilisi. La finalul lunii decembrie, CFR va avea un surplus și mai mare de partide disputate. Va ajunge la un total de 26 de partide, în toate competițiile, în vreme ce Craiova va avea doar 17, iar FCSB 19!

Meciuri oficiale din iulie 2019 și până în prezent

  • CFR Cluj: 68
  • FCSB: 60
  • Craiova: 53

16 meciuri oficialeare jucate Burcă în actualul sezon: 12 pentru CFR și 4 în tricoul echipei naționale, în vreme ce la FCSB, Miron a jucat 8 meciuri, iar Cristea doar 7

În 70% din cazuri, campioana n-a fost ocupată și cu Europa

Sezonul / Cine a câștigat titlul A fost / N-a fost în grupele europene*
2007-2008: CFR Cluj N-a fost
2008-2009: Urziceni N-a fost
2009-2010: CFR ClujN-a fost
2010-2011: OțelulN-a fost
2011-2012: CFR ClujN-a fost
2012-2013 FCSB A fost
2013-2014: FCSB A fost
2014-2015: FCSBA fost
2015-2016: Astra N-a fost
2016-2017: Viitorul N-a fost
2017-2018: CFR ClujN-a fost
2018-2019: CFR ClujN-a fost
2019-2020: CFR ClujA fost

* prezența în grupe pe parcursul sezonului în care a câștigat titlul

Altă premieră: doar 3 săptămâni de pauză

Actualul campionat va propune și o abordare complet diferită pentru pauza de iarnă. Va fi cea mai scurtă perioadă în care campionatul va fi întrerupt, între 20 decembrie și 13 ianuarie, un pic mai mult de 3 săptămâni. În anii trecuți, pauza a fost de cel puțin 5 săptămâni, iar la jumătatea anilor 2000, Liga 1 propunea o întrerupere chiar și de 3 luni, lucru care l-a determinat pe Walter Zenga să spună că „în România sunt, de fapt, două campionate diferite în unul singur, unul toamna și unul primăvara".

Titlul are o miză imensă!

UEFA a anunțat oficial modul în care se va face repartizarea echipelor în cele 3 competiții europene în 2021-2022. Apare una nouă, Conference League, unde vor lua startul 3 dintre cele 4 formații din România. Singura care va merge în Champions League va fi campioana. Tot campioana e și singura care are șanse de a evolua în grupele Europa League, în cazul în care va pierde pe parcursul preliminariilor UCL, atunci va coborî în UEL, fix cum s-a întâmplat în acest sezon, dar și anul trecut cu CFR. Alte lucruri care se schimbă din vara lui 2021:

  • Europa League se va diminua cu o treime: în loc de 48 de echipe în grupe, vor fi doar 32 (8 grupe a câte 4)
  • cine va pierde play-off-ul de Europa League va ajunge direct în grupele Conference League
  • Conference League va avea, la fel ca UCL și UEL, 32 de formații (8 grupe a câte 4)
  • cele 3 competiții vor avea în total un surplus de 20% de echipe: un total de 96, în loc de 80 câte erau în Liga Campionilor și Europa League
  • cele 3 echipe din România care vor intra în Conference League (câștigătoarea Cupei și locurile 2 și 3 din Liga 1) vor debuta în turul 2 preliminar
  • campioana va intra în primul tur preliminar din Champions League
  • UEFA a anunțat că din vara viitoare se va reveni la sistemul cu meciuri disputate în dublă manșă în preliminarii

VIDEO CFR Cluj, meci tare cu Gaz Metan. Totul despre duelul din Liga 1

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Justin Ștefan trage un semnal de alarmă: „Nu mai avem nicio șansă să reprogramăm de-atunci!”

Scandal între jucătorii de la CFR Cluj: „Bă, tu ne iei la mişto?!”

Cluburile din Liga 1 fac față tot mai greu luptei cu pandemia: „COVID-ul ăsta ne omoară pe toți”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (60)
cneius
cneius  •  07 Noiembrie 2020, 09:20

"Dinamo - CFR" - meci exploziv ? De ce ? Dinamo e lanterna ligii I. Altfel 14 vs 9 reprezinta 50% ?

189254898748309
Claude SH  •  01 Noiembrie 2020, 22:07

De ce sa fie o problema ca se joaca 6 meciuri în 17 zile? Când ești o echipa europeana îți asumi sa joci la 3 zile. E ceva normal

sxzy
sxzy  •  31 Octombrie 2020, 20:48
Postat de remarque pe 31 Octombrie 2020, 20:30

esti un visator ***. :)))))))))))))))))auzi acolo, steaguri peste tot. Nici macar in Gruia nu vezi steaguri ale franarilor. Iar legat de Napoca...primul municipiu de pe actualul teritoriu al Romaniei a fost castrul Napoca, vechea asezare dacica Napuca a fost ridicata la rangul de municipiu roman acum aproape 2000 de ani. Tu si neamul tau nici nu stiti pe unde haladuiati pe acele timpuri. Aveti vagi legende despre Urali si Asia. Lasa lectiile de istorie, nici macar nu esti in masura sa iti dai cu parerea

iti bati gura degeaba .. cu franaru ... asta habar n-are cei SSSU!!

Vezi toate comentariile (60)
Comentează